Πώς θα ξυπνούν τα παιδιά το πρωί και θα ετοιμάζονται με χαμόγελο και όχι με γκρίνια
Αγόρι κοιμάται έχοντας δίπλα του το ξυπνητήρι
BigstockΌμορφο πρωινό ξύπνημα, όμορφη μέρα!
Αύριο πάλι σχολείο...
...και το πρωί, μπορεί να έχει βιασύνη, τρέλα, κυνήγι, μάχη!
-«Ξύπναααα»
-«Πλύνε δόντια…!»
-«Ντύσου!!»
-«Παπούτσια!!»
Και μετά κλάμα...
Η πρωινή ετοιμασία είναι μια από τις πιο απαιτητικές στιγμές του γονέα... και συχνά επικρατεί ένταση και αναστάτωση. Υπάρχουν μέρες που θυμώνεις, μέρες που αργείς να πας στη δουλειά σου, μέρες που δεν προλαβαίνετε το σχολικό και μέρες που συμβαίνουν όλα μαζί!
Το ξέρω, τα έχεις δοκιμάσει όλα… Αλλά ίσως υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις ώστε να ξεκινάτε τη μέρα σας καθημερινά με χαμόγελο. Κι όταν γνωρίζουμε την σημασία του πρωινού ξυπνήματος στην διαμόρφωση της διάθεσης όλης την ημέρας, είναι πραγματικά κρίμα να ξεκινάμε τη μέρα μας με ένταση και αρνητισμό...
Διάβασε 7 + 1 συμβουλές για όμορφες οικογενειακές στιγμές τα πρωινά!
- Είσαι το πρότυπο!
Ως γονείς γνωρίζετε ότι είστε πρότυπα, ότι τα παιδιά μαθαίνουν καθημερινά από εσάς και το παράδειγμά σας. Μπορείτε εσείς να ακολουθείτε πρώτοι τη δική σας πρωινή ρουτίνα, όπως για παράδειγμα πρωινό ξύπνημα 15 λεπτά πριν ξυπνήσουν τα παιδιά για να ετοιμάσετε πρωινό. Έτσι, θα μάθουν και τα παιδιά από μικρή ηλικία να οργανώνουν και το δικό τους πρόγραμμα κάθε πρωί.
- Το ξύπνημα είναι δική τους υπόθεση!
Σκοπός μας είναι να μεγαλώνουμε αυτόνομα και υπεύθυνα παιδιά. Κι αυτό γίνεται μέσα από την ανάθεση αρμοδιοτήτων και καθηκόντων που αναλογούν στην ηλικία των παιδιών. Το καλύτερο όλων είναι να μάθουν τα παιδιά να σηκώνονται μόνα τους, χωρίς να χρειάζεται πίεση, κυνήγημα ή φωνές. Ένα παιδί από 6-7 ετών μπορεί να εκπαιδευτεί κατάλληλα από τους γονείς, ώστε να ξυπνά στο παιδικό του δωμάτιο με το δικό του ξυπνητήρι. Μπορείτε να αγοράσετε ένα ξυπνητήρι μαζί με το παιδί σας, εκείνο μπορεί ακόμα να επιλέξει και τη μουσική που του αρέσει κι έτσι θα ξυπνά κάθε μέρα όμορφα και χαρούμενα, μόνο του, αυτόνομα κι υπεύθυνα.
- Κάθε αρχή και δύσκολη!
Είναι σημαντικό να υπάρχει αίσθημα εμπιστοσύνης κι ανεξαρτησίας για το υγιές μεγάλωμα των παιδιών. Εμπιστευτείτε τα παιδιά σας και τη δέσμευση ότι θα σηκωθούν μόνα τους. Εσείς μπορείτε να τα βοηθήσετε να υπολογίσουν πόση ώρα χρειάζονται για να ετοιμαστούν. Εκείνα θα αποφασίσουν αν θέλουν να βάλουν το ξυπνητήρι τους αρκετή ώρα νωρίτερα για το απαραίτητο snooze ή αν προτιμούν να κοιμηθούν λίγο περισσότερο, έχοντας τον ελάχιστο χρόνο διαθέσιμο για να ετοιμαστούν. Φυσικά, καλό είναι να υπάρχει μια δοκιμαστική περίοδος, κατά την οποία οι γονείς οφείλουν να δείξουν κατανόηση σε πιθανές αργοπορίες, μέχρι τα παιδιά να προσαρμοστούν στη νέα συνθήκη.
- Κάνε σήμερα αυτό που θα μπορούσες να αφήσεις για αύριο!
Τα ρούχα, η σχολική τσάντα, τα σάντουιτς και τα σνακ καλό είναι να ετοιμάζονται από το προηγούμενο βράδυ, για να μην υπάρχει το άγχος της τελευταίας στιγμής. Τα ρούχα καλό είναι να τα επιλέγετε μαζί με το παιδί ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες από την προηγούμενη μέρα. Κατά τη διάρκεια του ντυσίματος μπορείτε να βάλετε μουσική, ώστε να γίνει η όλη διαδικασία πιο διασκεδαστική.
- Μαμά, ξύπνησα! Τι έχω να κάνω;
Αντί να υπενθυμίζετε καθημερινά και να υποδεικνύετε τι περιλαμβάνει η πρωινή ρουτίνα του παιδιού σας, συζητήστε με τα παιδιά για το τι έχουν να κάνουν το πρωί, ώστε να ξέρουν και έτσι να φτιάξουν το πρόγραμμά τους ( πρωινό γεύμα, πλύσιμο, ντύσιμο κλπ.). Μπορείτε να φτιάξετε με το παιδί μια check list (οπτικοποιημένη αν είναι μικρότερο από 6 ετών), έτσι ώστε να ξέρει τι έχει να κάνει και αφήστε εκείνο να διαλέξει τη σειρά του πρωινού προγράμματος. Έτσι, υπενθυμίζετε στα παιδιά το αίσθημα ευθύνης που έχουν για τον εαυτό τους αλλά και το γεγονός ότι είναι ικανά να το εκπληρώσουν.
- Μαμά, ξύπνησα! Πεινάω;
Συζητήστε με τα παιδιά το τι τους αρέσει να τρώνε για πρωινό και οργανώστε από το Σαββατοκύριακο τα πρωινά μενού. Έτσι, αποφεύγετε τη μονοτονία και το ίδιο πρωινό γεύμα καθημερινά, κάτι που συχνά φέρνει γκρίνιες.
- Εκπαίδευση στην υπευθυνότητα με φυσικές - λογικές συνέπειες
Ρυθμίστε ένα ξυπνητήρι 10 λεπτά πριν από την τελική ώρα αναχώρησης. Μην κάνετε κανένα συμβιβασμό όταν έρθει η ώρα που πρέπει να φύγετε για το σχολείο και τη δουλειά. Αν δεν έχουν ετοιμαστεί τα παιδιά, αναχωρούν ενδεχομένως χωρίς πρωινό και κάτι τέτοιο τα φέρνει αντιμέτωπα με τη φυσική συνέπεια της πράξης τους, δηλαδή την επακόλουθη πείνα. Διευκρινίστε στο παιδί χωρίς ένταση και με συνεργατική διάθεση ότι δεν πήρε πρωινό επειδή καθυστέρησε εκείνο και όχι γιατί το τιμωρήσατε. Μην αισθάνεστε άσχημα ή θεωρήσετε ότι είστε «άκαρδος» γονιός που δεν το αφήσατε να πάρει πρωινό. Ήταν εκείνο που επέλεξε να αφιερώσει το χρόνο του σε κάτι άλλο από το να φάει. Ίσως, έχοντας βιώσει την πείνα, το παιδί την επόμενη μέρα ολοκληρώσει την πρωινή ρουτίνα στην ώρα του, ώστε να μην υποστεί ξανά αυτό το δυσάρεστο αίσθημα της προηγούμενης μέρας. Έτσι μπαίνουν σαφή όρια και συρρικνώνεται το άγχος του χρόνου για μια ήρεμη ημέρα, ενώ παράλληλα το παιδί γίνεται πιο υπεύθυνο.
- Η όμορφη μέρα, από το πρωί φαίνεται!
Η θετική διάθεση και συμπεριφορά βοηθά τα παιδιά να βιώσουν πιο ευχάριστα την αναπόφευκτη πρωινή ρουτίνα. Παράλληλα, ένα ευχάριστο πρωινό ξύπνημα μέσα σε ένα ήρεμο και φιλικό κλίμα, είναι η αρχή για μια ακόμη ευτυχισμένη μέρα. Ευχηθείτε στα παιδιά να έχουν μια υπέροχη μέρα, αγκαλιάστε τα και ξεκινήστε δυναμικά και αισιόδοξα από το σπίτι.
«Ο τρόπος που ξεκινάς την ημέρα σου καθορίζει πόσο όμορφα θα ζήσεις την ημέρα σου.» Robin Sharma
Σίλια Χαλιώτη
Παιδαγωγός - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Ιδιοκτήτρια του κέντρου “School & Career Consulting”
6975541206
chalioti@gmail.com
IG: @celia.chalioti