Πώς μπορώ να κάνω το παιδί μου να με ακούει περισσότερο

Πέγκυ Τζάννε

Πώς να μιλήσετε στο παιδί σας ώστε να σας ακούει

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι φίλες μου παραπονιούνται ότι τα παιδιά τους δεν ακούνε, δεν κάνουν ό,τι τους λένε και δεν ακολουθούν οδηγίες. Λες και η φύση του παιδιού είναι να υπακούει! Και τότε η απάντηση μου, ή μάλλον η ερώτησή μου, είναι η εξής:

Μιλάς στο παιδί με τρόπο τέτοιο, ώστε να μπορεί να σε ακούσει και να σε καταλάβει;

Το παιδί προσχολικής ηλικίας είναι εξαιρετικός ακροατής και πολύ καλό στο να εκτελεί οδηγίες, μιας και κατ’αυτόν τον τρόπο αισθάνεται χρήσιμο. Του αρέσει η τάξη στην καθημερινότητα (ακόμη και αν δεν το βλέπετε!) και όχι απλώς του αρέσει, αλλά την έχει και ανάγκη. Ίσως έχετε παρατηρήσει το παιδί να θέλει να τακτοποιεί διάφορα αντικείμενα, πολλές φορές να τα στοιχίζει και να τα ταξινομεί. Αυτό το κάνει γιατί στο αναπτυξιακό αυτό στάδιο που βρίσκεται, μέσα από την τάξη αισθάνεται ασφάλεια.

Τάξη στον λόγο

Ε, λοιπόν η ίδια τάξη χρειάζεται να υπάρχει και στον λόγο του ενήλικα, ώστε να μπορέσει το μικρό σας αρχικά να ακούσει και στη συνέχεια να ακολουθήσει οδηγίες όπου και όταν χρειάζεται. Και τώρα θα μου πείτε «τι εννοείς τάξη στον λόγο;».

Για αρχή θα έλεγα ας κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω και ας παρατηρήσουμε πώς μιλάμε στα παιδιά μας.

Πρώτα πρώτα εγώ η ίδια θα σας πω, πως συχνά εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στην καθημερινότητά μας, βιάζομαι, λέω υπερβολικά πολλά λόγια φλυαρώντας, συχνά επαναλαμβάνομαι και πολλές φορές δεν κοιτάζω καν τα παιδιά μου όταν τους απευθύνω τον λόγο. Και πείτε μου αλήθεια αν ταυτιστήκατε καθόλου με αυτή τη φράση!

Πώς λοιπόν να μπορέσουν να ακούσουν και να με παρακολουθήσουν όταν μιλάω κατ’ αυτόν τον τρόπο; Για να μην αναφερθώ σε φορές που έχω πιάσει τον εαυτό μου να τους μιλάω ενώ ταυτόχρονα ασχολούμαι με το κινητό μου, με αποτέλεσμα να μην τα κοιτάζω καν.

Και αναρωτιέμαι… ποιο είναι το μήνυμα που περνάει στο παιδί εκείνη τη στιγμή; Για εμένα όσο σκληρό και αν ακούγεται είναι ένα: «Όσο και να μιλάς υπάρχει κάτι πιο σημαντικό τώρα από εσένα…’». Το σκέφτομαι και με πιάνει το παράπονο, γιατί φυσικά και δεν είναι έτσι, ωστόσο, πολλές φορές η πραγματικότητα είναι αυτή που περιγράφω.

Συμπέρασμα; Θα πρέπει μάλλον να εστιάσουμε λίγο στον τρόπο στον οποίο λειτουργούμε, μιλώντας στα παιδιά μας εάν θέλουμε η φωνή μας να ακουστεί!

Αφήστε στην άκρη το κινητό τηλέφωνο

Καταρχάς ας αφήσουμε τα κινητά στην άκρη την ώρα που τους απευθύνουμε τον λόγο. Η βλεμματική επαφή που έχω με το παιδί την ώρα που του μιλάω παίζει σημαντικό ρόλο, γι’ αυτό και το να μην κάνω κάτι άλλο εκείνη τη στιγμή είναι εξίσου μεγάλης σημασίας. Όταν ταυτόχρονα πλένω τα πιάτα, ή βρίσκομαι στην οθόνη του υπολογιστή μου, η μόνη επαφή που έχει το παιδί είναι με την πλάτη μου.

Κατεβείτε στο ύψος του παιδιού

Έπειτα, πολύ σημαντικό είναι να κατέβω στο ύψος του παιδιού, καθώς του μιλάω. Όπως λέω πάντα… Μπείτε στη θέση του μικρού σας. Όταν μιλάς στο παιδί σου όρθιος και χωρίς να σκύβεις προκειμένου το πρόσωπο σου να συναντήσει το δικό του, τότε αυτό σε ακούει, ωστόσο, δε σε βλέπει. Πόσο πιο ουσιαστική θα είναι η επαφή σας όταν οι ματιές σας συναντηθούν! Και πόσο πιο βαθιά θα γίνει η επικοινωνία σας στ’ αλήθεια!

Μήνυμα σύντομο, απλό και κατανοητό

Έπειτα… και όταν εξασφαλίσουμε όλα τα παραπάνω, ποιος είναι ο τρόπος που τελικά θα του μιλήσουμε; Χρειάζεται το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε να είναι απλό, σύντομο και κατανοητό: «Γιώργο, τώρα είναι η ώρα να ετοιμαστείς για το σχολείο». Είναι ένα απλό μήνυμα που ο εγκέφαλος του παιδιού μπορεί να επεξεργαστεί και κατά συνέπεια να βάλει σε σειρά τις εργασίες που πρέπει να κάνει, ώστε να φτάσει στον στόχο του, δηλαδή να αρχίσει να ετοιμάζεται. «Γιώργο, τώρα είναι η ώρα να ετοιμαστείς για το σχολείο, γιατί αν δεν ετοιμαστείς θα αργήσεις και σήμερα δεν πρέπει να αργήσεις. Αν χάσεις το σχολικό δεν μπορώ να σε πάω στο σχολείο, επειδή δεν πρέπει να καθυστερήσω στη δουλειά μου». Να είστε σίγουροι ότι κάπου εκεί ο Γιώργος έχει «χαθεί» στη δική μου πολυλογία και η σημαντική πληροφορία η οποία είναι να ετοιμαστεί για το σχολείο έχει και αυτή χάσει το νόημά της. «Άννα, είναι η ώρα να μαζέψεις το δωμάτιό σου!» αντί για: «Άννα, μάζεψε το δωμάτιο σου, όλα είναι άνω κάτω, πρέπει να μαζεύεις και να τακτοποιήσεις. Δεν μπορώ να τακτοποιώ εγώ τα πράγματα σου όλη την ώρα. Άννα, με ακούς; Μάζεψες; Ελπίζω να έχεις ξεκινήσει να μαζεύεις!».

Πιστέψτε με… Σίγουρα θα βρω την Άννα να κάνει οτιδήποτε άλλο εκτός από το να μαζεύει! Απλές, λοιπόν, σύντομες, κατανοητές οδηγίες, χωρίς επαναλαμβανόμενες φράσεις ή λέξεις, που το παιδί μπορεί να ακολουθήσει και κατά συνέπεια να συνεργαστεί μαζί μας.

Μιλήστε στα παιδιά με ειλικρίνεια για τα πάντα

Ας μην ξεχνάμε πως δεν υπάρχουν απαγορευμένα θέματα. Ο θάνατος, το πένθος κι άλλα θέματα, που μπορεί να σας δυσκολεύουν και να σας φέρνουν άγχος και αμηχανία, είναι μέσα στη ζωή. Η Μαρία Μοντεσσόρι πίστεψε πως τα παιδιά είναι η ελπίδα για το μέλλον. Μα πώς θα μπορούσε να ισχύει αυτό, εάν δεν εκτίθενται από νωρίς στην πραγματικότητα; Μη φοβάστε να αντιμετωπίσετε κανένα θέμα με τα παιδιά σας, απλώς βρείτε τα σωστά λόγια. Δεν υπάρχουν δύσκολες λέξεις, ή λέξεις τις οποίες το παιδί δεν μπορεί να επεξεργαστεί και να κατανοήσει με τη δική σας βοήθεια.

Δώστε δύο επιλογές

Το πιο δημοφιλές tip τουλάχιστον στον δικό μου κύκλο, όμως, σας το κράτησα για το τέλος! Δώστε δύο επιλογές στο παιδί σας και θα το βοηθήσετε να επικοινωνήσει καλύτερα μαζί σας. Για παράδειγμα: «Ποιο φρούτο θέλεις να φας; Μπανάνα η μήλο;». Πρόκειται για ένα καλό τρικ, ώστε το παιδί να απαντήσει κατευθείαν, διαλέγοντας μια από τις δύο επιλογές. Έτσι, θα αποφευχθούν τα παράπονα και πάλι ο στόχος θα επιτευχθεί άμεσα! Εφαρμόστε το παντού και συχνά, θα δείτε μεγάλη διαφορά στον τρόπο επικοινωνίας σας με το παιδί!

Για να συνοψίσουμε, λοιπόν, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζετε το παιδί σας σαν έναν μικρό ενήλικα. Σκύψτε στο ύψος του, γονατίστε για να το βλέπετε καλά και κάντε το κάθε φορά, ακούραστα, μέχρι πια να σας γίνει συνήθεια και να σκύβετε αβίαστα ώστε να του μιλήσετε. Χρησιμοποιήστε πλούσιο και συγχρόνως απλό και ξεκάθαρο λεξιλόγιο και, τέλος, αφήστε όσο γίνεται τις ηλεκτρονικές συσκευές στην άκρη την ώρα που του απευθύνετε τον λόγο και να είστε σίγουροι ότι το παιδί σας θα μεταμορφωθεί! Ικανοποιώντας αυτή του την ανάγκη για επικοινωνία, θα σας ανταμείψει με μία άψογη συνεργασία! Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!

Πέγκυ Τζάννε
German & English Childhood Educator

Μη διστάσεις να μοιραστείς τις σκέψεις σου μαζί μου! Θα με βρεις στο Instagram και TikTok

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved