Back to School: 5+1 Tips για ομαλή προσαρμογή

Σίλια Χαλιώτη
Bigstock

Ντριιν!! Το κουδούνι χτυπά σε λίγες μέρες και μικροί και μεγάλοι ετοιμάζονται για την πρώτη μέρα στο σχολείο.

Εκτός όμως από την προμήθεια σχολικών ειδών και βιβλίων οι μαθητές πρέπει να προετοιμαστούν και ψυχολογικά, έτσι ώστε η επιστροφή στα θρανία και η προσαρμογή στο σχολικό περιβάλλον να είναι ομαλή και χωρίς απρόσμενες συγκρούσεις.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να προσαρμοστεί στη σχολική πραγματικότητα;

Ας μιλήσουμε για το σχολείο…

Μια εβδομάδα πριν την έναρξη του σχολείου εντάσσουμε στην καθημερινή επικοινωνία μας με το παιδί, σχετική συζήτηση αναφορικά με το σχολείο. Δίνουμε χώρο και χρόνο στο παιδί να σκεφτεί, να προβληματιστεί, να πειραματιστεί νοητικά με το άνοιγμα των σχολείων και εν τέλει να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Προσοχή ! ο τρόπος προσέγγισης μας πρέπει να γίνεται με ηρεμία, χωρίς άγχος, και χωρίς να δημιουργούμε υπερβολικές προσδοκίες ή ταραχή στο παιδί. Αποφύγετε φράσεις όπως: ‘’Από Τρίτη αρχίζουν τα βάσανα’’, ‘’Από την επόμενη βδομάδα κομμένες οι βόλτες, …’’. Τονίστε την καλή πλευρά του γεγονότος – ‘’Επιτέλους θα βρεις τους φίλους σου ξανά!’’- ή μιλήστε σε ουδέτερο τόνο.

Digital Detox…

Ένα θέμα που μας απασχόλησε έντονα το δύσκολο διάστημα της πανδημίας είναι η σχέση – εξαρτητική σε κάποιες περιπτώσεις - που δημιούργησαν τα παιδιά με τα κινητά και τις οθόνες. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να δώσουμε περισσότερο προσοχή στην τοποθέτηση κάποιων ορίων στη χρήση τους εν όψει της σχολικής χρονιάς. Πριν ξεκινήσει το σχολείο οριοθετούμε τη χρήση τους προχωρώντας σε σχετική συμφωνία με το παιδί μας την οποία βάζουμε σε εφαρμογή τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν ανοίξουν τα σχολεία.

Πρόγραμμα

Πρόγραμμα;;; Σίγουρα οι καλοκαιρινές διακοπές μας έκαναν να το ξεχάσουμε, όμως τα παιδιά αγαπούν τη ρουτίνα και το πρόγραμμα και μόνο έτσι μπορούν να λειτουργούν αποτελεσματικά. Θα ήταν καλό, λοιπόν, το παιδί να μπει τουλάχιστον μια εβδομάδα νωρίτερα στο πρόγραμμα της ημέρας που θα έχει τη σχολική χρονιά. Συγκεκριμένα, το πρωινό ξύπνημα και οι συγκεκριμένες ώρες φαγητού θα μπορούσαν να επανέλθουν σταδιακά, ώστε να μην είναι απότομη η αλλαγή την ημέρα έναρξης του σχολείου.

Όμορφο Περιβάλλον μελέτης

Αφήστε το παιδί σας να επιλέξει μόνο του το χώρο που θα διαβάζει τα μαθήματά του. Τακτοποιήστε και οργανώστε μαζί το χώρο αυτό απομακρύνοντας περιττά αντικείμενα, που περιορίζουν το χώρο του και αποσπούν την προσοχή του. Φροντίστε ώστε να υπάρχει καλός φωτισμός και μια άνετη καρέκλα. Μπορείτε ακόμα να διαμορφώσετε μια ‘’γωνιά μελέτης’’, αν στο παιδί σας αρέσει να διαβάζει στο πάτωμα τα μαθήματα που δεν απαιτούν γράψιμο.

Ας πάμε και μια βόλτα απ’το σχολείο…

Όσον αφορά τώρα στο τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να προετοιμάσουν όσο το δυνατόν καλύτερα το παιδί ψυχοσυναισθηματικά, μια πολύ καλή αρχή θα ήταν να επισκεφτούν μαζί το χώρο του σχολείου, ειδικά όταν το παιδί αλλάζει βαθμίδα ή σχολείο. Αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε με κάποια βόλτα έξω από το σχολείο, όπου απλά θα το έβλεπαν και θα αποκτούσε μια πρώτη εικόνα το παιδί, είτε με προγραμματισμένο ραντεβού με τη δασκάλα του στο εσωτερικό του σχολείου.

Άραγε, τι κάνουν οι συμμαθητές μας;

Οι γονείς μπορεί να επικοινωνήσουν με συμμαθητές/τριες του παιδιού από την προηγούμενη χρονιά και να κανονίσουν μια μέρα συνάντησης και παιχνιδιού. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να ανανεωθούν οι σχέσεις και να θυμηθούν τις όμορφες στιγμές που προσφέρει το σχολείο. Γίνεται μετά να μην ανυπομονούν να ανοίξουν τα σχολεία;

Καλή σχολική χρονιά σε μικρούς και μεγάλους!

Σίλια Χαλιώτη
Παιδαγωγός - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Ιδιοκτήτρια του κέντρου “School & Career Consulting”
6975541206
chalioti@gmail.com
IG: @celia.chalioti
FB: @School & Career Consulting@School & Career Consulting

Η Μεγάλη Μέρα: Δείτε περισσότερα άρθρα στο back to school αφιέρωμα του Mothersblog.gr και... καλή αρχή!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved