Λεϊσμανίαση- Καλαζάρ: Μορφές και συμπτώματα
Λεϊσμανίαση, ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για την κατάσταση ασθένειας γνωστή και ως Καλαζάρ που προκαλείται από το πρωτόζωο παράσιτο Leishmania infantum, μπορεί να χαρακτηριστεί από δύο τύπους ασθενειών σε σκύλους:
• Δερματική μορφή
• Σπλαχνική μορφή
Η λοίμωξη αποκτάται όταν θηλυκές σκνίπες( φλεβοτόμος) μεταδίδουν τις προμαστιγωτές μορφές του παρασίτου μέσω τσιμπήματος στο ζώο. Η περίοδος επώασης από τη μόλυνση με τα συμπτώματα είναι μεταξύ ένα μήνα έως πολλά χρόνια. Σε σκύλους, απλώνεται πάντα σε όλο το σώμα και στα περισσότερα όργανα.
Η νεφρική ανεπάρκεια είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου, και σχεδόν όλα τα μολυσμένα σκυλιά αναπτύσσουν σπλαγχνική νόσο. Δεν υπάρχει ηλικία, φύλο, ή προτίμηση φυλής. Τα κύρια όργανα που επηρεάζονται είναι το δέρμα, τα νεφρά, ο σπλήνας, το συκώτι, τα μάτια, και οι αρθρώσεις. Υπάρχει επίσης αντίδραση του δέρματος, με βλάβες και απώλεια τριχώματος καθώς και τάση για αιμορραγία.
- Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η λεϊσμανίαση είναι μια ανθρωποζωονόσος , καθώς οι οργανισμοί μπορούν να κοινοποιηθούν και στους ανθρώπους.
Συμπτώματα και Είδη
Υπάρχουν δύο τύποι λεϊσμανίασης που έχουν παρατηρηθεί σε σκύλους: δερματικές και σπλαχνικές. Κάθε τύπος επηρεάσει διάφορα μέρη του σώματος του σκύλου.
Σπλαγχνική- επηρεάζει τα όργανα της κοιλιακής κοιλότητας
Σοβαρή απώλεια βάρους Απώλεια της όρεξης (ανορεξία) Διάρροια Εμετός Αιμορραγία από τη μύτη Δυσκολία στην άσκηση
Δερματικές – επηρεάζει το δέρμα
Υπερκεράτωση – υπερβολική επιδερμική προεκβολή με πάχυνση, αποχρωματισμός (απώλεια του χρώματος του δέρματος), και το σκάσιμο του ρύγχους και των πελμάτων.
Αλωπεκία – ξηρό, εύθραυστο τρίχωμα με συμμετρική τριχόπτωση
Τα οζίδια συνήθως αναπτύσσονται στην επιφάνεια του δέρματος.
Ασυνήθιστα μακρά ή εύθραυστα νύχια σε ορισμένους ασθενείς
Αιτίες
Ο ιός ταξιδεύει σε ενδημικές περιοχές (συνήθως τη Μεσόγειο), όπου ο σκύλος μπορεί να εκτεθεί σε σκνίπες όπου είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να προσβληθεί από τη λοίμωξη. Ωστόσο, η λήψη μιας μετάγγισης από άλλο μολυσμένο ζώο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε λεϊσμανίαση.
Διάγνωση
Ο κτηνίατρος αφού ενημερωθεί από τον ιδιοκτήτη για το πλήρες ιστορικό και τα συμπτώματα του ζώου, θα εκτελέσει μια γενική κλινική εξέταση προβαίνοντας σε εργαστηριακές εξετάσεις. Ειδικότερα: αιματολογικές- γενική αίματος, βιοχημικές εξετάσεις , ειδική ορολογική εξέταση Leishmania- , ανάλυση ούρων καθώς και παρακέντηση λεμφαδένων (FNA).
Πώς να προστατεύσω το παιδί μου από την λεϊσμανίαση;
Για να προστατεύσετε τα παιδιά σας αλλά φυσικά και όλη την οικογένεια πρέπει να λαμβάνονται κάποια μέτρα:
- Ο σκύλος να είναι καθαρός, καθώς και ο χώρος του που περνάει τις περισσότερες ώρες τις ημέρας.
- Να γίνονται οι καθορισμένες εξετάσεις του ώστε σε περίπτωση που νοσεί να είστε γνώστες.
- Να μην έχετε πλαστικά δοχεία ή πιατάκια γλάστρας τα οποία μαζεύουν νερό και είναι πόλος έλξης για τις σκνίπες, αδειάστε τα
- Βάλτε σίτες στα παράθυρα του σπιτιού.
- Κάντε επάλειψη ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες με εντομοαπωθητικές κρέμες ή σπρέι κατάλληλα για το σώμα.
Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.
Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr
photo by George Alexandrakis