Μπαμπάς σημαίνει ευθύνη και ενοχικότητα…

Μπαμπάς σημαίνει ευθύνη.

Νίκος Συρίγος
Μπαμπάς σημαίνει ευθύνη και ενοχικότητα…

Γιορτάζουμε οι μπαμπάδες σήμερα… Γιορτάζουμε… Εντάξει! Δεν είναι δα και όπως η γιορτή της μητέρας αλλά γιορτάζουμε κι εμείς όπως οι μαμάδες. Κι ας μην γεμίζουν τα ανθοπωλεία με λουλούδια. Και ας μην ακούγεται τόσο πολύ. Κι ας μην βλέπεις παντού Happy Father’s Day. Αδικία. Όπως άδικος είναι ο ρόλος του μπαμπά.

Μπαμπάς σημαίνει ευθύνη

Ακόμη και πριν γίνεις… Μπαμπάς σημαίνει ευθύνη. Κυρίως. Νιώθεις υπεύθυνος για όλα. Ακόμα και για αυτά που δεν σου αναλογούν. Και ποτέ επαρκής. Πάντα κάτι (θα) σου λείπει. Είτε το παιδί είναι 1 έτους είτε 51… Πάντα κάτι δεν θα του έχεις δώσει. Από χάδια μέχρι χρόνο. Και αυτή η ρημάδα η ενοχικότητα σε τρώει.

Tι να ξέρει το αγόρι που θα βγει με την κόρη μου

Πας στη δουλειά και νιώθεις ότι του στερείς το χρόνο. Γυρίζεις και λες μήπως πρέπει να δουλέψω λίγο παραπάνω για να μην του λείψει τίποτα. Και τελικά μάλλον του λείπει. Εσύ. Γιατί κι όταν είσαι μαζί του, είσαι αλλού. Και τα παιδιά αυτό το «αλλού» το καταλαβαίνουν. Ξέρουν πότε ο μπαμπάς τους είναι μαζί τους και πότε είναι τυπικά εκεί. Όχι γιατί είναι κακός μπαμπάς. Γιατί τον τρώει η ευθύνη και η ενοχικότητα. Μια ενοχικότητα που αλλάζει χρόνο με το χρόνο. Αλλά είναι βαθιά βασανιστική. Όταν θα χάσεις μια σχολική γιορτή λόγω δουλειάς. Όταν δεν θα προλάβεις να πας να το πάρεις από το πάρτι που σου ζήτησε. Όταν δεν θα μπορέσεις να καλύψεις το έξοδο της εκδρομής, της σχολής, της καθημερινότητας… Όταν δεν θα σου αρέσει το αγόρι/κορίτσι/φίλος… Όταν θα μαλώνεις με τη μάνα του. Όταν θα χωρίσεις… Όταν θα πρέπει να πεις όχι. Όταν, όταν, όταν…

Μπαμπά, σ’ αγαπώ. Τα έκανες όλα καλά.

Νιώθεις υπεύθυνος για όσα στραβά συμβαίνουν στη ζωή του παιδιού σου και ελάχιστα υπεύθυνος για τα καλά. Όχι γιατί δεν έχεις βάλει κι εσύ ένα λιθαράκι στα καλά αλλά γιατί προτιμάς να το πιστωθεί όλο το καλό το παιδί. Για να πατήσει στα πόδια του. Για να βγει στον κόσμο… Όπως βγήκες κι εσύ. Που μπορεί να ευτύχησες να έχεις έναν μπαμπά που ήθελε να είναι πάντα στη σκιά κι όχι να είσαι στην σκιά του. Και οι μπαμπάδες όμως έχουν ψυχή. Να τους αγαπάτε… Και να τους το δείχνετε. Μπας και αφήσουμε την ενοχικότητα στο δρόμο… Μπαμπά, σ’ αγαπώ. Τα έκανες όλα καλά. Αλήθεια.

H αγάπη του πατέρα

Νίκος Συρίγος

Περιμένω τις εντυπώσεις σου στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Instagram.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved