Η κλασική μουσική και η επίδραση στα μωρά σας ή αλλιώς το φαινόμενο Μότσαρντ
Έχουμε ακούσει ότι αν το μωρό ακούει κλασική μουσική μπορεί στο μέλλον να είναι λάτρης αυτού του είδους, αλλά και να ηρεμεί. Όμως δεν πρόκειται να κάνει το μωρό πιο έξυπνο.
Έρευνες που έγιναν σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, απομυθοποίησαν το λεγόμενο «Φαινόμενο του Μότσαρτ», που αναφέρει ότι αν ακούει ένα μωρό Μότσαρτ αναπτύσσει το μυαλό του περισσότερο.
Το «Mozart effect» πρωτοαναφέρθηκε το 1993 από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Νέα έρευνα από την ίδια ομάδα έγινε και δύο χρόνια μετά. Εκείνη την περίοδο στα τεστ που έγιναν διαπιστώθηκε πως όταν οι φοιτητές άκουγαν για λίγα λεπτά σονάτες του Μότσαρτ πήγαιναν καλύτερα στα διαγωνίσματα που έδιναν αμέσως μετά από αυτούς που άκουγαν άλλη μουσική ή καθόλου. Το αποτέλεσμα κράτησε μόλις για 15 λεπτά και πάντα κανείς δεν μπορούσε να είναι σίγουρος εάν η απόδοσή τους οφειλόταν σε αυτό. Από τότε όμως η έρευνα πήρε διαστάσεις και διαμορφώθηκε η άποψη ότι ο Μότσαρτ βοηθάει στα πάντα, ακόμη και σε προβλήματα ψυχικής υγείας. Η έρευνα δεν έγινε ποτέ σε μωρά.
Η ιδέα ότι τα παιδιά θα μπορούσαν να γίνουν πιο έξυπνα εάν άκουγαν κλασική μουσική προέκυψε αμέσως μετά. Ο κυβερνήτης της Γεωργίας στις ΗΠΑ είχε πει μάλιστα ότι σε κάθε νεογέννητο που φεύγει από το μαιευτήριο θα πρέπει να δίνεται δώρο ένα CD με κλασική μουσική.
Σε άρθρο στο περιοδικό Forbes, ερευνητής του Πανεπιστημίου Irvineαναφέρει ότι ουδέποτε υπήρξε η απόδειξη ότι η κλασική μουσική βοηθάει στην πνευματική υγεία και κυρίως δεν κάνει πιο έξυπνα τα μωρά. Πιστεύει πάντως ότι μια σονάτα μπορεί να βοηθήσει στη λύση μαθηματικών προβλημάτων.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου δεν μπόρεσαν ποτέ να εξακριβώσουν το πείραμα εκ νέου. Αυτό που είδαν ήταν ότι η απουσία της μουσικής του Μότσαρτ δεν άλλαξε καθόλου τις επιδόσεις που οι μαθητές είχαν ακούγοντας τις σονάτες τους.