Αμβλυωπία στα παιδιά: Σε ποια ηλικία η θεραπεία είναι αποτελεσματική;
Η αμβλυωπία είναι ένα αρκετά συχνό πρόβλημα που παρουσιάζεται όταν το παιδί, επειδή το ένα μάτι, είτε δεν βλέπει καλά είτε έχει τραυματιστεί, αρχίζει να χρησιμοποιεί το άλλο σχεδόν αποκλειστικά.
Το μάτι που δεν χρησιμοποιείται « χαλαρώνει» με συνέπεια να μην γυμνάζεται και να γίνεται ακόμα πιο αδύναμο.
Το πρόβλημα της αμβλυωπίας σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, θα πρέπει να αναγνωριστεί γύρω στην ηλικία των τριών ετών έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί και να αποκατασταθεί η φυσιολογική του όραση πριν από την ηλικία των έξι ετών. Αν η κατάσταση παραταθεί πολύ μετά τον πέμπτο ή έκτο έτος ζωής, η όραση στο μάτι που δεν χρησιμοποιείται μπορεί να χαθεί οριστικά.
Ο οφθαλμίατρος θα διορθώσει το πρόβλημα του « αδρανοποιημένου» ματιού και στη συνέχεια ίσως χρειαστεί να καλύψει το υγιές μάτι με ένα έμπλαστρο για κάποιο διάστημα. Η τακτική αυτή αναγκάζει το παιδί να χρησιμοποιεί και επομένως να δυναμώνει το «τεμπέλικο» μάτι. Η θεραπεία με το έμπλαστρο θα παραταθεί για όσο διάστημα απαιτείται, για να οδηγηθεί το αδύνατο μάτι στην πλήρη δυναμική του κατάσταση. Αυτό ίσως διαρκέσει εβδομάδες, μήνες, ακόμα και μέχρι την ηλικία των εννέα ετών ή περισσότερο.
Ως εναλλακτική λύση στο έμπλαστρο, ο οφθαλμίατρος μπορεί να σας συστήσει οφθαλμικές σταγόνες , οι οποίος θολώνουν την όραση στο υγιές μάτι, αναγκάζοντας έτσι το παιδί να χρησιμοποιεί το αμβλυωπικό.
Προσοχή: Η αμβλυωπία δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον στραβισμό ο οποίος είναι η κακή ευθυγράμμιση των ματιών, η οποία οφείλεται στην έλλειψη ισορροπίας των μυών που ελέγχουν την κίνησή τους.