Φωτογραφίες μωρών που γεννιούνται και παραμένουν ενωμένα με τον πλακούντα
Μωράκια μένουν ενωμένα με τον πλακούντα και τα φωτογραφίζουν.
Ο πλακούντας είναι προσαρτημένος στην επίστρωση της μήτρας της εγκύου και παρέχει στο μωρό οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά μέσω του ομφάλιου λώρου.
Επίσης, οι περιττές ουσίες του μωρού περνούν από τον ομφάλιο λώρο στον πλακούντα και από εκεί στην κυκλοφορία του αίματός της εγκύου, για να αποβληθούν.
Διατηρεί την παροχή αίματος στο αγέννητο μωρό, ενώ παρέχει και ένα σύνδεσμο ανάμεσα στους δυο (μαμά και έμβρυο).
Ο πλακούντας παράγει επίσης ορμόνες για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του μωρού, ενώ το προστατεύει από ορισμένες λοιμώξεις όσο βρίσκεται στη μήτρα. Τα περισσότερα βακτήρια δεν περνούν τον πλακούντα για να φτάσουν στο μωρό, αλλά δεν μπορεί να το προστατεύσει από ιούς όπως της ερυθράς. Το αλκοόλ, η νικοτίνη και άλλες ουσίες περνούν από τον πλακούντα. Προς το τέλος της εγκυμοσύνης, ο πλακούντας μεταφέρει αντισώματα από εσάς στο μωρό, ώστε να έχει τη δική σας ανοσία για τρεις περίπου μήνες.
Πώς σχηματίζεται ο πλακούντας
Ο πλακούντας διαμορφώνεται από στιβάδες κυττάρων που δημιουργούνται όταν το έμβρυο εμφυτεύεται στο τοίχωμα της μήτρας. Κατά την ανάπτυξή του, προβάλλει μικροσκοπικά τριχίδια (χοριακές λάχνες) στο τοίχωμα της μήτρας, που διακλαδίζονται αυξάνοντας την επιφάνεια επαφής ώστε να ανταλλάσσονται περισσότερα θρεπτικά συστατικά και περιττές ουσίες.
Ο πλακούντας λειτουργεί πλήρως στις 18 με 20 εβδομάδες, αλλά συνεχίζει στην ανάπτυξή του σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στη γέννα, ζυγίζει γύρω στα 400 γραμμάρια και έχει μήκος 22 εκατοστά περίπου.
Πιστεύεται ότι ανωμαλίες στην ανάπτυξή του ευθύνονται για επιπλοκές όπως η προεκλαμψία που μπορεί να εμφανιστούν αργότερα στην εγκυμοσύνη.
Ο τοκετός του λωτού
Στον τοκετό του λωτού (Lotus birth)δεν γίνεται η αποκοπή του ομφάλιου λώρου μετά τον τοκετό μέχρι να αποκοπεί φυσικά. Αυτό περίπου μπορεί να διαρκέσει 3 έως 10 ημέρες μετά τη γέννηση του μωρού.
Όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν και ο γυναικολόγος του Mothersblog.gr, Μενέλαος Λυγνός, οι υπέρμαχοι της μεθόδου αυτής υποστηρίζουν, πως η μη «βίαιη» - όπως την αποκαλούν – αποκοπή του πλακούντα είναι λιγότερο τραυματική για το νεογνό. Επίσης θεωρούν, πως ο πλακούντας αφενός βοηθάει τη λειτουργία του ανώριμου ήπατος του νεογνού, αφετέρου αυξάνει την παροχή αίματος σε αυτό.
Γιατί όμως να αφήσεις ένα παιδί τόσες μέρες ενωμένο με τον πλακούντα και να μην το κόψεις όπως κάνουν οι περισσότερες γυναίκες ανά τον κόσμο;
Οι υπέρμαχοι του Lotus Birth, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα:
- Τα μωρά είναι λιγότερο εκτεθειμένα σε πιθανές λοιμώξεις που ενδέχεται να κουβαλήσουν στο σπίτι από καλοπροαίρετοι επισκέπτες.
- Βοηθά τις γυναίκες να αναρρώσουν και τα μωρά να συνηθίσουν στη ζωή τους έξω από τη μήτρα σε πιο ήρεμες συνθήκες.
- Μερικά μωρά είναι πιο ήρεμα όταν έχουν τον πλακούντα (και τη μαμά) κοντά τους.
Πώς όμως φυλάσσεται ο πλακούντας όλες αυτές τις ημέρες;
Καθ’ όλο το διάστημα αυτό, ο πλακούντας τυλίγεται με πετσέτες, ενώ πασπαλίζεται με ένα «ειδικό» μείγμα βοτάνων και μπαχαρικών. Κατά τον τρόπο αυτόν καλύπτεται η οσμή σήψης, που αναδύεται από τον πλακούντα μετά από μία ή δύο ημέρες.
Οι περισσότεροι γιατροί υποστηρίζουν ότι αρκεί αναμονή 1 με 3 λεπτών, για να ωφεληθεί το νεογνό από το αίμα του πλακούντα και κανένα επιστημονικό στοιχείο δεν συνηγορεί υπέρ της περαιτέρω αναμονής, πόσο μάλλον υπέρ της αναμονής ημερών!
Παρόλα αυτά, κάποιοι γονείς κρατούν το μωρό τους ενωμένο με τον πλακούντα και μάλιστα δημοσιεύουν και φωτογραφίες αυτών στα social media.
Δείτε παρακάτω φωτογραφίες με μωρά που είναι ενωμένα με τον πλακούντα τους καθώς και τους τρόπου που οι μητέρες αποθήκευσαν τον πλακούντα μέχρι να αποκολληθεί φυσικά.