Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας όταν το κοροϊδεύουν στο σχολείο

Τι να συμβουλέψετε το παιδί σας όταν το κοροϊδεύουν. 

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας όταν το κοροϊδεύουν στο σχολείο

Πολλά παιδιά βιώνουν στο σχολείο πειράγματα τα οποία είναι δύσκολο να χειριστούν ή να αντιμετωπίσουν.

Μπορεί να είναι ένα χαρακτηριστικό του προσώπου ( πιο μεγάλη μύτη, πεταχτά αυτιά, περίεργα μαλλιά) ή απλά η συμπεριφορά του παιδιού (διστακτικό ή εσωστρεφές) που θα δώσουν τα έναυσμα στους συμμαθητές του να το πειράξουν και να τονκοροϊδέψουν.

Αυτά τα παιδιά χρειάζονται βοήθεια για να μάθουν πώς να ανταποκρίνονται ή να αντιδρούν χωρίς να βάζουν τον εαυτό τους στο περιθώριο.

Πώς να τα βοηθήσετε

Η πρώτη αντίδρασή σας είναι να καθησυχάσετε το παιδί σας λέγοντας ότι δεν πρέπει να ντρέπεται για κάτι και ότι όλοι οι άνθρωποι δεν συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο σε κάτι διαφορετικό.

Ενθαρρύνετέ του να σας μιλήσει για όλα όσα το ενοχλούν. Ακούστε ήρεμα και δείξτε του ότι καταλαβαίνετε τα συναισθήματά του. Στη συνέχεια, συζητήστε μαζί για κάποιους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπίσει την κοροϊδία εάν συμβεί ξανά ή αν επαναλαμβάνεται.

koroidevoyn to paidi sto sxoleio1

Για παράδειγμα, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας πείτε του τα εξής:

  • Να ζητήσει με σταθερή φωνή από το παιδί ή τα παιδιά που το κοροϊδεύουν να σταματήσει (-ουν) αυτή την …πλάκα.
  • Να αγνοήσει αυτά τα πειράγματα με ηρεμία χωρίς να δείξει ότι έχει ενοχληθεί.
  • Να προσπαθήσει να μη βάλει τα κλάματα ή να το βάλει στα πόδια τρέχοντας γιατί συνήθως αυτές οι συμπεριφορές πυροδοτούν πιο έντονα πειράγματα.
  • Να αντιδράσει με χιούμορ ( όσο δύσκολο κι αν φαντάζει ).
  • Να απομακρυνθεί πηγαίνοντας σε έναν φίλο του.
  • Να ενημερώσει χωρίς φόβο ή δισταγμό τη δασκάλα ή τον δάσκαλό του.

Μιλήστε με το παιδί σας , και ζητήστε του να σας πει ποια από τις παραπάνω αντιδράσεις θα επέλεγε. Υπενθυμίστε του να μην πειράξει, τσακωθεί ή πει κάτι αντίστοιχο το οποίο μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

koroidevoyn to paidi sto sxoleio2

Μπορείτε επίσης να το βοηθήσετε να μάθει να διαχειρίζεται τέτοιες συμπεριφορές, προσφέροντας την υποστήριξή σας και ενθαρρύνοντας δραστηριότητες που τονώνουν την αυτοπεποίθησή του. Όταν μιλάτε για την ημέρα του, φροντίστε να επικεντρωθείτε σε αυτό που του άρεσε, εκτός από τις δύσκολες στιγμές που αντιμετώπισε.
Είναι σημαντικό, τονίζουν οι παιδοψυχολόγοι, να μην παίρνουν οι γονείς το μέρος του παιδιού απροκάλυπτα γιατί έτσι δεν το βοηθάνε. Αντίθετα, πρέπει να το προτρέψουν να αντιδράσει και να κάνει παρέα με κάποιο άλλο παιδί.

Παράλληλα, είναι μια ευκαιρία να γίνει μία συζήτηση με το παιδί για το γεγονός ότι κανείς δεν είναι τέλειος και ότι όλοι μας, έχουμε μειονεκτήματα και προτερήματα. Τονίζουμε λοιπόν τα θετικά στοιχεία που έχει το παιδί, τα ταλέντα, τις ικανότητές του για να το δυναμώσουμε ψυχικά. Αν οι κοροϊδίες και τα πειράγματα συνεχίζονται, και το παιδί δεν θέλει να πάει στο σχολείο, φαίνεται λυπημένο ή δυσκολεύεται να σας αποχωριστεί , θα πρέπει να μιλήσετε με το σχολείο και ίσως χρειαστεί και με έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας.

H κοροϊδία είναι και αυτή μια μορφή εκφοβισμού

Ο εκφοβισμός όμως δεν γίνεται πάντα με τον ίδιο τρόπο, καθώς παίρνει διαφορετικές μορφές και ασκείται με διαφορετικά μέσα.

Σωματικός εκφοβισμός

Το συγκεκριμένο είδος bullying γίνεται με την άσκηση σωματικής δύναμης, είτε πρόκειται για ένα σπρώξιμο, τσίμπημα ή ακόμα πιο έντονη σωματική βία. Γενικά περιλαμβάνει οποιαδήποτε πράξη μπορεί να προκαλέσει σωματικό πόνο στο παιδί.

koroidevoyn to paidi sto sxoleio4

Λεκτικός εκφοβισμός

Ο λεκτικός εκφοβισμός, αν και δεν περιλαμβάνει σωματική βία, μπορεί να γίνει εξίσου επώδυνος για ένα παιδί. Το αποτέλεσμα συνήθως το παιδί να νιώθει άσχημα για τον εαυτό του ή και φόβο.

Cyberbulling

To cyberbullying είναι ο εκφοβισμός ο οποίος γίνεται μέσω διαδικτύου. Το συγκεκριμένο είδος εκφοβισμού είναι ακόμα πιο επικίνδυνο εν μέσω πανδημίας και στόχο έχει να βλάψει το παιδί μέσω απειλών, ψευδών κατηγοριών ή αβάσιμων φημών.

Κοινωνικός εκφοβισμός

Σύμφωνα με έρευνες ο κοινωνικός εκφοβισμός είναι πιο συνήθης στα κορίτσια. Ως κοινωνικός εκφοβισμός ορίζεται ο παραγκωνισμός που αισθάνεται ένα παιδί από τους συμμαθητές τους ή μέλη οποιασδήποτε ομάδας στην οποία μπορεί να ανήκει (πχ αθλητική)

Πηγή: kidshealth.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved