Μεγάλη Παρασκευή: Τι μπορούν να φάνε τα παιδιά 

Τη Μεγάλη Εβδομάδα πολλοί νηστεύουν και τα παιδιά ακολουθούν το παράδειγμα των γονιών τους.

Μεγάλη Παρασκευή: Τι μπορούν να φάνε τα παιδιά 
Bigstock

Όσες έχουμε μικρά παιδιά αναρωτιόμαστε ωστόσο εάν μπορούν να τηρήσουν στο 100% την νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. Η απάντηση φαίνεται πως είναι θετική, αρκεί βέβαια το παιδί να είναι πάνω από 5 χρονών για ευνόητους λόγους.

Οι επιλογές είναι πολλές: Μαλάκια, μακαρονάδα με μια σάλτσα λαχανικών ή όσπρια. Έτσι θα νηστέψουν χωρίς να το καταλάβουν και χωρίς να γκρινιάζουν που δεν βλέπουν κρέας στο πιάτο του μεσημεριανού.

Λέγεται πως γάλα μπορούν να πιουν όλες τις μέρες τις Μεγάλης Εβδομάδας με εξαίρεση τη Μεγάλη Τετάρτη και τη Μεγάλη Παρασκευή. Αυτές τις δύο μέρες μπορείτε να προσφέρετε ένα φλιτζάνι ζεστό ή κρύο τσάι σαν συνοδευτικό στο ψωμί με ταχίνι από σοκολάτα.

Μην ξεχάσετε τους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα ως ενδιάμεσα σνακ.

Σε περίπτωση που η νονά ή ο νονός έφεραν το πασχαλινό σοκολατένιο αυγό δεν έγινε και κάτι να το αφήσετε να φάει. Μπορεί επίσης να δοκιμάσει νηστίσιμα κουλουράκια πορτοκαλιού.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε 3 από τις αγαπημένες μας νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι ειδικά για την Μεγάλη Παρασκευή- αλμυρές και γλυκές- που ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους:

3 συνταγές χωρίς λάδι για το μεσημεριανό της Μεγάλης Παρασκευής

1. Χορτόσουπα Βελουτέ

Υλικά

  • 2 πατάτες
  • 2 καρότα
  • 1 πράσο
  • 2-3 σέσκουλα
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 ώριμη ντομάτα
  • Λίγο σέλινο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 2 κουταλιές κορν φλάουρ

Εκτέλεση

  • Καθαρίστε όλα τα λαχανικά και ψιλοκόψτε τα
  • Σε κατσαρόλα που βράζει με λίγο αλάτι αφήστε τα μέχρι να βράσουν πολύ καλά, σχεδόν να λιώνουν.
  • Περάστε τα από το μπλέντερ για να αποκτήσουν κρεμώδη υφή
  • Μεταφέρετε ξανά στην κατσαρόλα και συνεχίστε το βράσιμο προσθέτοντας λίγο νερό (αναλόγως πόσο πηχτή η αραιά την θέλετε)
  • Τέλος διαλύστε το κορν φλάουρ σε λίγο νερό και προσθέστε στην σούπα.
  • Ανακατέψτε καλά ξανά και έτοιμο!

2. Ντοματόσουπα

Υλικά

  • 2-3 φρέσκα κρεμμύδια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι όπως λάδι καρύδας
  • 1 μεγάλο κουτί αποφλοιωμένα ντοματάκια
  • Χυμός 1 λεμονιού
  • 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα
  • 3 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  • Ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρετέ τα
  • Βγάλτε τους σπόρους από τις ντομάτες και πολτοποιήστε τες
  • Ρίξτε το χυμό στην κατσαρόλα και προσθέστε την πάπρικα, την κέτσαπ και το αλάτι και αφήστε το να βράσει για λίγη ώρα σε χαμηλή θερμοκρασία .

3. Χταποδόσουπα

Υλικά

  • 1 κιλό μικρά χταπόδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι της σούπας ντοματοπελτέ
  • Αλάτι, πιπέρι, ξύδι
  • Ρύζι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Βράστε τα χταπόδια και κρατήστε το ζουμί τους.
  • Αφού βράσουν, ψιλοκόψτε τσιγαρίστε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  • Ρίξτε λίγο ζουμί από τα χταπόδια και προσθέστε τον άνηθο, τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε ελάχιστο νερό , το αλάτι και το πιπέρι.
  • Αφού πάρει μία-δύο βράσεις, προσθέστε το υπόλοιπο ζουμί (όσο χρειάζεται) και ρίξτε το χταπόδι.
  • Αν δείτε ότι η σούπα είναι πολύ αραιή, ρίξτε μισή κούπα ρύζι. Όταν βράσει καλά και πριν αφαιρέσετε την κατσαρόλα από τη φωτιά ρίξτε λίγο ξύδι .
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved