Όταν ο νονός δεν εμφανίζεται το Πάσχα - Τι λέμε στο παιδί;

Ποιο παιδί δεν περιμένει με ανυπομονησία τον νονό ή τη νονά το Πάσχα;

Όταν ο νονός δεν εμφανίζεται το Πάσχα - Τι λέμε στο παιδί;
Bigstock

Καλός νονός είναι εκείνος που χτίζει μια ουσιαστική σχέση με το βαφτιστήρι του. Που θυμάται τα γενέθλιά του, τις γιορτές, τις σημαντικές ημερομηνίες και βρίσκεται δίπλα του διακριτικά σε ό,τι κι αν χρειαστεί.

Κοινώς, είναι παρών στη ζωή του πνευματικού του παιδιού και δεν εμφανίζεται ως κομήτης δύο ή τρεις φορές τον χρόνο ή ακόμα χειρότερα, εξαφανίζεται από τη ζωή του.

Μη ζητάτε από τον νονό του παιδιού σας να είναι συνεπής μόνο με τα δώρα

sxesi-nonas-kai-paidiou.jpg

Όταν ο νονός δεν έρχεται το Πάσχα

Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσεις σε ένα μικρό παιδί γιατί ο δικός του νονός (ή νονά) δεν το …θυμήθηκε φέτος το Πάσχα.

Για ποιο λόγο δεν θα έχει λαμπάδα, παπούτσια, σοκολατένιο αβγό όπως οι φίλοι του, τα ξαδέλφια του, τα άλλα παιδιά.

Αρκετοί γονείς προκειμένου το παιδί τους να μη στεναχωρηθεί ή να νιώσει απόρριψη σπεύδουν να αγοράσουν οι ίδιοι τα πασχαλινά δώρα παρουσιάζοντάς τα ως του νονού που για διάφορους λόγους δεν μπόρεσε να έρθει.

Αυτή η …τακτική φαίνεται να έχει αποτέλεσμα σε παιδιά νηπιακής ηλικίας, ωστόσο, όταν είναι μεγαλύτερα οι ερωτήσεις για την απουσία του νονού είναι αναπόφευκτες.

Τι απαντάτε σε αυτή την περίπτωση:

Smiling daughter giving mother festive presents on Mothers day

«Δεν φταις εσύ»

Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι δεν ευθύνεται για την απομάκρυνση του νονού. Εξηγήστε του ότι υπάρχουν άλλοι λόγοι για τους οποίους ο νονός του δεν ήρθε κι ότι σε καμιά περίπτωση δεν σχετίζονται με το ίδιο.

«Ο νονός σου σε αγαπάει»

Γενικά, αποφύγετε να κατηγορείτε τον νονό του παιδιού μπροστά του. Ακόμα κι αν οι σχέσεις σας έχουν διαταραχθεί, προσπαθήστε να πείτε στο παιδί σας ότι ο νονός του το αγαπάει.

«Έχεις τη θεία σου…»

Συχνά θείοι ή φίλοι υποκαθιστούν τον ρόλο του νονού λόγω της συχνής επαφής με το παιδί. Σε αυτή την περίπτωση, πείτε στο παιδί ότι μπορεί ο νονός του να έχει απομακρυνθεί έχει όμως αγαπημένα πρόσωπα που το αγαπούν και το νοιάζονται σαν δικό τους παιδί.

Πράγματα που καλλιεργούν την ουσιαστική σχέση του νονού με το παιδί

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved