Το δέντρο των συναισθημάτων: Πώς βοηθά την συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού
- Τι είναι το δέντρο των συναισθημάτων;
- Τι μπορείτε να μάθετε για το παιδί σας μέσα από το δέντρο συναισθημάτων
- Τα μέρη του δέντρου που σχετίζονται με τα συναισθήματα του παιδιού.
Έχετε ακούσει για το δέντρο των συναισθημάτων; Ξέρετε πώς να το ερμηνεύσετε ή ποιες είναι οι «χρήσεις» του;
Η περιγραφή του συγκεκριμένου δέντρου σας επιτρέπει να γνωρίσετε πιο πολλά πράγματα για τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού. Το μοντέλο έχει διαφορετικές εφαρμογές, ανάλογα με τον στόχο που θέλετε να επιτύχετε.
Τα μέρη του δέντρου και τα συναισθήματα
Το να βοηθήσετε τα παιδιά να αναπτύξουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη είναι κάτι περισσότερο από το να τα ενθαρρύνετε να εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους και να κατανοήσουν όσα αισθάνονται οι άλλοι. Πρέπει να τους παρέχετε τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να είναι σε θέση να αποδεχτούν τόσο τα δικά τους συναισθήματα όσο και του περιβάλλοντός τους. Αυτό ονομάζεται συναισθηματική ικανότητα.
Εάν λάβετε ως βάση την τυπική δομή ενός δέντρου, μπορείτε να εντοπίσετε σε αυτό τις διαφορετικές συναισθηματικές ικανότητες:
- Ρίζες : Εδώ βρίσκονται οι υποκείμενες συναισθηματικές ικανότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν κατανόηση, αντίληψη και σεβασμό για τους άλλους. Αντιπροσωπεύουν επίσης την αυτογνωσία, την αυτορρύθμιση και την αυτοεκτίμηση. Χωρίς αυτό το θεμέλιο, δεν υπάρχει δέντρο.
- Κορμός : Το συγκεκριμένο τμήμα συνδέει το όραμα του καθενός (ρίζες) σε σχέση με τους άλλους, μέσω βασικών συναισθηματικών ικανοτήτων. Μεταξύ αυτών, η ευελιξία, η ικανότητα προσαρμογής, ο τρόπος που αντιδρά συναισθηματικά, η δημιουργικότητα, η ενσυναίσθηση , η πρωτοβουλία και η αισιοδοξία.
- Φύλλα, κλαδιά και καρποί: Αυτά αντιπροσωπεύουν τις εκτελεστικές συναισθηματικές ικανότητες, οι οποίες αναφέρονται στην ομαδική εργασία, την επικοινωνία, τη διαχείριση του άγχους, τη διαπραγμάτευση και την ενεργό ακρόαση.
Τα παιδιά χρειάζονται ένα ισορροπημένο δέντρο συναισθημάτων
Η ανάπτυξη των συναισθηματικών ικανοτήτων των παιδιών ξεκινά από το σπίτι και συνδέεται στενά με το είδος της ανατροφής που υιοθετούν οι γονείς. Υπό αυτή την έννοια, ακραίες συμπεριφορές, όπως η αδιαφορία ή η αποδοκιμασία των συναισθημάτων, δεν δημιουργούν ένα υγιές περιβάλλον για τα παιδιά.
Αντ 'αυτού, είναι δυνατό να προβείτε σε ενέργειες για να βοηθήσετε το δέντρο των συναισθημάτων των παιδιών να αναπτυχθεί υγιές και ισχυρό. Αυτές είναι οι ακόλουθες:
- Ενίσχυση της βάσης ( ρίζες): Αφήστε τα παιδιά να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους και να μάθουν να τα αποδέχονται.
- Αποδοχή των συναισθημάτων του άλλου: Αυτό ευνοεί την ανάπτυξη μιας σταθερής δομής (κορμού) για αξιόπιστες διαπροσωπικές σχέσεις.
- 'Ορια και ανάγκες: Έχοντας αυτό κατά νου, είναι επίσης σημαντικό να τους εξηγήσετε ότι, για να επιτύχουν ορισμένα επιτεύγματα (φύλλα και καρποί), πρέπει να σέβονται τα όρια και να αναγνωρίζουν τις ανάγκες των άλλων.
Άλλοι τρόποι εφαρμογής της έννοιας του δέντρου των συναισθημάτων
Ένα δέντρο σημαίνει πολλά από μόνο του, καθώς δίνει μια εικόνα δύναμης και στιβαρότητας. Είναι επίσης σύμβολο ζωής.
Για το λόγο αυτό, το δέντρο των συναισθημάτων χρησιμοποιείται ευρέως στα σχολεία με τα παιδιά να κρεμούν κάρτες με τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους στα κλαδιά του.Αυτός είναι ένας τρόπος να μοιραστούν τα συναισθήματά τους με τους άλλους και να καταλάβουν ότι όλοι περνούν τα ίδια στάδια μάθησης και ανάπτυξης.
Ένα άλλο παράδειγμα, είναι το δέντρο των συναισθημάτων του Pip Wilson , Βρετανού ψυχολόγου ο οποίος δημιούργησε μερικά αστεία σχέδια ( σταγόνες ), που βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη ενός δέντρου. Σύμφωνα με τις μελέτες του, όταν τα παιδιά επιλέγουν μια συγκεκριμένη σταγόνα, ανακαλύπτουν ποιες είναι οι συναισθηματικές ικανότητες. Παράλληλα, η μέθοδος αυτή αποκαλύπτει πώς αισθάνονται τα παιδιά σε σχέση με τον εαυτό τους και τους άλλους.
Μέσω αυτής της άσκησης, είναι δυνατό να εντοπιστούν συναισθηματικά προβλήματα που δυσκολεύονται να εξωτερικεύσουν ή να παραδεχτούν αρκετά παιδιά.