Πόσο νερό να πίνουν τα μωρά και τα παιδιά;

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Η ποσότητα του νερού που θα πιούν τα παιδιά εξαρτάται από την ηλικία και την υγεία τους.

Μαργαρίτα Νικολάου
Πόσο νερό να πίνουν τα μωρά και τα παιδιά;
Bigstock

Πίνουν τα παιδιά σας πολύ νερό; Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Public Health, περισσότερα από τα μισά παιδιά στις Η.Π.Α δεν πίνουν αρκετό νερό. Αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία και την ανάπτυξή τους.

Νερό: ό,τι πιο σπουδαίο υπάρχει στον πλανήτη

Το νερό είναι μια από τις πιο εκπληκτικές ουσίες που βρίσκονται στον πλανήτη μας. Γνωρίζατε ότι κάθε ζωντανό ον χρειάζεται νερό για να επιβιώσει και για αναπτυχθεί; Βρίσκεται σε κάθε ένα από τα κύτταρα του σώματός μας και στα σώματα όλων των φυτών, των ζώων και άλλων πλασμάτων.

Τι άλλο το κάνει ξεχωριστό; Η ικανότητά του να παραμένει ζεστό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το νερό είναι άλλωστε εκείνο που βοηθά στη διατήρηση της θερμοκρασίας μέσα στο σώμα μας γύρω στους 36.6℃.

Γιατί είναι σημαντικό το νερό για τα παιδιά;

Τα παιδιά πρέπει να πίνουν νερό για πολλούς λόγους. «Το νερό μεταφέρει χρήσιμα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα. Επίσης σε καθημερινή βάση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος », λέει η παιδίατρος του UH Rainbow Lauren Beene, MD. «Βοηθά επίσης στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και ενισχύει την απομάκρυνση των τοξίνων. Η έλλειψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, ευερεθιστότητα, κακή σωματική απόδοση και μειωμένη γνωστική λειτουργία. Το νερό επίσης περιέχει φθόριο που προστατεύει από τη διάβρωση των δοντιών».

Η ηλικία, η σωματική δραστηριότητα και η εξωτερική θερμοκρασία επηρεάζουν το πόσο νερό πρέπει να πίνει ένα παιδί νερό κάθε μέρα. Κατά τη διάρκεια τoυ καθημερινού και απαιτητικού προγράμματος που έχουν, τα παιδιά θα πρέπει να πίνουν νερό όταν διψούν, να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή και να να παραμείνουν ενυδατωμένα.

Πόσο νερό να πίνει ένα μωρό;

Τα μωρά ενυδατώνονται από το μητρικό γάλα ή τη φόρμουλα, επομένως δεν χρειάζεται να πίνουν νερό. Ωστόσο, εάν ένα μωρό είναι άρρωστο και δεν τρώει, τότε είναι εντάξει να του δώσετε υγρά ή ηλεκτρολύτες, πάντα υπό την καθοδήγηση του παιδιάτρου σας.

Εάν θέλετε να δώσετε νερό σε ένα μωρό, είναι ασφαλές να το κάνετε από τους έξι μήνες περίπου και μετά. Δώστε του μόνο 110 με 220 γραμμάρια την ημέρα μέχρι να γίνει ενός έτους. Να γνωρίζετε, ωστόσο, ότι το να δίνετε νερό στα μικρά μωρά μπορεί να μειώσει την όρεξή τους και να τα εμποδίσει να λάβουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται από το μητρικό γάλα ή τη φόρμουλα. Επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας πριν δώσετε στο μωρό σας νερό και να θυμάστε, πάντα να αναμιγνύετε τη φόρμουλα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας! Το τονίζουμε αυτό καθώς υπάρχουν γονείς που επιλέγουν να χρησιμοποιούν λιγότερο ή περισσότερο νερό για να διαλύσουν τη σκόνη γάλακτος. Τη φόρμουλα θα πρέπει να την ετοιμάζετε με τις ακριβείς οδηγίες που δίνονται στη συσκευασία.

Happy Little Girl Drink Clean Mineral Water

Πόσα υγρά να πίνουν τα παιδιά - Πίνακας ανά ηλικία

Πόσο νερό πρέπει να πίνει ένα παιδί;

Η ποσότητα νερού που χρειάζεται να πίνει το παιδί σας κάθε μέρα εξαρτάται από την ηλικία και τις συνθήκες υγείας του.

Σε γενικές γραμμές:

  • Τα παιδιά ηλικίας 5 έως 8 ετών θα πρέπει να πίνουν τουλάχιστον πέντε ποτήρια νερό την ημέρα
  • Παιδιά 9 έως 12 ετών θα πρέπει να πίνουν τουλάχιστον επτά ποτήρια νερό την ημέρα
  • Τα παιδιά 13 ετών και άνω θα πρέπει να πίνουν οκτώ έως 10 ποτήρια την ημέρα

Ένα ποτήρι νερού χωράει 250 ml.

Τα οφέλη του νερού στα παιδιά

Το νερό επιτελεί πλήθος λειτουργιών στον οργανισμό μικρών και μεγάλων, καθώς αποτελεί συστατικό των κυττάρων και του αίματος, παρέχει προστασία και μόνωση των εσωτερικών οργάνων, ενώ διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος. Πέρα από αυτές τις λειτουργίες, το νερό είναι πολύ σημαντικό για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών.

Νερό καρύδας: Τα οκτώ οφέλη στη διατροφή των παιδιών

Κάντε το νερό διασκεδαστικό

Μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά σας να επιλέγουν το νερό και όχι άλλα ροφήματα, κάνοντας τη λήψη νερού διασκεδαστική.

Πώς θα το καταφέρετε αυτό;

  • Σερβίρετε στα μικρότερα παιδιά νερό σε μπουκάλια με αγαπημένους ήρωες
  • Σερβίρετε στα νηπιάκια σας νερό μέσα σε πολύχρωμα ποτήρια και παιχνιδιάρικα καλαμάκια.
  • Βάλτε στην άκρη του ποτηριού μια φέτα αγγούρι, πορτοκάλι, λεμόνι ή φράουλα.
  • Αντί για παγάκια βάλτε μέσα στο νερό τους παγωμένα φρούτα όπως μούρα, κομμάτια φράουλας, μπανάνα ή φλούδες πορτοκαλιού.
  • Αν τα παιδιά σας λατρεύουν τα αναψυκτικά δώστε τους ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό ή ξινό νερό.
  • Βάλτε τα μπουκάλια τους στο ψυγείο τους ζεστούς μήνες.
  • Γίνετε εσείς το σωστό παράδειγμα και ζητήστε τους να πίνουν νερό όταν θα πίνετε και εσείς.
rofima-me-rodakina-kai-anthrakouxo-nero.jpg

Πώς θα καταφέρετε το παιδί σας να πιει αρκετό νερό

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας πίνει νερό πριν διψάσει πραγματικά. Εάν τα παιδιά αισθάνονται δίψα, αυτό σημαίνει ότι μάλλον είναι ήδη αφυδατωμένα. Να θυμάστε ότι τα παιδιά πρέπει να πιούν νερό πριν συμβεί αυτό.

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε το παιδί σας ενυδατωμένο είναι να του μάθετε να πίνει πολύ νερό. Έχουμε ήδη αναφέρει πιο πάνω μερικούς από τους τρόπους που θα κάνουν ένα παιδί να πιει νερό με διασκεδαστικό τρόπο.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε;

  • Να έχετε γεμάτα τα ποτήρια των μικρότερων παιδιών σας και τοποθετημένα σε σημεία που μπορούν να φτάνουν.
  • Να έχετε γεμάτα τα μπουκάλια των μεγαλύτερων παιδιών σας μέσα στο ψυγείο ώστε να έχουν πρόσβαση σε κρύο νερό ανά πάσα ώρα και στιγμή.
  • Φροντίστε στο δωμάτιο των μεγαλύτερων παιδιών να αφήνετε σνακ και ποτήρια με νερό όσο διαβάζουν.

Γιατί τα παιδιά ζητούν νερό πριν πάνε για ύπνο

Πώς θα ξέρετε αν το παιδί σας πίνει πολύ νερό;

Ένας καλός τρόπος για να μάθετε εάν το παιδί σας πίνει αρκετό νερό είναι να κοιτάξετε τα ούρα του. Θα πρέπει να είναι ανοιχτό κίτρινο ή διαυγές. Εάν είναι σκούρο κίτρινο ή πορτοκαλί, αυτό είναι σημάδι αφυδάτωσης. Στην πραγματικότητα, ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είστε, το χρώμα των ούρων σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίζετε εάν πίνετε αρκετό νερό.

Συμπτώματα αφυδάτωσης

Τα συμπτώματα της ήπιας αφυδάτωσης περιλαμβάνουν:

  • ζάλη
  • ναυτία
  • πονοκεφάλους
  • σκούρα ούρα
  • ξηρά χείλη
  • ξηρή γλώσσα
  • ξηρό στόμα
  • ξηρό λαιμό

Η καλύτερη θεραπεία για την ήπια αφυδάτωση είναι να δώσετε στο παιδί σας περισσότερα υγρά για να πιει, όπως νερό ή από του στόματος διαλύματα επανυδάτωσης. Τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ηλεκτρολύτες είναι επίσης καλά.

Τα συμπτώματα αφυδάτωσης που μαρτυρούν ότι θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν γιατρό, περιλαμβάνουν ακραία δίψα, κόπωση, ωχρότητα, υπνηλία, έλλειψη ούρησης, έλλειψη δακρύων όταν κλαίει, ευερεθιστότητα ή σύγχυση.

πηγές: riseandshine.childrensnational.org / kids.niehs.nih.gov / uhhospitals.org / vinmec.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved