Πανεύκολη γλυκιά πίτα με κρέμα αμυγδάλου για το γιορτινό τραπέζι
Η γνωστή στους Γάλλους Galette des Rois, δηλαδή η πίτα του βασιλιά.
H συγκεκριμένη πίτα είναι περίπου κάτι με την δική μας βασιλόπιτα, η οποία συνηθίζεται να τρώγεται στη Γαλλία την ημέρα των Θεοφανίων, κρύβει την φιγούρα του μικρού Χριστού κι όποιος την πετύχει στο κομμάτι του γίνεται βασιλιάς για μία μέρα.
Εξ’ ου και το rois δηλ. βασιλιάς στα γαλλικά.Λοιπόν, ειλικρινά δε νομίζω πως μπορεί να ετοιμαστεί πιο εύκολα μια τόσο “βασιλική” πίτα.
Αέρινη, αφράτη γεμάτη από μια υπέροχη, επίσης πανεύκολη κρέμα αμυγδάλου.
Υλικά
115 γρ. βούτυρο
1/4 κούπας ζάχαρη άχνη
110 γρ. πάστα αμυγδάλου (μάρτζιπαν)
2 αυγά + 1 για επάλειψη
1/4 κ γλ εκχύλισμα αμυγδάλου
3 κ.σ. αλεύρι
2 φύλλα σφολιάτας
1/4 κούπας φιλέ αμυγδάλου
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Σ’ ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ χτυπώ το βούτυρο που έχω φέρει σε θερμοκρασία δωματίου με τη ζάχαρη άχνη και την πάστα αμυγδάλου (μαρτζιπάν) μέχρι να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες μείγμα.
- Στη συνέχεια προσθέτω τα αυγά, το εκχύλισμα αμυγδάλου και το αλεύρι και συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
- Μεταφέρω αυτή την κρέμα σε ένα μπολ και ξεκινώ την διαδικασία με την σφολιάτα.
- Τοποθετώ στον πάγκο το ένα φύλλο σφολιάτας, ισιώνω τις ενώσεις του με τον πλάστη και με την βοήθεια ενός πιάτου το κόβω σε στρογγυλό σχήμα και το τοποθετώ σε ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Απλώνω στο κέντρο της σφολιάτας την κρέμα αμυγδάλου προσέχοντας να αφήσω περιθώριο 3-4 εκ. περιμετρικά και την πασπαλίζω με φιλέ αμυγδάλου.
- Χτυπώ ένα αυγό σε ένα μπολάκι και αλείφω με πινέλο το περιμετρικό κενό της σφολιάτας.
- Κόβω στρογγυλό και το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και το τοποθετώ πάνω από το φύλλο της βάσης.
- Πιέζω απαλά με τα δάχτυλα τη σφολιάτα πάνω από το τελείωμα της γέμισης και με ένα πιρούνι σφραγίζω το πάνω με το κάτω φύλλο.
- Αλείφω με αυγό μόνο πάνω από το σημείο που βρίσκεται η γέμιση και όχι στις άκρες, για να φουσκώσει όμορφα η πίτα και χαράζω πολύ απαλά την επιφάνεια της.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 για 20′ περίπου, ή μέχρι η πίτα να φουσκώσει και να πάρει ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
- Σερβίρω την πίτα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου και την πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη.
Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook. Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο Instagram και το YouTube.
Με αγάπη
Mamatsita