Τροφές ζωικής και φυτικής προέλευσης που παρέχουν ψευδάργυρο
Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που ανήκει στην κατηγορία των ιχνοστοιχείων, δηλαδή ο οργανισμός μας χρειάζεται μικρές μόνο ποσότητες για να καλύψει τις ανάγκες του. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι είναι ασήμαντος.
Η πιο γνωστή δράση του ψευδαργύρου σχετίζεται με το κρυολόγημα, αφού έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να μειώσει τη διάρκεια των συμπτωμάτων και να επισπεύσει σημαντικά την ανάρρωση. Επίσης, το μέταλλο εμπλέκεται στην παραγωγή ορμονών, στην ανάπτυξη και στην πέψη και ταυτόχρονα έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.
Επειδή ο οργανισμός μας δεν διαθέτει σύστημα αποθήκευσης του ψευδαργύρου, πρέπει να τον λαμβάνουμε συστηματικά από τις τροφές.
Να σημειωθεί ότι οι κυριότερες πηγές ψευδαργύρου είναι ζωικής προέλευσης, επομένως τα άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή ή αποφεύγουν το κρέας είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν έλλειψη.
Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr