Εφηβεία και άγχος εξετάσεων - Πώς να βοηθήσουμε τους εφήβους;
Το άγχος των εξετάσεων παρατηρείται ιδιαίτερα συχνά στους εφήβους τα τελευταία χρόνια.
Οι έφηβοι καλούνται να αποδείξουν αυτά που ξέρουν σε γονείς, καθηγητές ακόμα και σε φίλους. Όμως το άγχος όπως όλοι ξέρουμε όταν είναι υπερβολικό δε μας αφήνει να αποδώσουμε τα μέγιστα των δυνατοτήτων μας, αλλά εκτός από την επίδοση μας επηρεάζει και σε άλλα επίπεδα και για αυτό απαιτείται προσοχή από τους γονείς.
Πώς εκφράζεται το άγχος των εξετάσεων στους εφήβους;
Το έντονο και υπερβολικό άγχος επηρεάζει τον έφηβο τόσο σε πνευματικό όσο και σε σωματικό επίπεδο, εκδηλώνοντας ψυχοσωματικά συμπτώματα.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;
- Η περίοδος των εξετάσεων είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο όχι μόνο για τους εφήβους αλλά και για τους γονείς, οι οποίοι θέλουν να τους υποστηρίξουν αλλά στην πράξη ορισμένες φορές δυσκολεύονται.
- Δώστε έμφαση στην προσπάθεια, την προετοιμασία και όχι στο αποτέλεσμα. Αυτό θα έρθει με τον καιρό. Οι έφηβοι ήδη γνωρίζουν ότι περιμένετε πολλά από αυτούς με αποτέλεσμα το δικό τους άγχος να διογκώνεται. Δείξτε τους ότι πιστεύετε σε αυτούς και χαίρεστε που προσπαθούν.
- Αποφύγετε τις συγκρίσεις με άλλα παιδιά. Το κάθε παιδί είναι μοναδικό όπως γνωρίζετε. Με το να το συγκρίνετε με τον συμμαθητή ή τον ξάδερφό του που γράφει καλύτερα στις εξετάσεις δεν καταφέρνετε να τον παρακινήσετε αλλά αντίθετα τον αποθαρρύνετε και του δημιουργείτε ανασφάλεια.
- Βοηθήστε τον να προσέχει το σώμα και την υγεία. Προσφέρετε του χυμούς και θρεπτικά σνακ, ώστε ο οργανισμός τους να είναι ενισχυμένος. Παρακινήστε το να πάει έναν περίπατο ή σε μια εξωσχολική δραστηριότητα, όταν νιώθει πιεσμένος, ώστε να αποφορτιστεί, έστω και για μισή ώρα.
- Αποφύγετε τις συγκρούσεις και δείξτε κατανόηση στα άγχη και τους προβληματισμούς τους. Συζητήστε μαζί τους. Αν βλέπετε ότι υπάρχει ένταση μεταξύ σας απομακρυνθείτε για λίγο και δώστε χρόνο στους εαυτούς σας να ηρεμήσετε.
- Ενθαρρύνετέ τους να αποκτήσουν ένα στόχο. Ο στόχος αποτελεί κίνητρο για όλους, όμως συχνά οι έφηβοι είναι αποπροσανατολισμένοι και δε σκέφτονται το μέλλον τους ή δε μπορούν να πάρουν αποφάσεις για αυτό. Προσέξτε ο στόχος να είναι ρεαλιστικός και να απευθύνεται και στα δικά τους όνειρα και θέλω.
- Τέλος, ιδιαίτερα βοηθητικές είναι οι και οι θεραπευτικές τεχνικές χαλάρωσης που γίνονται από ειδικούς αλλά μπορούν να γίνουν και από γονείς. Οι τεχνικές αυτές έχουν ως στόχο να αποφορτίσουν το νέο από τα έντονα συναισθήματα που βιώνει.
Η γνώμη του ειδικού
Ως ένα βαθμό είναι φυσιολογικό ένας έφηβος να βιώνει άγχος και να νιώθει νευρικότητα πριν από ένα διαγώνισμα. Κάποιες φορές όμως αγχώνονται υπερβολικά και κατακλύζονται από ένα πλήθος αρνητικών σκέψεων που τους δημιουργούν θλίψη, αισθήματα ματαιότητας ακόμα και απελπισία. Για αυτό οι γονείς οφείλουν να είναι κοντά στο νέο να το υποστηρίζουν κι αν δουν ότι αυτά τα συναισθήματα επιμένουν καλό είναι να απευθυνθούν σε έναν ειδικό για συμβουλευτική γονέων ώστε να τους δώσει τις κατευθύνσεις που ταιριάζουν καλύτερα στην οικογένειά τους. Ιδιαίτερα ωφέλιμα είναι και το πρόγραμμα συμβουλευτικής εφήβων - Life Coaching που εστιάζει στη διαχείριση των συναισθημάτων του εφήβου και στον οργάνωση της ζωής του, ώστε σταδιακά να νιώθει περισσότερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση για τον εαυτό του.
Πανελλήνιες εξετάσεις και ψυχολογία: Πώς μπορούν να καταπολεμήσουν το άγχος οι μαθητές;
Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας αν δίνει εξετάσεις πρώτη φορά
Πανελλαδικές εξετάσεις: η μεγάλη μάχη που δίνουν τα παιδιά και η υποστήριξη των γονιών
Πανελλήνιες: Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να διώξει το άγχος και να βελτιώσει τη μνήμη του