Καλοκαιρινή συνταγή για ανοιχτή ντοματόπιτα

Πανεύκολη και πεντανόστιμη ανοιχτή ντοματόπιτα.

Και τώρα θα μου πεις, ” τι εννοείς ανοιχτή ντοματόπιτα;”

Εννοώ μια πίτα που δεν έχει φύλλο και από πάνω. Όχι δηλαδή πως αν είχε δεν θα ήταν επίσης νόστιμη. Φυσικά και θα ήταν. Απλά εγώ την μέρα που την έφτιαξα είχα μόνο ένα φύλλα κουρού για να χρησιμοποιήσω. Κι έτσι ενώ το πήγαινα για ντοματόπιτα, μου προέκυψε “ανοιχτή”.

Υπέροχη, καλοκαιρινή γεύση! Δοκίμασε την, είμαι σίγουρη πως θα σου αρέσει.

Υλικά

  • 1 κ.γλ. βούτυρο
  • 1 φύλλο ζύμης κουρού
  • 1/4 κιλού κασέρι τριμμένο
  • 1/4 κιλού ρεγγάτο τριμμένο
  • πιπέρι
  • 3-4 ντομάτες
  • 1 αυγό
  • 1/3 κούπας κρέμα γάλακτος
  • 1/3 κούπας γάλα φρέσκο
  • 2 κ.σ κεφαλοτύρι τριμμένο

Διάβασε πως γίνεται η ανοιχτή ντοματόπιτα

Βουτυρώνω το πυρίμαχο σκεύος που χρησιμοποιώ διαμέτρου 27 εκ. και στρώνω το φύλλο κουρού.
ΠΡΟΣΟΧΗ , δεν κόβω το φύλλο που πέφτει έξω από το σκεύος.
Τοποθετώ το σκεύος στο ψυγείο μέχρι να ολοκληρώσω την υπόλοιπη διαδικασία.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το τριμμένο κασέρι και το τριμμένο ρεγγάτο. Τους προσθέτω πιπέρι και τα ανακατεύω καλά.
Κόβω τις ντομάτες σε ροδέλες.
Βγάζω το σκεύος με το φύλλο κουρού από το ψυγείο και κάνω την πρώτη στρώση χρησιμοποιώντας το ένα τρίτο του μείγματος των τυριών.
Απλώνω επάνω τους τις μισές από τις ντομάτες και σκεπάζω με την δεύτερη στρώση χρησιμοποιώντας το μισό από το υπόλοιπο του μείγματος των τυριών. Επαναλαμβάνω το ίδιο με τις υπόλοιπες ντομάτες και σκεπάζω ξανά με το υπόλοιπο μείγμα τυριών.
Σε ένα μπολ ανακατεύω το αυγό με την κρέμα γάλακτος και το γάλα και περιχύνω με αυτό το μείγμα την ντοματόπιτα.
Γυρίζω από τη μέσα πλευρά το φύλλο κουρού που περισσεύει φτιάχνοντας στεφανάκι, πασπαλίζω την επιφάνεια της με το τριμμένο κεφαλοτύρι και ψήνω στους 180 βαθμούς στον αέρα για 25 με 30 λεπτά μέχρι το φύλλο να ψηθεί και η πίτα και τα τυριά να κάνουν μια όμορφη χρυσαφένια κρούστα.

Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook. Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο Instagram και το YouTube.

Με αγάπη
Mamatsita

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved