Πέντε αλήθειες για το θηλασμό που θα ήθελα να ξέρω προκαταβολικά

H Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού θηλασμού μόλις ξεκίνησε κι εδώ θα πούμε μόνο αλήθειες

Πατούλια Kατερίνα
Πέντε αλήθειες για το θηλασμό που θα ήθελα να ξέρω προκαταβολικά

Η 1η με 7η Νοεμβρίου 2019 είναι η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού της Παγκόσμιας Συμμαχίας Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό με σκοπό να ενημερώσει και να ενδυναμώσει τους γονείς με τέτοιο τρόπο που ο μητρικός θηλασμός θα στηριχθεί.

Πριν γίνω κι εγώ μαμά έψαξα πολύ το ζήτημα θηλασμού και βρέθηκα μπροστά σε έρευνες που πιστοποιούν τα οφέλη του τόσο για το ίδιο το παιδί όσο και για την μαμά. Αν αυτό το διάστημα κάνεις κι εσύ την έρευνά σου και ετοιμάζεσαι να γίνεις μαμά, έχω κάποιες αλήθειες που σίγουρα θα ήθελα να γνωρίζω κι εγώ προτού γίνω μαμά. Ιδού.

WBW2019 Poster GR

Ο μητρικός θηλασμός είναι full time εργασία:

Η ιδέα που είχα για το θηλασμό έδειχνε την χαρωπή μαμά να απολαμβάνει τον θηλασμό με ένα μωράκι στο στήθος της που εύκολα και χαρωπά απολάμβανε εξ΄ ίσου την διαδικασία.

Φίλες που είχαν γεννήσει πριν από μένα και δεν είχαν θηλάσει με διαβεβαίωναν πως το να πρέπει να αποστειρώσεις μπουκάλια και να φτιάξεις γάλα μέσα στη νύχτα είναι πιο δύσκολο από το να βάλεις το μωρό στο στήθος. Ευτυχώς, το σεμινάριο θηλασμού στο νοσοκομείο Έλενα (είναι τρεις ώρες και πρέπει οπωσδήποτε να το παρακολουθήσεις κι εσύ) μου έδωσε μια ιδέα για το τι θα ακολουθούσε. Στις τρεις αυτές ώρες κατάλαβα πως το μωρό δεν θα πεινούσε κάθε τρεις ώρες με το ρολόι αλλά και ούτε θα θήλαζε πέντε λεπτάκια. Το μωρό θα σου δείξει πώς θα θηλάσει, το μωρό θα έχει το δικό του πρόγραμμα κι εσύ απλά θα κινείσαι γύρω του, μας είχαν πει και αυτή αποδείχτηκε και η αλήθεια. Κατάφερα να θηλάσω και τα δύο μου παιδιά αποκλειστικά με μπόλικο κόπο, με γάλα που έβγαζα και στο γραφείο, με παγοκύστες για τη μεταφορά του με ασφάλεια, με αποστείρωση όλων των εξαρτημάτων του θήλαστρου, με κόπο, με αυπνία αλλά με το πείσμα πως αυτό που κάνω με ξεπερνά και είναι το λιγότερο που μπορώ να προσφέρω στο παιδί μου.

Ο μητρικός θηλασμός δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά αξίζει να παλέψεις

Τρίτη μέρα στο μαιευτήριο και κατάφερα να κάνω το μωρό βαμπίρ. Με το μικρό μου πρώτο μωρό στην αγκαλιά, αποπειράθηκα να κάνω πράξη όσα έμαθα διαβάζοντας για το θηλασμό, τις γνώσεις που πήρα για τη διαδικασία από το σεμινάριο και την πεποίθησή μου πως θα θηλάσω τόσο ώστε να είμαστε και οι δύο χαρούμενες. Στην σκέψη όλα θα κυλούσαν τέλεια αλλά οι πληγωμένες μου θηλές είχαν άλλη γνώμη, οπότε βρέθηκα ευτυχώς με την καλύτερη μαία- σύμβουλο θηλασμού να με καθοδηγεί στο πώς θα επουλώσω τις πληγωμένες θηλές, στην διαβεβαίωση πως οι θηλές θα σκληρύνουν και θα συνεργαστούν και πώς το μωρό προέχει να τραφεί. Μαζί με τις πληγωμένες θηλές, θα προσθέσεις το άστατο πρόγραμμα, το βρεφάκι σου που δεν θα ακολουθήσει κανένα τυπικό ωράριο και θα θέλει να τρώει και ανά μία ώρα, τις ορμόνες και τα νεύρα σε συνδυασμό με την αυπνία, μια μαστίτιδα που μπορεί να σε κάνει να πονάς όσο ποτέ πριν.

Έσω έτοιμη: Φρόντισε να αναγνωρίζεις τα σημάδια πως κάτι δεν πάει καλά στο σώμα σου. Εξοπλίσου με τα κατάλληλα προϊόντα που θα κάνουν την διαδικασία πιο εύκολη, όπως είναι τα κοχύλια για να μην ακουμπάνε οι θηλές στα ρούχα ή το να καθιερώσεις το γυμνό στήθος στο σπίτι, για να επουλώνονται οι πληγές γρηγορότερα. Θυμήσου πως στην αρχή η διαδικασία θα σου φανεί βουνό αλλά με τον καιρό ο θηλασμός θα γίνει πιο εύκολος. Αυτό δεν είναι παρηγοριά, είναι υπόσχεση.


via GIPHY


Ο μητρικός θηλασμός θέλει βοήθεια, μπόλικη και ειλικρινή βοήθεια

Κατάφερα να θηλάσω και τα δύο κορίτσια μου και μάλιστα την μικρή ένα χρόνο αποκλειστικά, κάτι που στο μυαλό σου μοιάζει ουτοπία γιατί απορείς τι έκανα με το μεγαλύτερο παιδί. Η αλήθεια είναι πως ο θηλασμός θέλει το δικό σου στήθος μόνο αλλά πολλά χέρια για να σε βοηθήσουν να τα καταφέρει. Οι ξένοι λένε πως η νέα μαμά χρειάζεται δίπλα της ένα ολόκληρο χωριό και δεν έχουν άδικο. Για να καταφέρεις να επιβιώσεις με την αυπνία κι ένα μωρό που θηλάζει νον στοπ, χρειάζεσαι ένα σύντροφο που θα σε βοηθήσει με το μεγαλύτερο παιδί ή με το σπίτι ή απλά με την καλή του κουβέντα κουράγιου, μια μαμά ή μια πεθερά σου ή την κολλητή σου που θα φέρει ένα πιάτο ζεστό φαγητό, θα σου σιδερώσει τα ρούχα του μωρού, θα σε βοηθήσει να καθαρίσεις το σπίτι για να μπορείς εσύ να αφοσιωθείς στο να θρέψεις το μωρό. Αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι σε εμψυχώσουν εκτός από πρακτικά και ψυχολογικά λέγοντάς σου πως Έχεις γάλα, Θα τα καταφέρει, Το μωρό τρώει σωστά, έχεις κάνει το 1,5 βήμα που χρειάζεσαι να τα καταφέρεις. Αν πάλι έχεις δίπλα σου ανθρώπους που σου λένε πως δεν έχεις γάλα 20 φορές τη μέρα, το γάλα σου δεν είναι επαρκές, δυνατό, γιατί ταλαιπωριέσαι μωρέ, ε, έχεις κάνει το 1,5 βήμα για να τα παρατήσεις.

Ο μητρικός θηλασμός θέλει γνώση

Γιατί ειδικά στο θέμα αυτό η γνώση είναι δύναμη. Κάνε σεμινάρια, μάθε πόσο γάλα θέλει το παιδί όταν γεννηθεί, μάθε πώς να χρησιμοποιείς θήλαστρο, μάθε πώς να περιποιείσαι τις θηλές σου, μάθε από επαγγελματίες συμβούλους τις κατάλληλες στάσεις θηλασμού, πότε κατεβαίνει το γάλα, πότε εδραιώνεται ο θηλασμός, τον τρόπο αύξησης της παραγωγής γάλακτος αλλά μην ξεχνάς να ρωτήσεις και τις φίλες σου εκείνες που τα κατάφεραν το πώς πέτυχαν, ποια εμπόδια συνάντησαν αλλά και πώς τα ξεπέρασαν. Κράτα ημερολόγιο, βρες πριν γεννήσεις το app που θα σε βοηθήσει να θυμάσαι:

1.Πότε θήλασες τελευταία φορά

  1. Πόση ώρα θήλασες
  2. Από ποιο στήθος θήλασες
  3. Πόσες πάνες έχει βρέξει το μωρό μέσα στη μέρα
  4. Πόση ώρα κοιμήθηκε

Αν όλα τα παραπάνω σου φαίνονται εύκολο να τα θυμάσαι, θα θυμηθείς κι εμένα και τις γραμμούλες αυτές τη στιγμή που θα έχεις ξυπνήσει μετά από μισή ώρα ύπνου, το μωρό θα κλαίει γιατί πεινάει κι εσύ δεν θα θυμάσαι ούτε που βρίσκεσαι ούτε σε ποιο στήθος πρέπει να βάλεις το βλαστάρι σου.

Πάρε λοιπόν τηλέφωνο για να δεις πότε είναι το επόμενο διαθέσιμο σεμανάριο θηλασμού, μίλα προτού γεννήσεις με τη μαία σου για να μάθεις αν είναι και σύμβουλος θηλασμού και διάβασε γιατί ότι κι αν σου συμβεί στην πραγματικότητα του θηλασμού θα το αντιμετωπίσεις πιο εύκολα με γνώση.

Ο μητρικός θηλασμός θα σε κάνει μια άλλη

Εσύ που ντρεπόσουν να βγεις με μαγιό στην παραλία, θα ξεπεράσεις κάθε ντροπή και θα θηλάσεις το μωρό σου όπου και όποτε θέλεις και θέλει γιατί έτσι πρέπει. Εσύ που έπρεπε να κοιμηθείς δέκα ώρες για να χορτάσεις τον ύπνο, θα αντέξεις άγρυπνη με το μωρό πάνω στο στήθος και δεν θα κλείσεις μάτι ούτε στους μαραθώνιους θηλασμούς όταν το βρεφάκι σου περνάει ακόμα ένα άλμα ανάπτυξης. Εσύ που δεν ήξερες να δώσεις ούτε οδηγίες για να έρθει κάποιος σπίτι σου, θα εμψυχώσεις κάθε γυναίκα που θα ζητήσει τη συμβουλή σου και τη στήριξή σου στο θηλασμό και όχι μόνο, όχι γιατί πρέπει αλλά γιατί θέλεις και μπορείς. Εσύ θα είσαι πάντα το κορίτσι που ήσουν και πριν, μόνο που τώρα είσαι αυτό που πάντα ονειρευόσουν: Μαμά.

Περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σου στο a.Patoulia@queen.dpg.gr και στο Instagram https://www.instagram.com/katiepatoulia/

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved