Γιατί οι άνδρες υποφέρουν από τριχόπτωση;

Έχετε παρατηρήσει ότι τα μαλλιά σας είναι γενικά πιο λεπτά σε όλο το τριχωτό της κεφαλής ή τις τρίχες στους κροτάφους να αραιώνουν; Αυτά, λοιπόν, είναι ενδείξεις ανδρογενετικής αλωπεκίας.

Γιατί οι άνδρες υποφέρουν από τριχόπτωση;
Bigstock

Οι περισσότεροι άνδρες εμφανίζουν απώλεια μαλλιών ως φυσικό αποτέλεσμα της αλλαγής των επιπέδων των ορμονών καθώς μεγαλώνουν, αλλά οι νεαροί άνδρες μπορεί να εμφανίσουν παρόμοια μοτίβα τριχόπτωσης από νωρίς, όπως γύρω στα 30, κάτι που μπορεί να είναι ανησυχητικό.

Από τη στιγμή που θα παρατηρήσετε για πρώτη φορά τα μαλλιά σας να αραιώνουν με γυμνό μάτι, έχετε ήδη χάσει περίπου το 50% των μαλλιών σας.

Περίπου 50 εκατομμύρια άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες υποφέρουν από αραίωση μαλλιών. Ανάλογα με την ηλικία και τη φυλή, περίπου το 40% όλων των ανδρών μπορεί να περιμένει κάποια μικρή απώλεια μέχρι την ηλικία των 35.

Αν και η μείωση όγκου του τριχωτού της κεφαλής είναι μια φυσική συνέπεια της γήρανσης, πολλοί αποκτούν χαμηλή αυτοεκτίμηση ή και κατάθλιψη λόγω αυτού.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές οι οποίες έχουν αποδειχθεί επιτυχείς.

Τι προκαλεί την τριχόπτωση

Μια χημική ουσία γνωστή ως DHT (διυδροτεστοστερόνη) διασπά την ορμόνη τεστοστερόνη , η οποία προκαλεί τη συρρίκνωση των μεμονωμένων τριχοθυλακίων. Με την πάροδο του χρόνου, οι θύλακες της τρίχας χάνουν την ικανότητά τους να ανανεώνονται.

Οι θύλακες της τρίχας διατηρούν την ικανότητα να υποστηρίζουν ζωντανά τριχωτά κύτταρα που είναι γενετικά προγραμματισμένα να αναπτύσσονται κυκλικά. Έτσι, όταν οι αφαιρούνται από το οπίσθιο τριχωτό της κεφαλής και μεταμοσχεύονται σε περιοχές που έχουν αραιώσει, αυτά τα θυλάκια θα συνεχίσουν να παράγουν τρίχες . Τα αποτελέσματα είναι φυσικά και αποτελεσματικά.

Προτού αντιμετωπιστεί η τριχόπτωση, πρέπει να προσδιοριστεί η αιτία.

Τι προκαλεί την τριχόπτωση

Κληρονομικότητα

Η φαλάκρα ανδρικού τύπου μεταδίδεται και από τις δύο πλευρές της οικογένειας. Μπορεί να νομίζετε ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα για τα γονίδιά σας, αλλά πολλοί άνδρες είδαν ξανά πυκνό το τριχωτό της κεφαλής τους χάρη στις μεταμοσχεύσεις μαλλιών και σε συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Άγχος

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το άγχος είναι η λιγότερο κοινή αιτία αραίωσης των μαλλιών. Ο ιατρικά αποκαλούμενος telogen effluvium, αυτός ο τύπος τριχόπτωσης είναι ξαφνικός, προσωρινός αλλά και διάχυτος. Δεν χαρακτηρίζεται από υποχώρηση τρίχας. Τα μαλλιά επιστρέφουν μόλις μειωθεί ο στρεσογόνος παράγοντας από τη ζωή σας. Εάν δεν μπορείτε να εξαλείψετε την αιτία του στρες , δοκιμάστε να ασκείστε καθημερινά ή δοκιμάστε ψυχοθεραπεία. Θα δείτε, λογικά, τα μαλλιά σας να επιστρέφουν στο κανονικό τους πάχος μετά από περίπου έξι μήνες.

Ανθυγιεινός τρόπος ζωής

Εάν η αραίωση των μαλλιών είναι αποτέλεσμα κακών επιλογών υγείας, στην πραγματικότητα αντιμετωπίζετε πτώση των μαλλιών, η οποία είναι προσωρινή και ευκολότερη να αντιμετωπιστεί, συγκριτικά με την τριχόπτωση. Τα μαλλιά σας χρειάζονται θρεπτικά συστατικά. Βεβαιωθείτε ότι καλύπτετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε σίδηρο, πρωτεΐνη, ψευδάργυρο και βιοτίνη. Διατηρήστε έναν υγιεινό, ισορροπημένο τρόπο ζωής και, εάν ισχύει, σταματήστε το κάπνισμα.

Ηλικία

Με την πάροδο του χρόνου, οι θύλακες των τριχών συρρικνώνονται και τα μαλλιά γίνονται κοντύτερα και λεπτότερα έως ότου ο θύλακας σταματήσει εντελώς να δημιουργεί νέες τρίχες. Για την πρόληψη της τριχόπτωσης υπάρχουν συνταγογραφούμενα φάρμακα, λοσιόν μαλλιών που περιέχουν μινοξιδίλη.

Αυτοάνοσα νοσήματα

Η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε σοβαρές αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο διαβήτης ή ο λύκος. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως αντίδραση σε φάρμακα όπως αντιπηκτικά ή και περίσσεια συμπληρώματα βιταμίνης Α (ρετινοειδή φάρμακα). Μιλήστε με έναν/μία γιατρό για να μάθετε εάν αυτό μπορεί να είναι μια πιθανή αιτία.

Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια κληρονομική διαταραχή του δέρματος που επηρεάζει συνήθως το τριχωτό της κεφαλής. Προκαλούμενη από το ανοσοποιητικό σύστημα που επιτίθεται στα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, η ψωρίαση αφήνει λευκές νιφάδες παρόμοιες με την πιτυρίδα στο τριχωτό της κεφαλής και συχνά συμβάλλει στην προσωρινή απώλεια μαλλιών. Σε αυτή την περίπτωση, ειδικά σαμπουάν είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία .

Πηγή: haircenterathelendale.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved