Σπιρουλίνα στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Είναι ασφαλής η σπιρουλίνα στην εγκυμοσύνη;
Η εγκυμοσύνη έχει πολλά do & don'ts. Για παράδειγμα, το να φάει μια έγκυος σούσι, να κάνει μπάνιο με καυτό νερό, να κοιμηθεί μπρούμυτα ή να λάβει συμπληρώματα διατροφής όπως η σπιρουλίνα, φαίνεται ότι είναι απαγορευτικά και εγκυμονούν κινδύνους.
Αν λοιπόν είστε έγκυος και αναρωτιέστε αν μπορείτε να λάβετε σπιρουλίνα, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το άρθρο που ακολουθεί.
Τι είναι η σπιρουλίνα;
Η σπιρουλίνα είναι ένα απλό, μονοκύτταρο, μικροσκοπικό θαλασσινό φυτό πράσινου-γαλαζωπού χρώματος με την επιστημονική ονομασία Arthrospira platensis. Κάτω από το μικροσκόπιο, η σπιρουλίνα φαίνεται σαν μια σπείρα με μακριά και λεπτά νήματα. Το άρωμα και η γεύση της σπιρουλίνας είναι παρόμοια με των φυκιών.
Η σπιρουλίνα θεωρείται ως το πλέον θρεπτικώς πλήρες συμπλήρωμα διατροφής. Είναι πλούσια πηγή πολλών σημαντικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, των σύνθετων υδατανθράκων, του σιδήρου και των βιταμινών Α, Κ και Β. Έχει επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή (όπως η β-καροτίνη και η κίτρινη ξανθοφύλλη που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες) καθώς και σε χλωροφύλλη, λιπώδη και νουκλεϊκά οξέα και λιπίδια.
Είναι ασφαλής η πρόσληψή της κατά την εγκυμοσύνη;
“Οι ειδικοί δεν συμφωνούν σε ό,τι έχει να κάνει με την ασφάλεια της σπιρουλίνας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αυτό γιατί δεν έχουν γίνει πολλές έρευνες σε ανθρώπους!", αναφέρει η Nicole Avena-Blanchard, PhD, και βοηθός καθηγητή της νευροεπιστήμης στο Mount Sinai Medical School στη Νέα Υόρκη και συγγραφέα του βιβλίου "Τι να φας όσο είσαι έγκυος (What to Eat When You’re Pregnant)".
Εξαιτίας αυτού, η Avena-Blanchard επισημαίνει ότι μια εγκυμονούσα θα πρέπει πρώτα να λάβει τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού της προτού καταναλώσει τη σπιρουλίνα.
Ποια είναι τα πιθανά διατροφικά οφέλη της σπιρουλίνας για την εγκυμοσύνη;
Η σπιρουλίνα είναι η πιο πλούσια τροφή σε β-καροτένιο με ένα πλήρες φάσμα δέκα καροτενοειδών. Περίπου τα μισά από αυτά είναι πορτοκαλί καροτένια (άλφα, βήτα και γάμα) και τα άλλα μισά είναι κίτρινες ξανθοφύλλες. Αυτές οι δύο ουσίες συνεργάζονται ιδανικά σε διαφορετικά σημεία στο σώμα μας για την ενίσχυση της αντιοξειδωτικής του προστασίας.
Περίπου το 60% της αποξηραμένης σπιρουλίνας είναι πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την αναγέννηση των κυττάρων. Είναι μια τροφή που μπορεί να φέρει σε ισορροπία μια διατροφή που είναι πλούσια σε λιπαρά και χοληστερόλη και να αντικαταστήσει μέχρι ενός σημείου το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή ενός ατόμου.
Κάθε 10 γραμμάρια σπιρουλίνας μπορεί να παρέχουν μέχρι και το 70% των ελάχιστων ημερήσιων απαιτήσεων ενός ανθρώπου για σίδηρο, και περίπου τρεις έως τέσσερις φορές από τις ελάχιστες ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνες Α (με τη μορφή του β-καροτένιου), Β, D, και Κ. Η σπιρουλίνα είναι επίσης πλούσια σε γ-λινολενικό οξύ ή GLA, μια χημική ένωση που βρίσκεται στο μητρικό γάλα που βοηθά στην υγιή ανάπτυξη των βρεφών.
Ένα άλλο όφελος της σπιρουλίνας για την υγεία μας είναι ότι διεγείρει την "καλή χλωρίδα" στον οργανισμό, όπως τα βακτήρια lactobacillus και τα bifidobacteria στο πεπτικό μας σύστημα και έτσι συμβάλλει στην υγιή πέψη και την καλή λειτουργία του εντέρου. Λειτουργεί ως ένα φυσικό καθαριστικό μειώνοντας τα επίπεδα υδραργύρου και άλλων τοξινών στον οργανισμό.
Η σπιρουλίνα αυξάνει επίσης την αντοχή και το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς η υψηλή της περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σας βοηθά να χτίσετε μυϊκή μάζα. Την ίδια στιγμή, μπορεί να περιορίσει την πείνα. Έτσι, δρα έμμεσα ως ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσετε το ιδανικό σας σωματικό βάρος.
Κίνδυνοι και παρενέργειες της σπιρουλίνας κατά την εγκυμοσύνη
Σε γενικές γραμμές η σπιρουλίνα θεωρείται ασφαλής. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, δεν έχουν γίνει αρκετές έρευνες και μελέτες που να δείχνουν ότι η σπιρουλίνα κρύβει κάποιους κινδύνους ή παρενέργειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η Kari Pitts, RD, LDN, διαιτολόγος, αναφέρει ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες και μελέτες για τις εγκύους και τη χρήση της σπιρουλίνας και αυτό γιατί η κατανάλωσή της κατά την περίοδο της κύησης ίσως να κρύβει πιθανούς κινδύνους μόλυνσης με μικροκυστίνες (τοξίνες) και βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος.
“Τα βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του παιδιού και οι μικροκυστίνες μπορεί να βλάψουν το συκώτι”, εξηγεί η Pitts.
Τέλος, επισημαίνει ότι οι έγκυες είναι καλό να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους πριν πάρουν τη σπιρουλίνα.
Πού μπορεί να βρει κανείς τη σπιρουλίνα;
Μπορείτε να αγοράσετε τη σπιρουλίνα στα:
- φαρμακεία
- μεγάλα μανάβικα
- καταστήματα με προϊόντα υγιεινής διατροφής
Σε τι μορφή μπορεί κανείς να βρει τη σπιρουλίνα;
- σε σκόνη
- σε ταμπλέτες
- σε κάψουλες
Όπως όλα τα συμπληρώματα διατροφής, έτσι και η σπιρουλίνα θα πρέπει να λαμβάνεται κάτω από τις οδηγίες του ιατρού που τη συνέστησε.
πηγές: healthline.com / onmed.gr