Μεταπτυχιακά: H ανάγκη εκπαίδευσης στη σύγχρονη αγορά εργασίας

Ποιο είναι το καταλληλότερο μεταπτυχιακό πρόγραμμα;

Μεταπτυχιακά: H ανάγκη εκπαίδευσης στη σύγχρονη αγορά εργασίας
Bigstock

Οι αλλαγές της αγοράς εργασίας τα τελευταία χρόνια είναι περίπλοκες και αναδεικνύουν τη δυσκολία λήψης μακροπρόθεσμων αποφάσεων σταδιοδρομίας για τους εργαζόμενους. Είναι φανερό ότι αυτή η συνθήκη οδήγησε στην αύξηση του πλήθους καταρτισμένων επαγγελματιών με υψηλές δεξιότητες που επέλεξαν με σταθμισμένα κριτήρια τον κλάδο εργασίας τους παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στην κοινωνία, αφού είναι πιο αποδοτικοί, ικανοί και ανταγωνιστικοί.

Προσαρμοστικότητα...το μυστικό του έξυπνου επαγγελματία

Η οργάνωση της πορείας και της σταδιοδρομίας, αποτελεί μία διαρκώς εξελισσόμενη διαδικασία ανάπτυξης των ενδιαφερόντων και των κλίσεων του ατόμου, με βασική παράμετρο τη δία βίου εκπαίδευση, η οποία βελτιώνει τον εργαζόμενο τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, αναβαθμίζοντας την κοινωνία. Στη δία βίου εκπαίδευση εντάσσονται και οι διαδικασίες εξειδίκευσης των αποφοίτων πανεπιστημιακών τμημάτων, μέσω της παρακολούθησης μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

kathistiki-zoi-kai-proimi-efiveia.jpg

Ποιο είναι, όμως, το καταλληλότερο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για τον καθένα ξεχωριστά και πώς θα βοηθήσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία; Αυτές είναι οι λογικές απορίες που προκύπτουν πριν από την επιλογή ενός τέτοιου προγράμματος, ενώ κάπου εδώ διαφαίνεται εκ νέου η σπουδαιότητα του επαγγελματικού προσανατολισμού καθώς οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας είναι οι ειδικοί επιστήμονες που θα αποτυπώσουν τα στοιχεία της προσωπικότητας, τις κλίσεις και τις δεξιότητες του ατόμου ώστε να κάνει τις βέλτιστη δυνατή επιλογή.

Τα σύγχρονα μεταπτυχιακά προγράμματα αποτυπώνουν τις ανάγκες της κοινωνίας

Αναφορικά με την επιλογή του μεταπτυχιακού προγράμματος αυτή θα διαμορφωθεί σε συνάρτηση με το βασικό πεδίο σπουδών, τις επαγγελματικές βλέψεις αλλά και τη διάθεση διαρκούς επιμόρφωσης του ατόμου. Σημαντική παράμετρος της απόφασης είναι η δυνατότητα και ο βαθμός προσαρμοστικότητας του επιμορφωμένου, με δεδομένο ότι οι μεταπτυχιακές σπουδές προσφέρουν δυνατότητες επαγγελματικής ανέλιξης και διεκδίκησης υψηλότερων αποδοχών, αφού ο εργαζόμενος θα είναι περισσότερο εξειδικευμένος επαγγελματικά έχοντας διευρύνει τους πνευματικούς και εκπαιδευτικούς του ορίζοντες.

Πώς να αποκτήσεις προσωπική και επαγγελματική ευημερία

Τα σύγχρονα μεταπτυχιακά προγράμματα αποτυπώνουν τις ανάγκες της κοινωνίας ενισχύοντας παράλληλα τη κριτική σκέψη, τη συνεργατικότητα και τη δυνατότητα ανάλυσης και σύνθεσης δεδομένων. Έτσι, ενδυναμώνεται τόσο η προσωπική επαγγελματική εξέλιξη όσο και η αύξηση της παραγωγικότητας του εργαζομένου προσφέροντας οφέλη στην κοινωνία και την οικονομία. Ταυτόχρονα αναπτύσσεται η έρευνα, αναβαθμίζοντας το εκπαιδευτικό σύστημα και προοδεύει η επιστήμη με καινοτόμα προγράμματα.

Big5: Η Θεωρία Προσωπικότητας και η εφαρμογή της στους Έλληνες

Οι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού είναι αρμόδιοι να αποσαφηνίσουν τις κλίσεις και τις δεξιότητες των ατόμων και να παραθέσουν όλες τις πιθανές λύσεις για την αξιοποίηση των δεξιοτήτων τους, κάνοντας τους σαφείς όλες τις διεξόδους ακαδημαϊκής εξειδίκευσης που θα ταίριαζαν στην εκάστοτε προσωπικότητα με γνώμονα τις επαγγελματικές βλέψεις που έχει διαμορφώσει. Η διαδικασία αυτή είναι θεμελιώδους αξίας σε μία αναβαθμισμένη και σύγχρονη κοινωνία, στην οποία τα επαγγέλματα είναι πολυσύνθετα και πολυδιάστατα. Επομένως, ο επαγγελματικός προσανατολισμός δεν είναι μία υπηρεσία πολυτελείας, αλλά πρέπει να παρέχεται σε όλους προκειμένου να οδηγήσει με υπευθυνότητα τα άτομα στις κατάλληλες για αυτά επιλογές.

Λέλες Θανάσης
Επιστημονικός Υπεύθυνος Career Gate

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved