Απώλεια βάρους στην εγκυμοσύνη: Αιτίες και τι πρέπει να προσέξετε
Τι προκαλεί την απώλεια βάρους στην εγκυμοσύνη και τι πρέπει να προσέξετε;
Η απώλεια βάρους στην εγκυμοσύνη μπορεί είναι ένα συχνό φαινόμενο. Δεν θεωρείται ανησυχητική εκτός κι αν είναι μακριάς διάρκειας, πολύ μεγάλη ή συμβαίνει μετά το πρώτο τρίμηνο.
Γιατί είναι σημαντική η αύξηση βάρους;
Μετά το πρώτο τρίμηνο η σταδιακή αύξηση του βάρους είναι ζωτικής σημαστίας για την υγεία του μωρού αλλά και της μέλλουσας μητέρας της οποίας το σώμα και ο οργανισμός προετοιμάζονται για τον τοκετό και τον θηλασμό. Για αυτό το λόγο οι δίαιτες δεν ενδείκνυνται την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Αίτια απώλειας βάρους στην εγκυμοσύνη
Πρωινές αδιαθεσίες
Από τους πιο συνηθισμένους λόγους απώλειας βάρους το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι οι πρωινές αδιαθεσίες, τις οποίες βιώνουν το 70% - 80% των εγκύων αυτό το διάστημα. Τα συμπτώματα της πρωινής ναυτίας είναι η κούραση, η μειωμένη της όρεξης για φαγητό, η ευαισθησία στις μυρωδιές και η ναυτία.
Yperemesis Gravidarum
H yperemesis gravidarum πρόκειται για μία σοβαρή μορφή πρωινής ναυτίας που συνοδεύεται από συνεχείς κρίσεις εμετού, τρομερή αδυναμία και αφυδάτωηση του οργανισμό. Εμφανίζεται σε ποσοστό περίπου 15% των εγκύων, από την 4η με 6η εβδομάδα εγκυμοσύνης, έως και την 9η με 13η
Άλλες αιτίες για απώλεια βάρους στην εγκυμοσύνη είναι οι διατροφικές διαταραχές, οι γαστρεντερικές παθήσεις, οι παθήσεις του θυρεοειδούς, ο μη διαγνωσμένος διαβήτης.
Ποιοι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν;
Σύμφωνα με το verywellfamily.com, η απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο του χαμηλού βάρους γέννησης του μωρού αλλά τον πρόωρο τοκετό.
Τι μπορείτε να κάνετε
Τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, το μωρό είναι ακόμα πολύ μικρό και έχει ελάχιστες ανάγκες όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την ανάπτυξή του. Στις περισσότερες περιπτώσεις η απώλεια βάρους αυτό το διάσημα σχετίζεται με τις πρωινές αδιαθεσίες και δεν επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη του εμβρύου. Ωστόσο είναι σημαντικό από την αρχή της εγκυμοσύνης σας, ο γιατρός σας να παρακολουθεί τυχόν αυξομείωση του βάρους σας. Εκείνος γνωρίζει την ακριβή κατάστασή σας, τα αίτια και θα σας συμβουλεύει αντίστοιχα.