Προσαρμοστικότητα...το μυστικό του έξυπνου επαγγελματία

Το μέλλον και οι προοπτικές κάθε ανθρώπου καθορίζονται από πολλές παραμέτρους ενώ βαρύνουσα είναι η επιλογή του επαγγέλματος.

Προσαρμοστικότητα...το μυστικό του έξυπνου επαγγελματία
Bigstock

Οι νέοι πρέπει να διαμορφώσουν τις επαγγελματικές και ακαδημαϊκές τους επιλογές σύμφωνα με τις κλίσεις και την προσωπικότητα τους και όχι επηρεασμένοι από μία πλασματική εικόνα του εαυτού τους.

Σε ένα τόσο μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον, όμως, το άτομο πρέπει να αναμένει αλλαγές και να είναι ικανό να ανταποκριθεί σε αυτές.Αναγκαία, επομένως, θεωρείται η επαγγελματική προσαρμοστικότητα, η ικανότητα δηλαδή του ατόμου να προσαρμοστεί στις προκλήσεις και τις απαιτήσεις του νέου εργασιακού περιβάλλοντος.

Πώς να αποκτήσεις προσωπική και επαγγελματική ευημερία

Για να επιτευχθεί αυτό το άτομο πρέπει να διερευνά διαρκώς και σε βάθος τον εαυτό του, προκειμένου να διαχειρίζεται με επιτυχία τις ανάγκες και τις αλλαγές ρόλων. Αναφορικά με την ορολογία που χρησιμοποιείται για την ερμηνεία της επαγγελματικής προσαρμοστικότητας, ο όρος της μετάβασης σχετίζεται με την προγραμματισμένη, επιθυμητή ή τυχαία αλλαγή ρόλου, η προσαρμογή εκφράζει τη δυνατότητα του ατόμου να ισορροπεί μεταξύ των εσωτερικών αναγκών και των εξωτερικών του ευκαιριών ενώ η προσαρμοστικότητα σχετίζεται με την ευελιξία στην αντιμετώπιση γεγονότων.

Η τελευταία δεξιότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προσωπικότητα και ψυχοκοινωνική ικανότητα του ατόμου και αποτελεί βασική δεξιότητα στη σύγχρονη αγορά εργασίας. Η ευελιξία του ατόμου γίνεται ισχυρό όπλο, αφού τα ευέλικτα άτομα ενδιαφέρονται για το εργασιακό τους μέλλον, ελέγχουν τις δράσεις τους και είναι πιο αποτελεσματικά στις αλλαγές.

Σε αυτό το πλαίσιο καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η δια βίου εκπαίδευση που προσφέρει στο άτομο τη δυνατότητα να επιμορφώνεται και να ενημερώνεται με τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, αφού μεταξύ άλλων πρέπει να είναι σε θέση να διαχειρίζεται το άγχος και τις πιέσεις του επαγγέλματος, αναζητώντας δημιουργικούς και καινοτόμους τρόπους επίλυσης των προβλημάτων.

Η αρένα της διερεύνησης της επαγγελματικής προσαρμοστικότητας, θέτει στην πρώτη γραμμή τους συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού. Η συμβολή και ο ρόλος τους στην επαγγελματική καθοδήγηση των ατόμων κάθε κοινωνικής ομάδας είναι αναμφίβολα σημαντικός.

Ο ρόλος τους είναι σπουδαίος αφού καλούνται να βοηθήσουν το άτομο να ανακαλύψει με επιτυχία τις κλίσεις και τις δεξιότητες του, προκειμένου να οδηγηθεί στη βέλτιστη επαγγελματική απόφαση. Ολοκληρώνοντας οι σύμβουλοι προτρέπουν τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν τις αξίες τους και να συνειδητοποιήσουν τα ενδιαφέροντα τους σε πείσμα μιας αβέβαιης εποχής.

Οι συμβουλευόμενοι, λοιπόν, ενθαρρύνονται να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα, την αυτοαποδοχή και την εκτίμηση τους για να μπορέσουν να επιλύσουν τα μελλοντικά προβλήματα που ίσως ανακύψουν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Λέλες Θανάσης
Επιστημονικός Υπεύθυνος Career Gate

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved