Η ταραμοσαλάτα είναι από τους πιο νόστιμους μεζέδες με κρεμώδη υφή που καταναλώνεται κυρίως στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Στην Ελλάδα η ταραμοσαλάτα συνηθίζεται να καταναλώνεται σε περιόδους νηστείας (κυρίως την Καθαρά Δευτέρα), επειδή δεν περιέχει γαλακτοκομικά, αβγά (πουλερικών) κλπ. Βασικό της συστατικό είναι ο ταραμάς, δηλαδή αβγά ψαριού (κυπρίνου ή άλλων).
Ο ταραμάς αναμειγνύεται με ελαιόλαδο, ξερό ψωμί, πατάτα, κρεμμύδι και λεμόνι και ανακατεύεται καλά μέχρι να γίνει κρέμα.
Ανάλογα με το χρώμα του ταραμά προκύπτει και το χρώμα της ταραμοσαλάτας, δηλαδή ανοιχτό μπεζ ή ροζ.
Ας δούμε μία γρήγορη συνταγή για ένα νόστιμο πιάτο!
Υλικά
200 γρ. ταραμά λευκό
200 γρ. ψωμί, μόνο ψίχα
χυμό λεμονιού από 1 λεμόνι
150 ml ελαιόλαδο
500 ml νερό
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κ.γ. πάπρικα
πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
Τρόπος Εκτέλεσης
Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε με 1 κσ λάδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο και 1 πρέζα ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσουν για λίγα λεπτά.
Σε ένα μπολ μουσκεύουμε το ψωμί σε νερό. Στραγγίζουμε καλά με τα χέρια.
Ρίχνουμε μέσα το μείγμα με το κρεμμύδι και το σκόρδο, 1 κ.γ. πάπρικα, το χυμό από 1 λεμόνι, 100 ml ελαιόλαδο και χτυπάμε στο μπλέντερ.
Προσθέτουμε στο τέλος τον ταραμά και χτυπάμε ξανά μέχρι το μείγμα να γινει ομοιόμορφο.
Μπορείτε να προσθέσετε έξτρα λεμόνι ή ελαιόλαδο αν κρίνετε ότι απαιτείται.
Πάρτε τη λαγάνα σας και κάντε βουτιές στο μπολ με την ταραμοσαλάτα! Ταιριάζει πολύ με ελιές της αρεσκείας σας!