Κατάθλιψη και Σεξουαλική ζωή

Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλικότητα ενός ατόμου. Μπορεί να μειώσει ή ακόμα και να αναστείλει εντελώς τις σεξουαλικές φαντασιώσεις και την ερωτική διάθεση.

Κατάθλιψη και Σεξουαλική ζωή

Συνήθως βέβαια, αυτή την αλλαγή στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού την αντιλαμβάνεται πρώτα ο άλλος (υγιής) σύντροφος, που ενώ ζητάει να κάνει σεξ με τον άνθρωπό του, τον βλέπει να του αρνείται σταδιακά όλο και περισσότερο και να μην μπορεί να εξηγήσει αυτή την στάση του. Αργότερα και το ίδιο το καταθλιπτικό άτομο αναγνωρίζει την απροθυμία του για σεξουαλική εμπλοκή, ενώ παρατηρεί και άλλα συμπτώματα που το υποψιάζουν πως "κάτι δεν πάει καλά".

Οι αντιδράσεις μπορεί να ποικίλλουν. Βλέπουμε ανθρώπους που αγωνιούν και αναρωτιούνται πως θα μπορέσουν να επανέλθουν στην πρότερη συχνότητα σεξουαλικών επαφών και στη γενικότερη καθημερινότητά τους. Βλέπουμε όμως και ανθρώπους που δείχνουν αδιάφοροι ως προς την θετική αλλαγή τους και την μη αναγνώριση της μείωσης των σεξουαλικών επαφών ως πρόβλημα. Τότε είναι που από απλό πρόβλημα όπως το αντιμετώπιζαν πριν, περνάμε στη σεξουαλική διαταραχή.

Βλέπουμε το ζευγάρι να αρχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς η καταθλιπτική σημειολογία από τη μία μπορεί να γίνει κατανοητή ως έναν βαθμό, από την άλλη όμως όταν ο καταθλιπτικός σύντροφος αρνείται να την αντιμετωπίσει, τα προβλήματα αρχίζουν και διογκώνονται...

Σίγουρα χρειάζεται βοήθεια ειδικού όταν βλέπουμε το σύντροφό μας να μην μπορεί να ανταπεξέλθει σε παλιότερες ενέργειες, όταν τον βλέπουμε να "χάνεται" στο κενό. Ακόμα και αν εκείνος λέει πως δεν θέλει τίποτα, απλά δεν έχει διάθεση, εμείς ας μην αρκεστούμε στην απροθυμία του αυτή, ας πάμε στον ειδικό και ας μην θέλει να ακολουθήσει.

Ο ειδικός θα μας συμβουλέψει για το τι μπορούμε να κάνουμε και πως μπορούμε να τον πείσουμε έστω στην αρχή να κάνει τα πρώτα βήματα για την αντιμετώπιση της κατάστασης...

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείαςτου Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved