Νέα μαμά μόνη ψάχνει ύπνο: Πώς θα τα βγάλεις πέρα τους πρώτους μήνες αϋπνίας

Πατούλια Kατερίνα

Αν μόλις γέννησες, πάρε χαρτί! Σου έχω μυστικά επιβίωσης 

Έχεις προετοιμαστεί εννιά ολόκληρους μήνες, μπορεί και 9,5 αν έφτασες αισίως τις 41 εβδομάδες κύησης ή λιγότερο αν δεν έπιασες ούτε τις 36, έχεις ενοχληθεί με όλους εκείνους που μάταια σου έλεγαν Κοιμήσου τώρα που μπορείς, έχεις προσπαθήσει να κοιμηθείς, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο, με την φουσκωμένη σου κοιλιά και με τις κλωτσιές από την στιγμή που ξάπλωνες το κορμάκι σου στο κρεβάτι, μέχρι και που σηκωνόσουν (με 2-3 διαλείμματα για να πας στο μπάνιο- άτιμη κύστη).

Κι ήρθε η ώρα να πας στο σπίτι με το μωρό, σε μια νέα οικογενειακή πραγματικότητα, με εκατομμύρια ορμόνες να σε χτυπούν αλύπητα, με μια τομή να σε δυσκολεύει αν γέννησες με καισαρική (με βρίσκεις στο ίδιο βαγόνι), με το task του θηλασμού σε πλήρη δράση και με αϋπνία, μπόλικη μπόλικη, ατελείωτη, αβάσταχτη αϋπνία.

Πρόσεξε: Αν στο άρθρο αυτό μπήκες από καθαρή περιέργεια, έχεις ένα μωρό που κοιμήθηκε από την πρώτη εβδομάδα και δεν έχεις ούτε ίχνος μαύρου κύκλου κάτω από τα μάτια σου, συγχαρητήρια, μπορείς απλά να συνεχίσεις να διαβάζεις το παρόν κείμενο και γιατί όχι να διασκεδάσεις με τον πόνο μας.

Αρχικά, να σου πω πως από την θέση που είμαι τώρα, με δύο νήπια πια στο σπίτι, σου υπόσχομαι πως ΘΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙΣ!

Κάποια στιγμή. Ανέλπιστα, θα κλείσεις τα μάτια σου και θα έχουν περάσει οχτώ ώρες. Μέχρι να γίνει αυτό, πάρε ως κάτι τετελεσμένο πως αυτή τη στιγμή ο ύπνος δεν έχει καμία σημασία και πως για άγνωστο διάστημα δεν θα κοιμάσαι όπως κοιμόσουν. Μην περιμένεις να σου γράψω κάτι βαρύγδουπο, του τύπου, η μάνα ποτέ δεν κοιμάται όπως πριν να κάνει παιδιά, πάντα θα ανησυχείς κι άλλα τέτοια βαθυστόχαστα. Η αλήθεια είναι μία: Ο ύπνος είναι γλυκός και αναντικατάστατος και την μέρα που θα κοιμηθείς θα έχεις έχεις περισσότερη δύναμη για να γίνεις καλύτερη μαμά. Καμία μαμά ζόμπι δεν μπορεί και δεν πρέπει να δηλώνει χαρούμενη!

Δεύτερον, ΕΙΣΑΙ πολυ πολύ τυχερή!

Γιατί όταν εγώ έγινα μαμά, δεν υπήρχε κανένα Netflix και καμία συνδρομητική τηλεόραση. Τις πιο μικρές ώρες, με ατελείωτο θηλασμό και πληγωμένες θηλές, με ένα μωρό που δεν κοιμόταν με τίποτα, η μόνη μου παρηγοριά ήταν η Ρεγγίνα και ο Στράτος από τη Βέρα στο Δεξί, την οποία ποτέ δεν είχα δει στην ώρα προβολής της, αλλά την είδα με κέφι στις 4 τα χαράματα στο τότε Mega. Μαριάννα Τουμασάτου, σου χρωστάω μεγάλη χάρη, αιώνια μπορώ να πω! Εσύ λοιπόν που έχεις την επιλογή να διαλέξεις την σειρά που θες να δεις, βάλε Crown και απόλαυσε και ένα και δύο και τρία επεισόδια όσο το μωρό θηλάζει ή γκρινιάζει.

Ήμουν τυχερή:

Γιατί είχα έναν άνθρωπο δίπλα μου που έμενε ξύπνιος μαζί μου και μαζί με το ξύπνιο μωρό, που μπορούσε να πηγαίνει στη δουλειά με μισή ώρα ύπνου και που η απόγνωση μετά από ολονυχτία με τη μπέμπα, μας έβρισκε ζόμπι μεν αλλά πιο δεμένους από ποτέ δε. Το ζόρι φίλη μου όταν το μοιράζεσαι, μικραίνει. Στο δεύτερο παιδί, καταλάβαμε βέβαια, πως το να κοιμόμαστε με βάρδιες, ήταν η καλύτερη δυνατή λύση. Κάποιος έπρεπε να έχει δύναμη για να τα βγάλει πέρα με την πρωτότοκη όσο ο άλλος άλλαζε 20 πάνες τη μέρα. Μιλήστε, επικοινωνήστε και βάλτε τη μαμά ή την πεθερά να σας βοηθήσει με τις δουλειές, όχι με το μωρό ή το μεγάλωμά του.

Κοιμήσου όπου μπορείς:

Από το να πέσεις εξοντωμένη για ύπνο χωρίς να το καταλάβεις με το μωρό αγκαλιά, είναι προτιμότερο να πιέσεις τον εαυτό σου να κοιμηθεί κάθε φορά που το μωρό θα κοιμηθεί, κάθε φορά όμως. Στην αϋπνία, την διαφορά θα στην κάνει και ένα δεκάλεπτο ύπνου.

Αποδέξου τις κακές μέρες...

...Και γιόρτασε με τις εύκολες. Γιατί χωρίς τις δύσκολες, τις άυπνες, δεν θα εκτιμήσεις τις άλλες, τις ωραίες που κοιμήθηκες έστω και μισή ώρα παραπάνω ή τέσσερις ώρες σερί.

Οργανώσου:

Όσο πιο άυπνη είσαι, τόσο πιο θολωμένο θα είναι το μυαλό σου, οπότε το να θεωρείς πως θα θυμάσαι, από ποιο στήθος τάισες την τελευταία φορά το μωρό, πόσο θήλασε, πόσες πάνες άλλαξε, πόσο κοιμήθηκε, χωρίς να τα γράψεις ή να τα περάσεις σε ένα app, είναι απλά φρούδες ελπίδες.

Και είναι οκ να μισείς λίγο εκείνους

Τους υπερήφανους γονείς μπροστά σου, που σου λένε πω το μωρό τους κοιμάται από τριών ημερών όλο το βράδυ. Κάνω βουντού ακόμα και σήμερα σε κάτι μαμάδες που μου λένε ξεδιάντροπα πως το παιδί τους κοιμάται και το μεσημέρι και το βράδυ (αλήθεια τώρα;) το παιδί κοιμάται από τις 8! 8 το καταλαβαίνεις; Θυμήσου πως είμαστε πολλές εμείς οι άυπνες μαζί με σένα, που νιώθουμε και την κούραση και την προσπάθειά σου.

Περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σου στο a.Patoulia@queen.dpg.gr και στο Instagram https://www.instagram.com/katiepatoulia/

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved