Διατροφικές ανεπάρκειες: Πώς τις αναγνωρίζουμε;

Η επαρκής διατροφή είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας.

Διατροφικές ανεπάρκειες: Πώς τις αναγνωρίζουμε;

Οι διατροφικές ανεπάρκειες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα της ζωής μας γι’ αυτό και είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα σημάδια της ελλιπούς διατροφής.

Κόπωση

Η ανεπάρκεια σιδήρου που οδηγεί σε αναιμία είναι μία από τις συνηθέστερες αιτίες κόπωσης. Αυτό συμβαίνει γιατί διαταράσσεται η μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό. Επίσης, η μειωμένη πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να ευθύνεται για το αίσθημα κόπωσης.

Οδοντικά προβλήματα

Η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να συμβάλει στην αιμορραγία των ούλων και την ουλίτιδα. Η έγκαιρη αντιμετώπιση τέτοιου είδους προβλημάτων είμαι πολύ σημαντική, καθώς ο πόνος στο στόμα μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην πρόσληψη τροφών πλούσιων σε βιταμίνες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Ξηρά μαλλιά και δέρμα

Η ανεπάρκεια σιδήρου, ψευδαργύρου και πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε ξηρά μαλλιά και χλωμό, ξηρό δέρμα. Αν τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά λείπουν από τον οργανισμό μας, αυτά διοχετεύονται κυρίως σε ζωτικά όργανα όπως η καρδιά, με αποτέλεσμα τα μαλλιά και το δέρμα να στερούνται θρεπτικών συστατικών.

Κοιλονυχία

Αν η κυρτή επιφάνεια των νυχιών σας είναι κοίλη και πλάγια ανασηκωμένη είναι πιθανόν να σας λείπει σίδηρος. Επιπλέον, αν τα νύχια σας σπάνε ή ξεφλουδίζουν εύκολα μπορεί να σας λείπει πρωτεΐνη, ασβεστίου, βιταμίνη Α, C και D.

Εύκολο μελάνιασμα και αργή επούλωση

Αν μελανιάζετε εύκολα και ιδιαιτέρως αν δεν υπάρχει κάποιο χτύπημα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι σας λείπει πρωτεΐνη, βιταμίνη C ή Κ. Η βιταμίνη Κ βοηθά στην πήξη του αίματος και η βιταμίνη C στην αποκατάσταση του δέρματος.

Αδύναμο ανοσοποιητικό

Αν ταλαιπωρήστε συχνά από ιώσεις, η ανεπαρκής διατροφή μπορεί να επιδεινώνει την κατάσταση και να καθυστερήσει την ανάρρωση. Κάποια από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού είναι η πρωτεΐνη, ο ψευδάργυρος, οι βιταμίνες A, C και Ε.

Αν λοιπόν παρατηρείτε κάποιο από τα παραπάνω σημάδια είναι απαραίτητη η διερεύνηση πιθανών διατροφικών ανεπαρκειών και η διόρθωσή τους με τη χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων (μόνο αν είναι απαραίτητα) και της κατάλληλης διατροφής.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Διαβάστε επίσης

Τι πρέπει να αλλάξουμε στη διατροφή μας ώστε να μην χρειάζεται να κάνουμε δίαιτα;
Διατροφή: 8 χορταστικά σνακ με ελάχιστες θερμίδες (φωτογραφίες)

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved