5 συμβουλές για αρχάριες μαμάδες σχετικά με τη μέθοδο Montessori

Η προσέγγιση Montessori έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τα παιδιά να σκέφτονται δημιουργικά και να λύνουν προβλήματα.

5 συμβουλές για αρχάριες μαμάδες σχετικά με τη μέθοδο Montessori
Bigstock

Η λέξη «Montessori» φέρνει στο νου εικόνες ενός μίνιμαλ playroom με οργανωμένα ράφια στολισμένα με ξύλινα παιχνίδια που σίγουρα θα κάνουν κάθε μαμά η οποία είναι φαν του Pinterest να ενθουσιαστεί. Αλλά αυτή η αισθητική είναι μόνο η επιφανειακή δυναμικκή της μεθόδου Montessori.

Σε ένα σχετικά νέο βιβλίο, «The Montessori Child» οι συγγραφείς Simone Davies και Junnifa Uzodike συνεργάζονται για να παράσχουν έναν ολοκληρωμένο οδηγό για γονείς που αναζητούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς να ενσωματώσουν τις τεχνικές και τις στρατηγικές Montessori στο σπίτι.

«Θέλουμε να μοιραστούμε με τους αναγνώστες ότι η πρακτική Montessori είναι ένας τρόπος να δεις τον εαυτό σου ως οδηγό του παιδιού, όχι ως εκπαιδευτή ή δάσκαλο», λέει η Junnifa Uzodike και συνεχίζει «Είναι ένας τρόπος να βελτιώσεις τον εαυτό σου, γιατί όσοι κατανοούν αυτόν τον τρόπο διαπιστώνουν ότι βελτιώνονται. Βλέπουν σταδιακά τα πάντα να αλλάζουν λίγο και να γίνονται όλα λίγο καλύτερα».

«Εκεί η μέθοδος Montessori γίνεται εργαλείο κοινωνικής αλλαγής» προσθέτει «Είναι ένας τρόπος να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος, όχι αγοράζοντας περισσότερα πράγματα – αλλά με το να είμαστε παρόντες».

Με λίγα λόγια, η προσέγγιση Montessori έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τα παιδιά να σκέφτονται δημιουργικά και να λύνουν προβλήματα.

«Προτρέπουμε τα παιδιά να βρουν τις δικές τους απαντήσεις. Η συμπόνια αναπτύσσεται μέσα από την κατανόηση του εαυτού μας και των άλλων, πώς λύνουμε τις συγκρούσεις και πώς καταλαβαίνουμε τους άλλους ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από εμάς.» εξηγεί ο Simone Davies.

Ενώ το βιβλίο εξερευνά τα πάντα, από την ιστορία του συστήματος Montessori μέχρι την ανάπτυξη των παιδιών από την ηλικία των 3 έως την πρώιμη εφηβεία , τον τρόπο προσέγγισης των δύσκολων συζητήσεων με τα παιδιά και πολλά άλλα, η Simone Davies και η Junnifa Uzodike μοιράστηκαν μερικές απλές συμβουλές για τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες με στόχο να ξεκινήσουν να ενσωματώνουν τις αρχές Montessori στο σπίτι από σήμερα.

Πώς να ενσωματώσετε τη μέθοδο Montessori στο σπίτι

1. Επιβραδύνετε

«Πολλές φορές κινούμαστε πολύ γρήγορα», λέει η συγγραφέας. «Απλώς επιβραδύνετε για να δώσετε χρόνο στα παιδιά να είναι ανεξάρτητα . Εάν προσπαθείτε να κάνετε τα πράγματα γρήγορα, μπορεί να μην έχουν την ευκαιρία να σας δείξουν τι μπορούν να κάνουν. «Μειώστε» την ταχύτητα στον τρόπο που αλληλεπιδράτε και με τα παιδιά σας, επιβραδύνοντας την ομιλία σας και επιβραδύνοντας τις σκέψεις σας».

2. Κάντε συμφωνίες

«Η σύναψη συμφωνιών είναι ένα πραγματικά όμορφο μέρος της θεωρίας Μοντεσσόρι καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν», λέει η Simone , η οποία χρησιμοποιεί αυτή την τεχνική στη διδασκαλία της στην τάξη. «Καθόμαστε μαζί και αναρωτιόμαστε πώς μπορούμε να κάνουμε όλους και όλες να αισθάνονται ασφαλείς στην τάξη και να νιώθουν ότι ανήκουν εκεί. Ο σεβασμός είναι σημαντικός, γι’ αυτό ρωτάμε, τι σημαίνει σεβασμός για εσένα;».

3. Παρατηρήστε

Ένας πρωταρχικός τρόπος για να ενσωματώσετε το Montessori στο σπίτι είναι μέσω της παρατήρησης.

Η παρατήρηση μοιάζει σαν να απαιτεί μια ιδιαίτερη δεξιότητα , εξηγεί η Junnifa , αλλά και μόνο το να παρακολουθείς τα παιδιά σου θα σου πει πολλά για αυτά.

«Τι τους αρέσει να κάνουν; Πώς αντιδρούν όταν είναι αναστατωμένα; Όταν νυστάζουν ή πεινούν; Τους αρέσει να κάθονται όταν διαβάζουν ένα βιβλίο ή να ξαπλώνουν;» Αφιερώστε χρόνο για να γνωρίσετε τα παιδιά σας, συνιστά, γιατί όταν τα γνωρίζετε καλά, μπορείτε καλύτερα να σχετιστείτε αληθινά και να συνδεθείτε μαζί τους.

montessori-mithoi.jpg

4. Προσκαλέστε τα παιδιά στην κουζίνα

«Μου αρέσει πολύ να μαγειρεύω με παιδιά», λέει η Junnifa. Πιθανότατα έχετε ήδη καταλάβει τη δύναμη που έχει το φαγητό στο να μας φέρνει κοντά. Αλλά η συμμετοχή σε αυτό που η Junnifa αποκαλεί «η πρακτική ζωή στην κουζίνα» είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνδεθείτε με τα παιδιά και να τους αναθέσετε κάποια ευθύνη.

«Μπορείτε επίσης να εκθέσετε τα παιδιά σε νέο λεξιλόγιο καθώς μαγειρεύετε μαζί», προσθέτει η Simone «Εμπλακείτε περισσότερο όταν χρειάζονται βοήθεια και κάντε πίσω ξανά όταν δεν είναι αναγκαίο!».

5. Δημιουργήστε ένα όμορφο περιβάλλον

Μετά από την ηλικία των τριών, παρατηρήστε ποια πράγματα τους αρέσουν και ποια παιχνίδια ή βιβλία είναι χρήσιμα για εκείνα και συγκεντρώστε τα στο δωμάτιό τους.

«Όταν έχετε ένα περιβάλλον που ικανοποιεί τις ανάγκες των παιδιών σας, βελτιώνεται η συγκέντρωση αλλά και η ψυχική ηρεμία τους».

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved