Η ψυχολογία του παιδιού εξαρτάται από το πόσο ασφαλές νιώθει
Ψυχολογία παιδιού: H ηλικία που αρχίζει να αλληλοεπιδρά με τους συνομήλικους του είναι καίριας σημασίας για την διαμόρφωση της αίσθησης της ασφάλειας που θα έχει τα επόμενα χρόνια.
Όλα τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες θα σιωπήσουν σε κάποιες περιπτώσεις. Σύμφωνα με μια κλινική ψυχολόγο, την Victoria Samuel, μπορούμε να βοηθήσουμε το μικρό μας και την ψυχολογία του, κάνοντας το να νιώθει πιο ασφαλές, να αποβάλλει την πολύ ντροπή και να αρχίσει να εκφράζεται λεκτικά περισσότερο απλά εφαρμόζοντας κάποιες απλές τεχνικές.
Αν ανησυχείς ότι το παιδί σου παραείναι ντροπαλό, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγεις να του το θυμίζεις συνεχώς, λέγοντας του πόσο ντροπαλός και ανήσυχος είναι ή να μιλάς για αυτό στους γύρω σου.
Αυτή η αίσθηση της ταμπέλας του «ντροπαλού παιδιού» είναι σαν να γράφεται με ανεξίτιλο, ρίχνει πολύ την ψυχολογία του παιδιού και δεν φεύγει εύκολα.
Εσύ ας πούμε πως αποφεύγεις τις «ταμπέλες» και είσαι πιο προσεκτική με το τι λες.
Τι γίνεται όμως όταν αρχίζεις να ακούς από τη δασκάλα, τους άλλους γονείς, τους φίλους και όλους τους άλλους να μιλάνε μπροστά του για το πόσο ντροπαλό είναι;
Εκεί είναι που πρέπει να απευθυνθείς στο παιδί σου λέγοντας του μια φράση που θα τον ενθαρρύνει και δεν θα τον κάνει να νιώσει ότι κάνει λάθος όπως «Εσένα σου αρέσει να σκέφτεσαι πριν πεις κάτι βιαστικά».
Τα παιδιά των γονιών που αποδέχονται και στηρίζουν τα μικρά τους λεκτικά τείνουν να αναπτύσσουν την ενσυναίσθηση τους και να νιώθουν πιο ασφαλή με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.