Κορίτσι στην εφηβεία: Τα πρώτα σημάδια και μερικές χρήσιμες συμβουλές από μία ειδικό

Η εφηβεία είναι μια περίοδος όπου συμβαίνουν πολλές αλλαγές. 

Κορίτσι στην εφηβεία: Τα πρώτα σημάδια και μερικές χρήσιμες συμβουλές από μία ειδικό

Three Teenage Girls Dancing And Taking Selfie

Bigstock

Η εφηβεία φέρνει σωματικές, ορμονικές και συναισθηματικές αλλαγές και παρόλο που κάθε παιδί περνά το δικό του μοναδικό ταξίδι, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι αυτές οι αλλαγές είναι φυσιολογικές.

Η Jasmine Reese, MD, διευθύντρια της Ειδικής Κλινικής Εφήβων και Νέων Ενηλίκων στο Johns Hopkins All Children's Hospital , εστιάζει και εξηγεί ορισμένες από τις αλλαγές που έρχονται μαζί με την περίοδο της εφηβείας στα κορίτσια.

Πρώτα σημάδια

Για τα κορίτσια, το στάδιο της εφηβείας ξεκινά περίπου στην ηλικία των 8 ετών. Μάλιστα, το πρώτο σημάδι της εφηβείας για τα κορίτσια είναι η ανάπτυξη του στήθους.

Στις ηλικίες 8-16 ετών οι αλλαγές ποικίλουν περιλαμβάνοντας τριχοφυΐα σε διάφορα μέρη του σώματος αλλά και περισσότερος και δύσοσμος ιδρώτας. Γι’ αυτό πάντα να υπενθυμίζετε την σημασία του καθημερινού ντουζ και του αποσμητικού.

Θα παρατηρήσετε αύξηση της ακμής στο δέρμα. Η ακμή μπορεί να εμφανιστεί όχι μόνο στο πρόσωπο αλλά μερικές φορές στο στήθος και την πλάτη.

Τα κορίτσια συνήθως έχουν αύξηση στη λιπώδη μάζα του σώματος καθώς περνούν την εφηβεία, ενώ τα αγόρια τείνουν να έχουν αύξηση της μυϊκής μάζας.

Τέλος, τα κορίτσια θα βιώσουν την έναρξη της εμμήνου ρύσεως . Οι περίοδοι πιθανώς να είναι επίπονες και να διαρκούν μέχρι και μία εβδομάδα ενώ μερικές φορές μπορεί να μην είναι σταθερές έως δύο χρόνια μετά την έναρξη.

Εάν η αιμορραγία είναι αρκετή και επίπονη και χρειάζεται να λείπουν μια μέρα από το σχολείο ή από τις εξωσχολικές δραστηριότητες λόγω ροής ή πόνου, θα χρειαστεί να επισκεφτούν γυναικολόγο.

Χρήσιμες συμβουλές

Παρόλο που οι συζητήσεις για τα στάδια της εφηβείας και το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα φαίνεται να είναι δύσκολο να συζητηθούν με νεαρά κορίτσια, είναι σημαντικό για να ξεκινήσετε αυτές τις συζητήσεις πριν έρθουν οι αλλαγές , ώστε να νιώθετε και εσείς αλλά και η έφηβη κόρη σας πιο άνετα.

Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε τους σωστούς όρους ανατομίας όταν κάνετε αυτές τις συζητήσεις.

Έχουμε συνηθίσει να λέμε λέξεις όπως «ιδιωτικά μέρη» ή να χρησιμοποιούμε ψευδώνυμα για μέρη του σώματος, αλλά είναι η ορθή πρακτική είναι να χρησιμοποιείτε τις σωστές λέξεις όπως «κόλπος », «στήθος », «έμμηνος κύκλος» ή «περίοδος.

Αυτό βοηθά στην ομαλοποίηση των αλλαγών αλλά και ενισχύει το αίσθημα του να αισθάνεται η κόρη σας πιο άνετη με το σώμα της.

Πηγή:hopkinsmedicine.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved