Τα παιδιά είναι ασφαλή και πέντε ώρες την ημέρα μπροστά σε οθόνη;
Ας το παραδεχτούμε! Τα δύο τελευταία χρόνια με την αλλεπάλληλη καραντίνα και την ταυτόχρονη τηλε- εκπαίδευση και τηλε- εργασία, οι οθόνες μπήκαν ακόμα περισσότερο στη ζωή των παιδιών.
Αν σκεφτείς πως τέτοιες μέρες πέρσι, είχαμε ήδη μπει στα σπίτια και τα παιδιά δεν είχαν καμία δραστηριότητα εκτός σπιτιού, καταλαβαίνεις το γιατί η έρευνα που έπεσε στα χέρια μου από το Motherly με έκανε να ξεφυσήσω δυνατά με μερική ανακούφιση.
Ακόμα και πέντε ώρες μπροστά σε οθόνη μπορεί να είναι ΟΚ για τα παιδιά
Έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 έδειξε πως δεν υπάρχει σύνδεση της κατάθλιψης και της χρήσης οθόνης σε παιδιά που πηγαίνουν σχολείο.
Η έρευνα έγινε σε 12.000 παιδιά ηλικίας 9 και 10 ετών που ξόδευαν 5 ώρες την ημέρα σε οθόνες (τηλεόραση, κινητό ή βιντεοπαιχνίδια) και σύμφωνα με αυτή δεν φαίνεται οι οθόνες να οδηγούν σε κατάθλιψη ή άλλη αλλαγή της πνευματικής υγείας των παιδιών αυτής της ηλικίας.
Αντίθετα, τα παιδιά που είχαν πρόσβαση σε παραπάνω χρόνο σε οθόνη, είχαν περισσότερους φίλους και μια φυσική ροπή προς ένα πιο κοινωνικό προφίλ χάρη στα μηνύματα που αντάλλασαν και στο κοινό παιχνίδι στα videogames.
Βέβαια, η κοινωνικότητα δεν έρχεται χωρίς μειονεκτήματα μιας και όσα παιδιά ήταν περισσότερη ώρα μπροστά στις οθόνες, είχα προβλήματα συγκέντρωσης, χειρότερου ύπνου και μειωμένης ανταπόκρισης στις δεξιότητές τους στο σχολείο σε συνδυασμό με μια πιο επιθετική συμπεριφορά.
Οι μελετητές βέβαια, δεν μπορούν με σιγουριά να πουν αν τα παραπάνω έρχονται ως απόρροια των οθονών απευθείας.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πάντως ως προς ανάλυση τα δεδομένα της έρευνας Adolescent Brain Cognitive Development Study (ABCD), η οποία είναι η μακροβιότερη έρευνα μελέτης της ανάπτυξης του εγκεφάλου και της υγείας των παιδιών στις ΗΠΑ.
Στην μελέτη αυτή, οι ειδικοί συγκέντρωσαν στοιχεία για τις ώρες μπροστά στην οθόνη τόσο από τα παιδιά όσο και από τους κηδεμόνες τους.
Είναι σημαντικό να πούμε πως τα ευρήματα είναι διαπιστώσεις και όχι κατηγορίες. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως φταίει η οθόνη σε ένα ήδη επιθετικό παιδί, που του δίνεται η οθόνη ακριβώς για να σταματήσει και να ηρεμήσει όπως τόνισε χαρακτηριστικά η υπεύθυνη της μελέτης Katie Paulich. Αξίζει να σημειωθεί πως το κοινωνικό και οικονομικό στάτους των παιδιών έχει 2,5% παραπάνω επιρροή στην συμπεριφορά τους σε σχέση με τις οθόνες.
Ζυγίζοντας τα οφέλη και τα μειονεκτήματα, σίγουρα ως γονείς μπορούμε να εκτιμήσουμε τι είναι καλύτερο για το παιδί μας και μιας και ζούμε σε έναν κόσμο ψηφιακό, οι οθόνες αποτελούν πολλές φορές μονόδρομο και πρέπει να παρακολουθούμε τη μεγάλη εικόνα.
Οι ώρες μπροστά στην οθόνη που δίνουν οι ειδικοί σε νήπια δεν πρέπει να ξεπερνά την 1,5 ώρα ανά ημέρα. Η έρευνα ABCD θα ακολουθήσει τα 12.000 αυτά παιδιά για 10 χρόνια ακόμα με ετήσια ραντεβού.