Σχολική άρνηση: Πώς να τη διαχειριστείτε

Η σχολική φοβία ή άρνηση μπορεί να εκδηλωθεί σε παιδιά κάθε ηλικίας. 

Νίκη Παπανικολάου
Σχολική άρνηση: Πώς να τη διαχειριστείτε
Bigstock

Πρώτη μέρα στο σχολείο … Πρέπει να φύγετε σε 10 λεπτά κι όμως το παιδί σας όχι μόνο δεν έχει ντυθεί αλλά σας ανακοινώνει ότι δεν θέλει να πάει στο σχολείο.

Αυτό το σκηνικό εκτυλίσσεται συχνά σε αρκετές οικογένειες με τους γονείς να προσπαθούν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους.

Άγχος αποχωρισμού και σχολική άρνηση παιδιού: Τρόποι αντιμετώπισης

«Είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ κοινό πρόβλημα καθώς πάνω από το 25% των παιδιών πρόκειται να εκδηλώσουν σχολική άρνηση κι όχι μόνο κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς», εξηγεί η Jessica Hawks, PhD , ψυχολόγος και διευθύντρια στο Παιδιατρικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων του Κολοράντο.

Αυτό ισχύει σχεδόν για όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή κοινωνικοοικονομικής κατάστασης. Μπορεί να είναι ξεκάθαρη άρνηση ή κεκαλυμμένη, όπως το να προσποιείται πως δεν αισθάνεται καλά ή να τηλεφωνούν από το σχολείο γιατί πονάει.

Όταν το παιδί δεν θέλει να ξαναπάει σχολείο

Συμβαίνει πιο συχνά σε περιόδους μετάβασης: από το δημοτικό στο γυμνάσιο ή το γυμνάσιο στο λύκειο καθώς κι όταν αντιμετωπίζουν οικογενειακά προβλήματα, έχουν μετακομίσει σε νέα περιοχή, κ.ο.κ.

sxoleio-apoxorismos.jpg

Πώς να αντιμετωπίσετε την σχολική άρνηση του παιδιού

Μερικές φορές τα παιδιά λαμβάνουν ακούσιες ανταμοιβές όταν λείπουν από το σχολείο - όπως προσοχή από τους γονείς ή διασκεδαστικές δραστηριότητες όπως ταινίες ή βιντεοπαιχνίδια - που δεν θα έπαιρναν αν πήγαιναν. Το κλειδί είναι να εξαρτηθεί η ανταμοιβή από τη μετάβαση στο σχολείο και όχι το αντίστροφο.

Τα παιδιά αποφεύγουν καταστάσεις που προκαλούν αρνητικά συναισθήματα. Αυτές οι δυσκολίες μπορεί να είναι άγχος, εκφοβισμός, αίσθημα αποκλεισμού, πίεση από παρουσιάσεις ή τεστ.

Τι να κάνετε: Όταν υπάρχει ένα συγκεκριμένο ζήτημα - όπως εκφοβισμός ή ακαδημαϊκό άγχος είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον δάσκαλο ή τους καθηγητές του παιδιού σας.

Επίσης, θα πρέπει να ενθαρρύνετε την αυτονομία του παιδιού και την απόκτηση φίλων.

Άρνηση παιδιού να κάνει τα μαθήματα - Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι γονείς

Σχολική άρνηση: Πόσο διαρκεί

Όποια και αν είναι η αιτία, «ο πιο σημαντικός παράγοντας για να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο είναι οι σαφείς, σταθερές προσδοκίες», λέει η Jessica Hawks προτρέποντας στους γονείς να μην υποκύπτουν στην άρνηση του παιδιού που επικαλείται ζαλάδα, στομαχόπονο ή οτιδήποτε άλλο.

Η σχολική άρνηση για να ξεπεραστεί χρειάζεται, επιμονή, υπομονή, ελαστικότητα, προσαρμογή και συνέπεια. Μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες μέχρι και μήνες ανάλογα την ψυχολογία του παιδιού.

Αν ωστόσο κρίνεται αναγκαίο μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού προκειμένου να σας καθοδηγήσει με ποιους τρόπους θα μπορέσει το παιδί σας να αντιμετωπίσει το φόβο – άρνηση για το σχολείο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved