Αφράτα scones με τρία μόνο υλικά
Τα πιο αφράτα και λαχταριστά scones που έχετε δοκιμάσει, εύκολα και γρήγορα.
Τα scones (σκονς) είναι κάτι ανάμεσα σε μικρά αφράτα ψωμάκια και κεϊκάκια τα οποία συνοδεύουν συνήθως το απογευματινό τσάι των Βρεττανών. Πριν μερικά χρόνια είχα βρεθεί σε ένα τέτοιο afternoon tea στο Λονδίνο όπου και τα δοκίμασα για πρώτη φορά. Μου φάνηκαν πολύ νόστιμα, ειδικά αλειμμένα με clotted cream (κρέμα με βουτυρένια υφή) και μαρμελάδα φράουλα.
Δεν ξέρω γιατί δεν προσπάθησα να τα φτιάξω ποτέ έως σήμερα. Μάλλον γιατί συζητώντας τη συνταγή, μου έγινε σαφές πως θέλουν αρκετή ώρα για να γίνουν καθώς η ζύμη τους χρειάζεται να φουσκώσει 2 φορές. Πριν μερικές μέρες όμως είδα μια συνταγή στο διαδίκτυο* για σκονς με 3 υλικά, “μηδενικό” χρόνο προετοιμασίας και ελάχιστο χρόνο ψησίματος. Σκέφτηκα λοιπόν να την δοκιμάσω και να’ μαστε τώρα εδώ.
Τα αφράτα λοιπόν αυτά “ψωμάκια”, δεν είναι από μόνα τους ιδιαίτερα γλυκά αλλά η επάλειψη τους με τη μαρμελάδα καθώς και με την ελαφρώς χτυπημένη, σε τύπου “σαντιγί” με λίγη υγρή βανίλια, κρέμα γάλακτος έρχεται και ισορροπεί τα πράγματα κάνοντας τόσο γλυκά όσο τα γούστα μας.
Την επόμενη όμως φορά που θα τα φτιάξω και πάλι, δεν θα παραλείψω να προσθέσω στη ζύμη και μερικές σταφίδες για να έρθω ακόμα πιο κοντά στην γεύση από εκείνα τα σκονς που έφαγα για πρώτη φορά στο Λονδίνο. Δοκίμασε την αυτή τη συνταγή. Είναι τέλεια όχι μόνο για το τσάι ή τον καφέ, αλλά και για πρωϊνό ή για ένα γλυκό κλείσιμο σε ένα Κυριακάτικο οικογενειακό, ή με φίλους, τραπέζι.
Υλικά:
- 4 κούπες (540 γρ) φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
- 1 κούπα (250 ml) κρέμα γάλακτος
- 1 κούπα (250 ml) λεμονάδα με ανθρακικό
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτεις τη φαρίνα, την κρέμα γάλακτος και την λεμονάδα με ανθρακικό (εγώ εδώ πρόσθεσα κι ένα κ.γλ. αλάτι) και ανακατεύεις το μείγμα με το χέρι σου.
2. Μόλις αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη την αφαιρείς από το μπολ και συνεχίζεις να την δουλεύεις πάνω στον πάγκο της κουζίνας σου στον οποίο έχεις ρίξει 1-2 κ. σ. αλεύρι.
Προσοχή: Ζυμώνεις για 1 -2 λεπτά, όχι περισσότερο. Η ζύμη θα πρέπει να κολλάει ελαφρώς στα χέρια.
3. Με την βοήθεια του πλάστη ανοίγεις τη ζύμη σε ένα φύλλο πάχους 2 -2,5 εκατοστών και ξεκινάς να κόβεις με κουπ πατ.
Προσοχή: Κόβεις με το κουπ πατ με μία κίνηση και δίχως να το στρίψεις.
4. Τοποθετείς τα κομμένα σκονς στο ρηχό ταψί του φούρνου, στο οποίο έχεις στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Προσοχή: Μην πιάσεις τα σκονς από τα πλαϊνά του για να τα μεταφέρεις στο ταψί. Είναι προτιμότερο να τα μεταφέρεις πάνω σε μια σπάτουλα και να τα βάλεις στο ταψί.
5. Αλείφεις απαλά την επιφάνεια τους είτε με γάλα ή με κρόκο αυγού και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 180 βαθμούς, στην μεσαία σχάρα για 30 περίπου λεπτά μέχρι τα σκονς να αποκτήσουν ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
Σημειώσεις:
1. Στο πρώτο βήμα, μπορείς αν θέλεις να προσθέσεις στο μείγμα σταφίδες ή κράνμπερις ή ακόμα και κομματάκια σοκολάτας.
2. Τα σκονς δεν χρειάζονται μαχαίρι για να κοπούν στη μέση. Είναι τόσο αφράτα που μπορείς να τα ανοίξεις με τα χέρια σου.
3. Αν βρεις clotted cream σε delicatessen θα είναι η τέλεια επάλειψη σε συνδυασμό και με μια μαρμελάδα φράουλα, ή μαρμελάδα βατόμουρο ή μαρμελάδα φρούτα του δάσους.
4. Αν δεν βρεις όμως clotted cream, μπορείς να φτιάξεις (όπως έκανα κι εγώ) στα γρήγορα μια τύπου κρέμα – σαντιγί, χτυπώντας στο μίξερ 100 γρ. παγωμένη κρέμα γάλακτος με 1 κ.γλ. υγρή βανίλια.
5. Εκτός από λεμονάδα με ανθρακικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ανθρακούχο νερό.
Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook. Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο Instagram και το YouTube.
Με αγάπη
Mamatsita