Ο ρόλος της μητέρας τους πρώτους 18 μήνες της ζωής του βρέφους
Το γνωστό λαϊκό γνωμικό αναφέρει ότι “μάνα είναι μόνο μία» και πραγματικά αυτή η ρήση κρύβει μια μεγάλη αλήθεια. Προσωπικά ως θεραπευτής εκπαιδεύτηκα και μελέτησα την αξία του ρόλου της μητέρας στην ζωή του παιδιού. Όταν όμως έφτασε η ώρα να κάνω το δικό μου παιδί συνειδητοποίησα πως ότι γράφεται για την σχέση μητέρας-παιδιού είναι ελάχιστο.
Σήμερα θεωρώ ότι πιο στερητικό για ένα παιδί είναι να γεννηθεί χωρίς να γνωρίσει την μητέρα του παρά με ένα πρόβλημα υγείας. Η μεγαλύτερη φτώχια, απώλεια και έλλειψη, που μπορεί να βιώσει ένα παιδί είναι να ανοίξει τα μάτια του, να κοιτάξει τον κόσμο που ήρθε και να μην συναντήσει το βλέμμα, το χάδι, το άρωμα της μάνας του ή να μην ακούσει την ξεχωριστή χροιά της φωνής της. Ένα παιδί μπορεί να γεννηθεί ανάπηρο και να έχει ένα μόνιμο εμπόδιο, μία δυσκολία που θα το περιορίζει σε όλη του τη ζωή όμως έχει την μάνα του την μοναδική του μητέρα που το φροντίζει.
Η δυσάρεστη αυτή εισαγωγή έχει σαν σκοπό να προβάλει την τεραστία σημασία και τον αναντικατάστατο ρόλο της μητέρας τους πρώτους 18 μήνες της ζωής του παιδιού. Οι απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής και πως αυτή μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή μας ζωή και τις σχέσεις μας.
Η ταυτότητα της μητέρας σήμερα
Στην σύγχρονη εποχή η γυναίκα έχει πολλούς ρόλους, αφού έχει απαγκιστρωθεί από την εστία και συμμετέχει και αυτή ενεργά στην παραγωγική κοινωνία. Η νέα της ταυτότητα την αναγκάζει να είναι πολύ απασχολημένη έχοντας νέες αρμοδιότητες αλλά και πολλούς ρόλους (γυναίκα, σύζυγος, οικιακή βοηθός, μητέρα, επαγγελματίας). Από την άλλη μεριά έχουν ανατεθεί κάποιες δουλειές που αφορούν την οικογένεια και στους άνδρες. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το μεγάλο βάρος της φροντίδας του σπιτιού και των παιδιών παραμένει στην γυναίκα.
Το τεράστιο κοινωνικό διάλειμμα της νέας γυναίκας
Κάθε νέα γυναίκα πριν γίνει μητέρα θα πρέπει να έχει συνειδητοποιήσει μέσα της νέες ευθύνες που έχει να αντιμετωπίσει όταν θα της δοθεί ο τίτλος της μητέρας γιατί αν δεν το κάνει πραγματικά θα βρεθεί σε ένα κυκεώνα προβλημάτων τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ίδια στο μέλλον.
Η σχέση της μητέρας με το παιδί και η αύξηση των διαταραχών στην σύγχρονη ζωή
Πολλοί αναρωτιούνται γιατί τα τελευταία χρόνια τα παιδιά ενώ τα έχουν όλα αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα συμπεριφοράς. Γιατί ενώ έχουν όλες τις ευκαιρίες και δυνατότητες παρουσιάζουν μαθησιακά προβλήματα, είναι υπερκινητικά και αδιάφορα για την ζωή; Σίγουρα σε μερικά από αυτά τα παιδιά υπάρχουν βιολογικοί παράγοντες που οφείλονται οι δυσκολίες αυτές, ένα όμως μεγάλο ποσοστό από αυτά τα προβλήματα προκαλείται από το ασταθές οικογενειακό περιβάλλον και ξεκινά με την πρωταρχική σχέση της μητέρας με το βρέφος. Η σχέση αυτή κατά πολλούς επιστήμονες ξεκινά πριν από την γέννηση, βασισμένη στην αρχική επιθυμία, στο περιβάλλον επικρατούσε και στα γεγονότα πριν την σύλληψη του βρέφους, στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης, συνθήκες του τοκετού και τέλος στους πρώτους 18 μήνες της εξωμήτριας ζωή του μωρού τότε δηλαδή που χτίζεται ο ψυχισμός του παιδιού.
Η ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη (χαρακτήρας, προσωπικότητα) και κατ’ επέκταση η αναπτυξιακή εξέλιξη (ομιλία, κίνηση, συμπεριφορά) ενός παιδιού η όποια σχεδόν ολοκληρώνεται στα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής του. Λέμε σχεδόν γιατί στην μετέπειτα ζωή του κάθε παιδιού απλά κάνουμε περιορισμένες επιδιορθώσεις πάνω σε ένα ήδη διαμορφωμένο περιβάλλον. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με ένα σπίτι που έχει παρουσιάσει υγρασία. Η υγρασία ανεβαίνει από τα θεμέλια, συνεπώς είναι δύσκολο να την περιορίσεις, την επισκευάζεις παροδικά όμως σιγά σιγά επανεμφανίζεται.
Η μητέρα θα πρέπει να είναι παρούσα και να έχει τον πρωταγωνιστικό ρολό στην ζωή του βρέφους
- Να προσπαθήσει να έχει την σταθερή θετική διάθεση απέναντι στο παιδί
- Αν έχει συχνά συναισθήματα και σκέψεις αβεβαιότητας ανασφάλειας σχετικά με το νέο της ρόλο να ζητήσει έμμεσα βοήθεια από ειδικό μην χάσει πολύτιμο χρόνο διαβάζοντας γνώμες και απόψεις στο διαδίκτυο
- Να επιλέξει μια έμπειρη μητέρα που την αποδέχεται να λειτουργεί σαν σύμβουλος στα διαλείμματα της
- Να αναθέσει μέρος από τη φροντίδα του βρέφους στον πατέρα ή σε ένα έμπιστο άνθρωπο, όπως επίσης και αρμοδιότητες του σπιτιού
- Να ξεκουράζεται, να βγαίνει έξω από το σπίτι συχνά μαζί με το βρέφος γιατί αυτό θα την βοηθήσει να διατηρήσει την διάθεση της θετική
- Συχνά θα ακούει και θα δέχεται υποδείξεις και κριτική για τον τρόπο που κάνει κάποια πράγματα να ακούει τους άλλους αλλά να λαμβάνει υπόψη της μόνο αυτούς που έχει επιλέξει για μέντορες
- Να θυμάται όταν καταβάλετε από την κούραση ότι είναι αξιέπαινο για αυτή και σημαντικό για το βρέφος να το μεγαλώνει μονή της
Συμβουλή Ειδικού:
Η βρεφική ηλικία είναι μια συγκεκριμένη δύσκολη περίοδος λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων έχει όμως ημερομηνία λήξεως. Είναι κάτι ανάλογο με την προετοιμασία για τις πανελλαδικές που ο μαθητής για μια μεγάλη χρονική περίοδο πρέπει να εστιάσει όλες του τις δυνάμεις και προσπάθειες σε ένα σκοπό.