Τι πρέπει να γνωρίζει ένας μπαμπάς για να καταλάβει την έφηβη κόρη του

Πώς θα καταφέρει ένας μπαμπάς να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την κόρη του που είναι στην εφηβεία. 

Νίκη Παπανικολάου
Τι πρέπει να γνωρίζει ένας μπαμπάς για να καταλάβει την έφηβη κόρη του
Bigstock

Η εφηβεία συνήθως είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους.

Για τους μπαμπάδες όμως τα πράγματα ζορίζουν ακόμα περισσότερο αν έχουν κόρες. Δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην εφηβεία καθώς και τις αλλαγές που συντελούνται σε όλα τα επίπεδα.

«Ως γονείς, οι ρόλοι μας αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου», λέει ο Jerry Bubrick , PhD, κλινικός ψυχολόγος στο Child Mind Institute. «Όταν οι κόρες μας είναι μικρές, η δουλειά μας είναι να τις προστατεύουμε σωματικά και συναισθηματικά, αλλά καθώς μεγαλώνουν ο ρόλος μας είναι περισσότερο συμβουλευτικός», εξηγεί.

Ωστόσο, λόγω των αναπόφευκτων αλλαγών που έρχονται με την εφηβεία, συχνά οι μπαμπάδες δεν μπορούν να διαχειριστούν το γεγονός ότι οι κόρες τους γίνονται γυναίκες...

mpampas-patrotita-(3).jpg

Τι μπορεί λοιπόν να κάνει ένας μπαμπάς ώστε να έχει ουσιαστική σχέση με τη κόρη του;

Να είναι καλός ακροατής

Καθώς τα κορίτσια μεγαλώνουν και αρχίζουν να αναζητούν περισσότερη ανεξαρτησία, ο ρόλος του πατέρα δεν είναι να βάζει μόνο όρια αλλά ν΄ακούει και να κατανοεί.

Να μη θέτει συνεχώς κανόνες

Η υιοθέτηση μιας λιγότερο αυταρχικής προσέγγισης δεν σημαίνει ότι ο πατέρας εγκαταλείπει τους κανόνες. Πάντα υπάρχει χώρος για διαπραγμάτευση. «Είναι φυσιολογικό για τα έφηβα κορίτσια να δοκιμάζουν τα όρια της ανεξαρτησίας τους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλουν και δεν χρειάζονται την καθοδήγησή σας επίσης», σημειώνει ο Jerry Bubrick.

Να είναι γενναιόδωρος με τον έπαινο

Όταν τα κορίτσια βρίσκονται στη δίνη της εφηβείας, μπορεί να φαίνεται ότι η γνώμη του πατέρα δεν θα μπορούσε να έχει μικρότερη σημασία, αλλά στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Οι κόρες χρειάζονται θετική στήριξη και από τους δύο γονείς, ειδικά κατά την εφηβεία τους. Το να επαινεί ένας πατέρας την κόρη του όχι μόνο για την ομορφιά της, αλλά και για την εξυπνάδα, τη δημιουργικότητά της, την ευγένεια ή την αίσθηση του χιούμορ της θα τη βοηθήσει να χτίσει και να διατηρήσει την αυτοπεποίθησή της σε μια περίοδο που μπορεί να επικεντρωθεί υπερβολικά στην εμφάνιση

Να είναι σύμμαχος

Είναι φυσικό κι αναμενόμενο ένας μπαμπάς να μην μπορεί να κατανοήσει πλήρως αρκετά απ’ όσα αρέσουν στην κόρη του: σωματική ανάπτυξη, όπως η περίοδός της ή αλλαγές στο μέγεθος του σουτιέν. Ή μπορεί να είναι πιο περίπλοκες, ενοχλητικές εμπειρίες όπως ο σεξισμός ή η παρενόχληση. Πρέπει να προσφέρει την υποστήριξή του με κάθε τρόπο δείχνοντας ότι είναι εκεί σε ότι κι αν τον χρειαστεί.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved