Ο πιο εύκολος τρόπος να φτιάξετε νόστιμα και αφράτα brioche (μπριός) για εσάς και τα παιδιά σας.
Θέλετε κάτι διαφορετικό για πρωινό, για κολατσιό στο σχολείο ή το γραφείο ή για απογευματινό; Θέλετε να ξεφύγετε για λίγο από τα κέικ και τα κρουασάν; Αν ναι, τότε δεν έχετε παρά να φτιάξετε αυτά τα βουτυρένια νόστιμα μπριός με κομματάκια (δάκρυα) μαύρης σοκολάτας.
Τη συνταγή τη βρήκαμε για ακόμη μια φορά στο Instagram και τον λογαριασμό της Betul Tunc.
Δείτε τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής παρακάτω.
Προετοιμασία: 10'
Eκτέλεση: 45'
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 7 γραμμάρια ξερή μαγιά
- 1/2 κούπα χλιαρό νερό
- 1 κ.τ.γ. + 5 κ.τ.σ. ζάχαρη
- 1/2 κούπα γάλα
- 1 κ.τ.γ βανίλια
- 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 κ.τ.σ. βούτυρο
Για τη γέμιση:
- 1 ασπράδι αυγού
- 2 κούπες με δάκρυα σοκολάτας (μαύρη κουβερτούρα)
Για την επάλειψη:
- 1 αυγό
- ζάχαρη διακοσμητική (ζάχαρη μαργαριτάρι)
Βήματα
-
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και 1 κ.τ.γ. ζάχαρη. Αφήστε να ξεκουραστεί για 5-7 λεπτά.
-
Στον κάδο του μίξερ βάλτε το αλεύρι, το γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, τα αυγά, τη βανίλια και το μείγμα της μαγιάς. Ανακατέψτε για 3-4 λεπτά. Μετά καλύψτε με μια διάφανη μεμβράνη και αφήστε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 10-12 λεπτά.
-
Πάρτε τη ζύμη, ζυμώστε τη με τα χέρια και προσθέστε το βούτυρο. Ανακατέψτε για 12-15 λεπτά.
-
Σκεπάστε τη ζύμη ξανά με διάφανη μεμβράνη και αφήστε τη στο ψυγείο όλο το βράδυ. Αν έχετε λίγο χρόνο στη διάθεσή σας, μπορείτε να το αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου για 45-60 λεπτά και μετά στο ψυγείο για 1-3 ώρες.
-
Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Με έναν πλάστη ανοίξτε τη ζύμη όπως φαίνεται και στο βίντεο.
-
Περάστε την ανοιχτή ζύμη με λίγο ασπράδι αυγού και βάλτε τα δάκρυα σοκολάτας στη μισή πλευρά. Με την άλλη μισή σκεπάστε. Πατήστε τη ζύμη καλά να κολλήσει και έπειτα κόψτε. (δείτε στο βίντεο πώς)
-
Τοποθετήστε τα μπριός σε μια λαδόκολλα στο ταψί και σκεπάστε είτε με μια καθαρή πετσέτα, είτε με μια διάφανη μεμβράνη.
-
Αφήστε τα να ξεκουραστούν για 45-60 λεπτά.
-
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
-
Περάστε τα μπριός με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίστε με τη ζάχαρη.
-
Ψήστε για 15-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα.
-
Αφαιρέστε από τον φούρνο και απολαύστε τα.