Baby blues VS Επιλόχεια κατάθλιψη: Κατανοώντας τη διαφορά και τη σημασία τους

Baby blues: Οι διαφορές από την επιλόχεια κατάθλιψη.

Μυρτώ Κογεβίνα
Baby blues VS Επιλόχεια κατάθλιψη: Κατανοώντας τη διαφορά και τη σημασία τους
Bigstock

Ο ερχομός ενός μωρού είναι, οπωσδήποτε, μια από τις πιο όμορφες και ουσιαστικές εμπειρίες στη ζωή μιας γυναίκας. Ωστόσο, το συναισθηματικό πεδίο έπειτα από τη γέννηση του παιδιού μας, είναι συχνά περίπλοκο. Η πλειοψηφία των μαμάδων (70-80%) βιώνει, την περίοδο μετά τον τοκετό, αυτό που λέμε “baby blues” ή αλλιώς, επιλόχειο θλίψη. Τα βασικά συμπτώματα των baby blues είναι συναισθηματικές διακυμάνσεις, ευσυγκινησία/κλάματα, άγχος και εκνευρισμός.

Baby blues ή επιλόχεια κατάθλιψη; Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ τους

Τι είναι τα baby blues

Τα baby blues είναι ένα φυσιολογικό και αναμενόμενο φαινόμενο, το οποίο προκύπτει καταρχάς από την έντονη μεταβολή στα επίπεδα των ορμονών έπειτα από τον τοκετό, σε συνδυασμό με την αύξηση ευθυνών και το άγχος γύρω από τη φροντίδα του μωρού, την έλλειψη ύπνου και την κόπωση, καθώς και τη συναισθηματική και σωματική ανάρρωση από την εγκυμοσύνη και τη γέννα, με ό,τι αυτά συνεπάγονται. Τα baby blues διαρκούν μικρό διάστημα (συνήθως γύρω στις 2 εβδομάδες) και περνούν μόνα τους, χωρίς να χρειάζεται κάποια παρέμβαση.

cb13ffe6-epiloxeios-katathlipsi.jpg

Τι είναι η επιλόχειος κατάθλιψη

Η επιλόχειος κατάθλιψη, από την άλλη, είναι μία σοβαρή ψυχική νόσος η οποία, ενώ μπορεί να μοιάζει επιφανειακά με την επιλόχειο θλίψη, διαφέρει ως προς τη σοβαρότητα, τη διάρκεια και τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα. Η επιλόχειος κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από επίμονη θλίψη, έντονο άγχος, αλλαγές στην όρεξη και τον ύπνο, συναισθηματική απομάκρυνση, δυσκολία δεσίματος με το μωρό και φόβο, από την πλευρά της μαμάς, ότι θα βλάψει το μωρό. Σε ακραίες περιπτώσεις, εάν η επιλόχειος κατάθλιψη δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να εξελιχθεί σε επιλόχειο ψύχωση, θέτοντας πραγματικά τη ζωή μητέρας και παιδιού σε κίνδυνο. Σε αντίθεση με την επιλόχειο θλίψη, η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια. Η θεραπευτική παρέμβαση είναι απαραίτητη και περιλαμβάνει, συνήθως, συνδυασμό ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής.

Επιλόχεια κατάθλιψη: Πώς μπορεί να βοηθήσει η γιόγκα

Γιατί είναι σημαντικό να ξεχωρίσετε τα baby blues από την επιλόχειο κατάθλιψη

Είναι σαφές ότι η κατανόηση των διαφορών μεταξύ baby blues και επιλόχειου κατάθλιψης είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για τις μητέρες, όσο και το υποστηρικτικό τους δίκτυο. Η σωστή ενημέρωση του κοινού και η εξάλειψη του στίγματος γύρω από την ψυχική υγεία θα βοηθήσει ώστε οι νέες μητέρες και τα παιδιά τους να υποστηρίζονται και να βοηθούνται σωστά και αποτελεσματικά.

Πατρική επιλόχεια κατάθλιψη - Ας μιλήσουμε γι΄αυτή

Μυρτώ Κογεβίνα, MSc.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Email: myrtokogevina@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/myrto.kogevina.336

www.kolonakipsychologist.com

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved