Elemental: Ο Ορέστης Χαλκιάς μιλάει στο Mothersblog για όσα θα δούμε στη νέα ταινία των Disney-Pixar

Το «Elemental» («Στο Στοιχείο Τους») κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 15 Ιουνίου και ο Ορέστης Χαλκιάς ο οποίος δανείζει τη φωνή του στον πρωταγωνιστή, μας μίλησε για όλα όσα θα δούμε στην ταινία, τα παιδικά του χρόνια, την τέχνη και πολλά ακόμα.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Elemental: Ο Ορέστης Χαλκιάς μιλάει στο Mothersblog για όσα θα δούμε στη νέα ταινία των Disney-Pixar

Το «Elemental» («Στο Στοιχείο τους»), η νέα ταινία της Disney και της Pixar, διαδραματίζεται στην πόλη των Στοιχείων όπου οι κάτοικοι της φωτιάς, του νερού, της γης και του αέρα ζουν μαζί. Φλόγα και Νηρέας, δύο αντίθετα στοιχεία γίνονται φίλοι και μπλέκουν σε ευφάνταστες περιπέτειες, αποδεικνύοντας ότι τα ετερώνυμα, όχι απλά έλκονται και αλληλοεπιδρούν, αλλά και ότι η συνύπαρξή τους μπορεί να οδηγήσει σε υπέροχα πράγματα.

Τη φωνή τους στους δύο πρωταγωνιστές έδωσαν τα τηλεοπτικά «αδέρφια» της σειράς «Maestro», Κλέλια Ανδριολάτου και Ορέστης Χαλκιάς.

Ο Ορέστης Χαλκιάς, ένα από τους ανερχόμενους ηθοποιούς της γενιάς του και ένας γνήσιος καλλιτέχνης, μίλησε στο Mothersblog.gr για την ταινία, την εμπειρία του από την πρώτη μεταγλώττιση και πολλά ακόμα.

orestis-xalkias.jpg

Βλέπεις κινούμενα σχέδια; Όταν ήσουν μικρός ποιο ήταν το αγαπημένο σου;

Ο.Χ.: Εννοείται ότι βλέπω. Ακόμα και τώρα βλέπω κινούμενα σχέδια. Είμαι μεγάλος λάτρης και της Disney και της Pixar και μου αρέσουν πολύ και τα γιαπωνέζικα anime. Το αγαπημένο μου κινούμενο σχέδιο όταν ήμουν μικρός, όλως παραδόξως ήταν Η Πεντάμορφη και το Τέρας». Και λέω παραδόξως γιατί σε πολλούς συμμαθητές και φίλους άρεσε το Lion King. Εννοείται πως κι εμένα είναι αγαπημένο μου αλλά πιο πολλές φορές απ' όλα έχω δει την «Πεντάμορφη και το Τέρας». Μου άρεσε πολύ το μυστήριο, αυτός ο κόσμος μέσα στο κάστρο, τα σκοτάδια. Με γοήτευε. Ήθελες να αναπτυχθεί όσο περισσότερο γίνεται αυτός ο κόσμος που παρουσίαζε. Και φυσικά όλα αυτά τα αντικείμενα που ζωντάνευαν. Ήταν ένας παραμυθένιος κόσμος που σαν παιδάκι μου φάνταζε πάρα πολύ γοητευτικός. Πήγαινα στην ντουλάπα για να δω αν θα μιλήσουν οι τσαγιέρες.

Μίλησέ μας για τον χαρακτήρα στον οποίο δανείζεις τη φωνή σου. Ποια τρία χαρακτηριστικά του θεωρείς ότι είναι πιο έντονα;

Ο.Χ.: Ο χαρακτήρας μου είναι ο Νηρέας ο οποίος ανήκει στο στοιχείο του νερού. Όπως καταλαβαίνουμε είναι πολύ συναισθηματικός. Αυτό είναι το ένα το χαρακτηριστικό. Το δεύτερο είναι ότι είναι θαραλλέος γιατί διεκδικεί αυτό που θέλει και αγαπά χωρίς προκαταλήψεις και τα κοινωνικά standards που επιβάλλει ο περίγυρος... Και το τρίτο είναι το χιούμορ του, νομίζω.

Τον αγάπησα πολύ αυτό τον χαρακτήρα παρόλο που δεν είναι και πολύ κοντά μου, όμως στην πραγματικότητα αυτό ήτανκαι το ενδιαφέρον γιατί μου έδινετην ευκαιρία να δουλέψω σε κάτι διαφορετικό και να πειραματιστώ. Φυσικά είναι τόσο καλογραμμένος αυτός ο χαρακτήρας όπως και όλοι οι χαρακτήρες της ταινίας, άλλωστε είναι της Disney που όλα της τα έργα είναι προσεγμένα. Χάρηκα πολύ που γνώρισα τον Νηρέα.

Elemental-(5).jpg

Αυτή ήταν η πρώτη σου μεταγλώττιση. Ως εμπειρία ήταν όπως την περίμενες;

Ο.Χ.: Έχοντας δει βιντεάκια από το πώς γίνονται οι ταινίες και οι μεταγλωττίσεις περίμενα ως ένα βαθμό πως θα είναι έτσι, η ταινία όμως ήταν τόσο καλή που πέρασα πολύ καλύτερα απ' ό,τι φανταζόμουν. Η μεταγλώττιση για μένα ήταν ένα όνειρο. Είμαι πολύ τυχερός που μπήκα στον κόσμο αυτό μέσω της Disney. Είχα επίσης υπέροχους συνεργάτες, πέρασα τέλεια. Θα το ξαναέκανα με χίλια και νομίζω ότι έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό.

Στην ταινία Elemental τι ήταν αυτό που σε κέρδισε και τι πιστεύεις ότι θα απολαύσουν περισσότεροι οι θεατές;

Ο.Χ.: Είναι μια πανέξυπνη ταινία όπως είναι και όλα τα concept της Disney. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το πώς σκέφτονται τις ιδέες τους και την υπόθεση μιας ταινίας. Πάντα κάθε ταινία της Disney έχει κάτι ξεχωριστό. Νομίζω πως το «Elemental» έχει κάτι που χρειάζεται να έχει η ανθρωπότητα. Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι προσπαθεί να πετάξει κάθε προκατάληψη και κάθε κοινωνική νόρμα που έχει το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούνε και να βρουν μέσω της διαφορετικοτητάς τους, τα κοινά τους και να γίνουν γενικώς καλύτεροι. Επίσης εχει πάρα πολύ χιούμορ, πέρα από το μήνυμα που περνάει, ότι η αγάπη στην προκειμένη περίπτωση δεν καταλαβαίνει από αντίθετα στοιχεία όπως πχ το νερό και η φωτιά. Μπορεί το κάθε στοιχείο να συνυπάρξει με το άλλο, να αλληλεπιδράσει και να δημιουργήσει κάτι όμορφο. Γέλασα πολύ επίσης και πιστεύω πως το χιούμορ της θα κερδίσει το κοινό. Ταυτόχρονα όμως είναι μια συγκινητική ταινία οπότε θα αγγίξει και πιο ευαίσθητες χορδές. Και σίγουρα δεν είναι μόνο για παιδιά. Μικροί και μεγάλοι θα περάσουν πάρα πολύ καλά. Έχει έξυπνες σκηνές και από άποψη χιούμορ και από άποψη συναισθήματος.

Εάν ο Ορέστης ήταν στοιχείο. Ποιο θα ήταν;

Ο.Χ.: Ο Ορέστης θα ήταν η φωτιά σίγουρα. Γι' αυτό ανέφερα πως ο Νηρέας είναι το αντίθετο τελείως. Δεν σημαίνει βέβαια πως δεν έχω κοινά και με τον ήρωά μου. Κι εγώ είμαι πιο συναισθηματικός άνθρωπος γενικά, δεν ξέρω τι φαίνεται προς τα έξω. Η ενέργειά μου και ο τρόπος που ζω και κινούμαι είναι σίγουρα της φωτιάς. Από την άλλη, όταν είσαι ηθοποιός είναι πολύ ωραίο να δοκιμάζεσαι και σε πράγματα. Ακόμα κι αν εσύ ξέρεις πως έχεις κάποια κοινά με τον ήρωά σου, το κοινό που σε παρακολουθεί μπορεί να μην έχει ιδέα ότι έχεις και άλλες πλευρές που πολλές φορές οι "κόντρα" ρόλοι σου δίνουν την ευκαιρία να τις δείξεις.

Elemental-(2).jpg

Οι πιο όμορφες αναμνήσεις τον παιδικών σου χρόνων είναι…

Ο.Χ.: Υπάρχουν πολλές αναμνήσεις και σίγουρα κομμάτι αυτών είναι και οι ταινίες της Disney γιατί όντως σαν παιδιά, με τον αδερφό μου, παιρνάγαμε αμέτρητες ώρες βλέποντας τις βιντεοκασέτες των ταινιών της, εναλλάσσοντας τες συνεχώς. Ήταν μια συντροφιά το βίντεο. Πέρα από αυτό, θυμάμαι πολύ έντονα τα ταξίδια που κάναμε στην Καλαμάτα από τη Θεσσαλονίκη όπου ζούσαμε και κάθε καλοκαίρι, Χριστούγεννα, Πάσχα πηγαίναμε στη Μεσσήνη. Παιδικά χρόνια, θάλασσα, καλοκαίρι, γιαγιάδες, παππούδες.

Οι γονείς σου είναι ηθοποιοί. Πώς επηρέασε αυτό την απόφασή σου να ασχοληθείς με την υποκριτική;

Ο.Χ.: Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφασή μου γιατί μεγάλωσα μέσα σε αυτό. Δεν είναι ότι μου επέβαλαν κάτι, αλλά σαν παιδί, ανάλογα με το τι ερεθίσματα παίρνεις, αυτά κάπως δουλεύουν μέσα σου και καθορίζουν τις αποφάσεις σου. Εγώ μεγάλωσα σε ένα σπίτι μέσα στη μουσική, στο θέατρο, στη ζωγραφική οπότε κάπως ανέπτυξα μια κλίση προς την τέχνη. Φυσικά τότε, όταν είσαι παιδί, δεν το αντιλαμβάνεσαι έτσι, δεν έχεις επίγνωση του τι ακριβώς είναι αυτό, αλλά αλίμονο αν δεν έπαιζε ρόλο το ότι οι γονείς μου είναι ηθοποιοί. Αυτό το περιβάλλον καθόρισε την ύπαρξή μου γι' αυτό το λόγο και εγώ εξελίχθηκα προς αυτή την κατεύθυνση.

https://www.instagram.com/p/CSHIL2DoL7c

Σε συνέντευξή σου έχεις πει ότι και οι δύο είναι άνθρωποι της τέχνης. Ως ένα παιδί, λοιπόν, που μεγάλωσε μέσα στην τέχνη, ποια θεωρείς ότι είναι τα οφέλη που μπορεί το κάθε παιδί να αποκομίσει από την συναναστροφή ή πιο ενεργή ενασχόληση με την οποιαδήποτε μορφής τέχνη;

Ο.Χ.: Αυτή είναι πολύ σημαντική ερώτηση γιατί γενικά είναι φλέγον το ζήτημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, πέρα από τον επαγγελματικό προσανατολισμό προς τη τέχνη, ακόμα και η απλή ενασχόληση με την τέχνη στο σχολείο, είτε μέσω της ζωγραφικής, είτε μέσω του θεάτρου είτε μέσω της μουσικής είναι απόλυτα χρήσιμη και σημαντική κατά τη γνώμη μου. Οποιοδήποτε παιδί έρχεται σε επαφή με την τέχνη πιστεύω ότι μπορεί να μάθει ακόμα και να αγαπά μέσα από εκείνη. Η τέχνη συνήθως, πέρα από κάποια στοιχεία της που έχουν έναν μοναχικό χαρακτήρα, είναι κυρίως κατά τη γνώμη μου ομαδικό άθλημα. Μέσω του θεάτρου, για παράδειγμα, ένα παιδί δεν γίνεται να μην επωφεληθεί γιατί θα μάθει να βλέπει, να κοιτάει, να ακούει, να αγαπάει, να συνεργάζεται, να περνάει καλά, να νιώθει δημιουργικό.

Γενικώς, ένας άνθρωπος ακόμα και να μην θέλει να το εξασκήσει ως επάγγελμα, όταν εξελίσσει τα εκφραστικά του μέσα είναι ένας άνθρωπος συνολικά πιο ενεργός γιατί αντιλαμβάνεται περισσότερα. Βέβαια, στην εποχή που ζούμε, όσο περισσότερα αντιλαμβάνεσαι, τόσο πιο δυστυχισμένος είσαι, δυστυχώς, αλλά κάποτε πρέπει να αλλάξει αυτό και για να αλλάξει νομίζω ότι η τέχνη παίζει καθοριστικό ρόλο ως μια πηγή ομορφιάς, αλλά και μια πηγή που κινητοποιεί τη σκέψη σου, το σώμα σου, τα συναισθήματά σου και δεν γίνεται αυτό να μην αφορά τον άνθρωπο, που είναι ένα ον που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα χάρη στο λόγο, στον εγκέφαλό του και αυτός ο εγκέφαλος μπορεί ταυτόχρονα να δημιουργήσει τα πιο υπέροχα πράγματα αλλά και τα χειρότερα. Νομίζω οτι η τέχνη τον βοηθά να δημιουργήσει τα καλύτερα.

Στην ταινία ήδη από το τρέιλερ βλέπουμε ότι το κάθε στοιχείο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και παρά τη διαφορετικότητά τους μπορούν να συνυπάρξουν και αλληλοεπιδρούν δημιουργώντας κάτι όμορφο. Αυτό θεωρείς ότι ισχύει και με τους ανθρώπους;

Ο.Χ.: Γενικώς η διαφορετικότητα αναπτύσσει τη φαντασία μας, αναπτύσσει το μυαλό μας. Το διαφορετικό μπορεί να είναι ένας άνθρωπος μπορεί και ένας ολόκληρος πολιτισμός... Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν επαφές με τους γύρω λαούς που ήταν πολύ διαφορετικοί από τους ίδιους και ο ένας χρησιμοποιούσε στοιχεία του άλλου για να εξελιχθεί. Επομένως, έχει πιο πολύ ενδιαφέρον όταν δεν "συναντιέσαι" μόνο με τον ίδιο σου τον εαυτό αλλά με ανθρώπους που έχουν μάθει αλλιώς. Και προφανώς δεν μιλάμε για διαφορετικότητα που προσπαθεί να σου επιβληθεί και να καθορίσει τη δική σου ύπαρξη. Αλλά μέσα από την επαφή με τους άλλους έχεις διαφορετικές επιλογές και αναπτύσσεις τη φαντασία σου και την προσωπικότητά σου. Και δεν θα αναφερθώ καθόλου στο αυτονόητο που αφορά χρώμα και φυλές ανθρώπων. Ένα απλό παράδειγμα. Ένας άνθρωπος που δεν έχει ακούσει ποτέ του ροκ μουσική και γνωρίσει έναν άλλο άνθρωπο που ακούει ροκ μουσική αυτόματα, αν είναι ανοιχτός, θα μπει σε έναν κόσμο που δεν έχει γνωρίσει και θα του προσφέρει χιλιάδες νέα πράγματα. Η διαφορετικότητα βοηθάει να αναπτυχθεί ο εγκέφαλός σου, γίνεσαι πιο έξυπνος γνωρίζοντας διαφορετικά πράγματα. δεν έχει και ενδιαφέρον να είναι όλα ίδια συνέχεια και να καθορίζονται από κάτι που επιβάλλεται κοινωνικά. Ο άνθρωπος πρέπει να είναι ελεύθερος χωρίς να επιβάλει σε βάρος κάποιου άλλου την ελευθερία του, να κάνει ό,τι θέλει, να συναντιέται με οποιαδήποτε μορφή διαφορετικότηταας ανακαλύπτει.

Η πρώτη σου τηλεοπτική δουλειά ήταν στη σειρά «Ήλιος», ωστόσο στο ευρύ κοινός έγινες γνωστός μέσα από τη σειρά «Μαέστρος». Υπάρχει κάτι που σε δυσκόλεψε στην ξαφνική αναγνωρισιμότητα;

Ο.Χ.: Η αλήθεια είναι πως δεν μου έχει δημιουργήσει κάποια δυσκολία η αναγνωρισιμότητα γιατί έχει να κάνει συνήθως με την αγάπη που λαμβάνω από κάποιον άνθρωπο που συναντώ στο δρόμο και ίσως του έχω προσφέρει κάτι μέσω της δουλειάς μου. Οπότε δεν έχω βρει κάτι να με δυσκολεύει για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω νιώσει κάποια παραβίαση του προσωπικού μου χώρου σε καμία περίπτωση. Είναι κάτι που, προς το παρόν, και με δεδομένο πως δεν έχω ζήσει κάτι ακραίο, μου δίνει χαρά. Μοιάζει με έναν τρόπο με την υπόκλιση στο θέατρο. Έχεις προσφέρει κάτι, σε χειροκροτάνε, υποκλίνεσαι. Κάτι αντίστοιχο είναι όταν σε συναντήσει ένας άνθρωπος στο δρόμο και σου πει "συγχαρητήρια, μπράβο, τι ωραία δουλειά". Προς το παρόν έχω έρθει σε επαφή μόνο με το καλό κομμάτι της αναγνωρισισμότητας και ελπίζω να μείνω μόνο σε αυτό.

H ταινία «Elemental» κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 15 Ιουνίου απο τη Feelgood.

Παρακάτω το trailer.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved