Πρώτη φορά Πάσχα στο σπίτι: Πώς θα βοηθήσω το παιδί μου ψυχολογικά;
Πάσχα με ένα διαφορετικό τρόπο για μικρούς και μεγάλους, όπως άλλωστε διαφορετική είναι και η ζωή μας τους τελευταίους 2 περίπου μήνες και προφανώς θα εξακολουθήσει να είναι διαφορετική για αρκετό καιρό, ακόμη και αν βγούμε σταδιακά από την καραντίνα.
Φαίνεται πως οι επιδράσεις του κορωνοϊού είναι πολυεπίπεδες αγγίζοντας ακόμη και παραδόσεις εκατοντάδων ετών, όπως το Πάσχα!
Και μπορεί να αναρωτιέστε, πως θα μπορέσουν να προσαρμοστούν τα παιδιά που περιμένουν τις διακοπές του Πάσχα και των Χριστουγέννων, όπου δεν έχουν σχολείο, βλέπουν συνήθως παππούδες και γιαγιάδες, ξαδέλφια, νονούς και νονές φορτωμένους δώρα!
Δεν ξέρω τελικά, σύμφωνα με όλα όσα βλέπω και ακούω γύρω μου, αν παρουσιάζουν τα παιδιά δυσκολία στην προσαρμογή σε ένα «διαφορετικό Πάσχα» ή τα …μεγάλα παιδιά-οι ενήλικες-που δεν θα πάνε στα χωριά και δεν θα σουβλίσουν το αρνί τους!
Ας μην ξεχνάμε πως τα μικρά σας βιώνουν όλη αυτή την κατάσταση καιρό τώρα και έχουν προσαρμοστεί – το καθένα με τον τρόπο του, άλλο λιγότερο και άλλο περισσότερο. Τη διαφορά την έχει ήδη κάνει το κλείσιμο των σχολείων και η παρακολούθηση μαθημάτων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και το «μένουμε σπίτι». Λέτε το διαφορετικό Πάσχα να τα ενοχλήσει και να διαταράξει τον ψυχικό τους κόσμο;
Όσα παιδιά έχουν συνδέσει τις γιορτινές αυτές μέρες με τους παππούδες, προφανώς και θα τους λείψουν, γνωρίζουν όμως την κατάσταση που επικρατεί και μπορούν να δεχτούν την απόσταση για να τους δουν και πάλι υγιείς αργότερα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει και απομόνωση. Μπορούν λοιπόν να συνεχίσουν να έχουν επαφές μαζί τους ακόμη και την ημέρα του Πάσχα τηλεφωνικά ή ακόμη και με βιντεοκλήσεις, όπως θέλω να πιστεύω πως ήδη κάνουν!
Όσον αφορά την εξοχή, τη συνάντηση με θείους, θείες, ξαδέλφια, και πάλι γνωρίζουν πως αυτό το διάστημα δεν υπάρχει η κοντινότητα μέσα από την σωματική επαφή. Μπορεί όμως να υπάρξει με άλλους τρόπους, όπως ένα διαδικτυακό φιλί της αγάπης. Η συναισθηματική εγγύτητα εξακολουθεί και υπάρχει μέσα από μια μεγάλη νοητική συναισθηματική αγκαλιά που χωράει μέσα όλους όσους νιώθουν τρυφερά για τα αγαπημένα τους άτομα και μπορεί να εκφραστεί μέσα από απλές λεξούλες: «σε αγαπώ πολύ και μου λείπεις!»
Και εδώ έρχεστε εσείς αγαπητοί γονείς, εσείς που θα φροντίσετε να «κρατήσετε» τις παραδόσεις. Μπορείτε λοιπόν να κάνετε όλες τις διαδικασίες που θα κάνατε την Μεγάλη εβδομάδα πλην του εκκλησιασμού. Ναι, θα είναι ένα Πάσχα χωρίς επιτάφιο και χωρίς Ανάσταση στο προαύλιο της εκκλησίας, χωρίς τα πολύχρωμα και θορυβώδη βεγγαλικά…
Θα είναι όμως ένα Πάσχα κατάνυξης – εάν το επιθυμείτε – όπου μπορείτε να ακούσετε ύμνους ραδιοφωνικά και να παρακολουθήσετε τηλεοπτικά τον Επιτάφιο και την Ανάσταση μαζί με τα παιδιά σας.
Μπορείτε μαζί τους να δείτε ταινίες με τα Πάθη, να βάψετε τα κόκκινα αυγά, να πλάσετε κουλουράκια και τσουρέκια, να ετοιμάσετε την αγαπημένη μαγειρίτσα, μικρά κοκορετσάκια και το Πασχαλινό τραπέζι, να τσουγκρίσετε τα αυγά σας, μπορεί το σπίτι σας «να μυρίσει» Πάσχα…
Τα παιδιά προσαρμόζονται πολύ πιο εύκολα από τους μεγάλους. Όταν μάλιστα οι γονείς προσφέρουν σταθερότητα και δεν κλονίζουν την αίσθηση σιγουριάς, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από όσο νομίζουμε…
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας