Νηστίσιμη τάρτα με γαρίδες και μανιτάρια, από τον Γιώργο Γεράρδο
Σήμερα θέλω να σας φτιάξω μια πολύ νόστιμη και νηστίσιμη τάρτα με γαρίδες και λαχανικά!
Η ζύμη φτιάχνεται με ελαιόλαδο και φτιάχνεται πολύ εύκολα με αλεύρι και ελαιόλαδο που δίνει μια ωραία γεύση. Προσωπικά την ετοίμασα στη κουζινομηχανή της Kenwood αλλά εσείς μπορείτε να τη φτιάξετε σε multi ή και με το χέρι.
Θα ήθελα να σας πω ότι για νηστίσιμα φαγητά δε πρέπει να χρησιμοποιούμε μαργαρίνες γιατί παρότι είναι φυτικές, σχεδόν πάντα περιέχουν ζωικά προϊόντα όπως ζελατίνη, λεκιθίνη, αρώματα βουτύρου κλπ.
Η γέμιση που σας προτείνω είναι με γαρίδες, μανιτάρια και κολοκύθια αφού στις κόρες μου αρέσουν πολύ οι γαριδούλες και τα μανιτάρια αλλά εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι λαχανικά και θαλασσινά θέλετε ανάλογα με τις προτιμήσεις των παιδιών σας. Για μία μη νηστίσιμη εκδοχή μπορείτε φυσικά να προσθέσετε κάποιο τυρί ή αλλαντικά.
Υλικά
Για τη ζύμη
350γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100Ml παρθένο ελαιόλαδο
40-60ml κρύο νερό
1κγ αλάτι
1γκ ρίγανη
Για τη γέμιση
450γρ καθαρισμένες μικρές γαρίδες
350γρ μανιτάρια
2-3 κολοκυθάκια
2 σκελίδες σκόρδο
2-3κς παρθένο ελαιόλαδο
Ξύσμα από ένα λεμόνι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Προσαρμόζουμε τον αναδευτήρα ‘Κ’ στη κουζινομηχανή της Kenwood και προσθέτουμε στο κάδο το αλεύρι, το λάδι και το μισό νερό.
Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι το μείγμα να μοιάζει με αρκετά βρεγμένη άμμο. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο λίγο νερό.
Λαδώνουμε ένα ταψάκι τάρτας 28 εκατοστών και στρώνουμε τη ζύμη πιέζοντας τη καλά. Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τη ζύμη που περισσεύει στις άκρες. Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για μισή ώρα ώστε να σφίξει.
Κατόπιν ασχολούμαστε με τη γέμιση και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Κόβουμε τα μανιτάρια στα τέσσερα και τα κολοκυθάκια σε λεπτές ροδέλες.
Σοτάρουμε τα μανιτάρια με το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά για δέκα λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και μαγειρεύουμε για άλλα πέντε λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε τις γαρίδες , το σκόρδο, πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού.
Μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά μέχρι εξατμιστούν τα υγρά, αλατίζουμε και αφήνουμε τη γέμιση να παγώσει. Ψήνουμε τη βάση της τάρτας για 20 περίπου λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και αφήνουμε λίγο να παγώσει.
Στρώνουμε τη γέμιση και σερβίρουμε τη τάρτα χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Καλή επιτυχία!