Πώς θα τηρήσουμε ένα υγιεινό πλάνο διατροφής για τα παιδιά το καλοκαίρι;
Τα σχολικά μαθήματα σταματούν και τα παιδιά μπαίνουν σε περίοδο διακοπών. Αυτομάτως το πρόγραμμα και η ρουτίνα χαλαρώνει, όμως τί πρέπει να προσέξετε σχετικά με τη διατροφή των παιδιών;
Σίγουρα οι πιο πολλές ώρες ύπνου, τα αγαπημένα παγωτά και το παιχνίδι βγάζουν τα παιδιά από τη διατροφική ρουτίνα τους με αποτέλεσμα η πρόσληψη βάρους να είναι συχνό φαινόμενο.
Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να συνεχίσετε να προσέχετε τη διατροφή των παιδιών ακουλουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.
• Ετοιμάστε σπιτικά snacks. Ακόμα κι αν τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο, αλλά σε κάποιο ημερήσιο camp ή στην παραλία αποφύγετε να τους δώσετε κάποιο έτοιμο snack που είναι συνήθως πλούσιο σε λίπος και ζάχαρη. Αντί αυτού, προτιμήστε να ετοιμάσετε ένα τοστ ή σπιτικό κέικ ή πίτα ή ακόμα και αν δεν έχετε χρόνο μπορείτε να τους δώσετε μερικά φρούτα, έτσι ώστε να εξασφαλίσετε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τα παιδιά.
• Ζητήστε από τα παιδιά να σας βοηθήσουν στο μαγείρεμα. Τώρα που έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο είναι μία καλή ευκαιρία να περάσετε χρόνο μαζί τους και να ετοιμάσουν σπιτικές συνταγές μαζί σας. Έτσι, μπορείτε να τα ενθαρρύνετε να δοκιμάσουν νέες γεύσεις που πριν αρνούνταν να δοκιμάσουν.
• Επιτρέπετε την κατανάλωση παγωτού όχι περισσότερες από 1-2 φορές/εβδομάδα. Παρόλο που είναι η αγαπημένη λιχουδιά μικρών και μεγάλων για το καλοκαίρι, η υπερκατανάλωσή του θα πρέπει να αποφεύγεται. Μπορείτε να παρασκευάσετε σπιτικό παγωτό ή και γρανίτα από φρούτα προκειμένου να αποφύγετε τη μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και λιπαρών που περιέχουν οι συσκευασμένες εκδοχές τους.
• Φτιάξτε μια καινούρια ρουτίνα για το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να τα παιδιά να κοιμούνται λίγο παραπάνω και να παίζουν αρκετές ώρες στην παραλία, αυτό όμως δεν θα πρέπει να σας εμποδίσει από το να τηρείτε ένα σταθερό πλάνο με τακτικά γεύματα και snacks, χωρίς να ξεχνάτε την επαρκή ενυδάτωση καθώς ο υδραύργυρος ανεβαίνει.
• Τέλος, μην ξεχνάτε τη φυσική δραστηριότητα. Αποθαρρύνετε τα παιδιά από την τηλεθέαση και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και γεμίστε το χρόνο τους με δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους και στη θάλασσα.
Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com