Άρνηση παιδιού να κάνει τα μαθήματα - Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι γονείς
Τι να κάνετε όταν το παιδί δεν έχει καμία διάθεση να διαβάσει τα μαθήματά του.
Για πολλούς γονείς η ώρα της μελέτη των παιδιών είναι από τις πιο δύσκολες. Ορισμένα βαριούνται, δεν συγκεντρώνονται ή απλά αρνούνται να διαβάσουν. Και κάπως έτσι μετά από φωνές καταλήγουν αργά το βράδυ να ολοκληρώσουν τη μελέτη τους.
Γιατί τα παιδιά αρνούνται να διαβάσουν;
Αυτό το ερώτημα προσπαθεί να απαντήσει η οικογενειακή σύμβουλος- κοινωνική λειτουργός Janet Lehman. « Κατά τη γνώμη μου, ένας από τους κύριους λόγους είναι ότι τα παιδιά δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στο σπίτι. Όταν το παιδί σας πηγαίνει στο σχολείο, βρίσκεται σε μια τάξη όπου δεν υπάρχουν πολλοί περισπασμοί. Η μάθηση είναι δομημένη και οργανωμένη και όλοι οι μαθητές εστιάζουν στο ίδιο πράγμα.Αλλά όταν το παιδί σας επιστρέφει στο σπίτι, ο εγκέφαλός του κάνει κλικ στη λειτουργία «ελεύθερος χρόνος». Στο μυαλό τους, το σπίτι είναι ένα μέρος για να χαλαρώσει να απολαύσει ένα σνακ, να ακούσει μουσική και να παίξει βιντεοπαιχνίδια. Τα παιδιά απλά δεν βλέπουν το σπίτι ως το μέρος για να κάνουν σχολικές εργασίες».
Ωστόσο επισημαίνει και κάτι επίσης ενδιαφέρον: « Εάν οι δυσκολίες στο σπίτι που βιώνετε είναι μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου συμπεριφοράς, τότε το παιδί αντιστέκεται για να σας εξουσιάσει. Σκοπεύει να κάνει αυτό που θέλει , όταν θέλει, και η μελέτη στο σπίτι γίνεται απλά ένα άλλο πεδίο μάχης. Και, όπως σε οποιοδήποτε πεδίο μάχης, οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τακτικές που πετυχαίνουν ή τακτικές που αποτυγχάνουν.
Ένα σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να διαβάζει και να κάνει τις εργασίες του, όχι γιατί θα υπάρξει τιμωρία, αλλά γιατί το σχολείο αποτελεί ένας μέρος της δικής του ζωής. Κι όπως ο κάθε ενήλικος έχει υποχρεώσεις και όχι μόνο δικαιώματα, η δική του «υποχρέωση» είναι να είναι συνεπής στο σχολείο».
Τι μπορείτε να κάνετε
Διατηρείστε την ψυχραιμία σας
Μπορεί να είναι τρομερά δύσκολο ορισμένες φορές αλλά είναι σημαντικό να είστε ήρεμοι όταν βοηθάτε το παιδί σας με τα μαθήματά του. Αν αρχίσετε να φωνάζετε, θα δημιουργήσετε περαιτέρω ένταση. Αν πιστεύετε ότι δεν θα καταφέρετε να συγκρατηθείτε ζητήστε από κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας να βοηθήσει το παιδί σας στη μελέτη
Καθορίστε ένα χρονοδιάγραμμα μελέτης
Όταν το παιδί σας επιστρέφει στο σπίτι, θα πρέπει να υπάρχει μια δομή και ένα πρόγραμμα για το τι έχει κάνει. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι υπάρχει χρόνος για όλα, για φαγητό, για παιχνίδι, για μελέτη. Θυμηθείτε μόνο ότι ο ελεύθερος χρόνος πρέπει να ξεκινά μετά την ολοκλήρωση της μελέτης.
Χρησιμοποιείστε ένα σταθερό χώρο μελέτης
Είτε είναι το δωμάτιό του, είτε το καθιστικό ή η κουζίνα, το παιδί πρέπει να έχει ένα χώρο που θα διαβάζει και ο οποίος δεν θα είναι διαφορετικός κάθε φορά. Πιθανόν αν είναι μικρό να θέλει να αισθάνεται την παρουσία σας στο χώρο.
Κάντε διαλείμματα
Πολλά παιδιά κουράζονται κατά τη μελέτη και αρχίζουν να αφαιρούνται. Εάν το παιδί σας μελετά για πάνω από μία ώρα, ζητήστε του να κάνει ένα διάλειμμα 5 λεπτών κάθε μισή ώρα, ώστε να μπορεί να σηκωθεί, να φάει ένα σνακ και να τεντώσει τα πόδια του. Αλλά μην επιτρέπετε τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κατά τη διάρκεια του διαλείμματος καθώς του αποσπούν την προσοχή.
Ανταμείψτε το για την προσπάθεια
Τα περισσότερα παιδιά λαμβάνουν προσωπική ικανοποίηση από το να παίρνουν καλούς βαθμούς. Παρ 'όλα αυτά, είναι σημαντικό να ενισχυθεί η θετική συμπεριφορά και αυτό μπορεί να σημαίνει να προσφέρετε ένα κίνητρο ( όχι δωροδοκία). Η ανταμοιβή είναι κάτι που δίνεται μετά από ένα επίτευγμα. Η δωροδοκία είναι κάτι που δίνετε στο παιδί αφού διαπραγματευτείτε μαζί του για κάτι που αποτελεί ήδη ευθύνη.
Πηγή: empoweringparents.com