Προγεννητική φροντίδα: Γιατί είναι σημαντική για εσάς και το μωρό σας
- Τι είναι η προγεννητική φροντίδα
- Γιατί είναι σημαντική η προγεννητική φροντίδα για την εγκυμονούσα
- Τι περιλαμβάνει η προγεννητική φροντίδα εγκυμονούσας και μωρού;
- Ποιες είναι οι απαραίτητες προγεννητικές εξετάσεις
Η προγεννητική φροντίδα σας επιτρέπει να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη.Στο πλαίσιο αυτής της φροντίδας, οι περιοδικοί ιατρικοί έλεγχοι βοηθούν την έγκαιρη ανίχνευση κινδύνων που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία της μητέρας ή του μωρού.
Γιατί είναι σημαντική η προγεννητική φροντίδα για την εγκυμονούσα
Η προγεννητική φροντίδα στοχεύει στη βελτίωση ή τη διατήρηση της υγείας της μητέρας και του μωρού της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό πραγματοποιείται μέσω περιοδικής ιατρικής αξιολόγησης, η οποία αυξάνεται σε συχνότητα καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη.Κατά τη διάρκεια των προγεννητικών ελέγχων, η υγειονομική περίθαλψη παρέχεται μέσω των ακόλουθων στρατηγικών:
- Πρόληψη, διάγνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση των επιπλοκών της εγκυμοσύνης
- Παρακολούθηση της ανάπτυξης του μωρού
- Ενημέρωση σε θέματα που σχετίζονται με τον τοκετό
- Θεραπεία τυπικών συμπτωμάτων εγκυμοσύνης ή ενοχλήσεων
- Προετοιμασία της εγκύου για τη γέννηση του μωρού της
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών, τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες που δεν έχουν λάβει επαρκή προγεννητική φροντίδα μπορεί να παρουσιάσουν διάφορες επιπλοκές ή να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας. Aυτά τα παιδιά έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να γεννηθούν λιποβαρή σε σύγκριση με παιδιά μητέρων που έχουν κάνει όλες τις εξετάσεις.Επιπλέον, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η προγεννητική φροντίδα μπορεί να αποτρέψει επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της περιόδου μετά την γέννα.
Οι προγεννητικοί έλεγχοι βοηθούν επίσης τις έγκυες γυναίκες να είναι ήρεμες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να προετοιμαστούν σωματικά και ψυχολογικά για τη γέννηση του μωρού.
Τι περιλαμβάνει η προγεννητική φροντίδα εγκυμονούσας και μωρού;
Τι να περιμένετε από την πρώτη επίσκεψη
Μόλις μάθετε ότι είστε έγκυος ή υποψιάζεστε ότι είστε, είναι σημαντικό να κλείσετε το πρώτο σας προγεννητικό ραντεβού. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να έχετε το πρώτο σας ραντεβού μεταξύ 6 και 8 εβδομάδων μετά την ημερομηνία της τελευταίας σας περιόδου.
Το ιατρικό σας ιστορικό
Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, θα μιλήσετε με τον μαιευτήρα-γυναικολόγο και τη μαία προκειμένου να γνωρίσει την κατάσταση της υγείας σας και να καθορίσει τον βαθμό πιθανού κινδύνου της εγκυμοσύνης σας.
Συγκεκριμένα θα σημειώσει τα ακόλουθα:
- Ιατρικό και γυναικολογικό ιστορικό
- Προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις
- Προηγούμενες εγκυμοσύνες
- Οικογενειακό ιατρικό ιστορικό
- Καταχρήσεις
Ποιες είναι οι απαραίτητες προγεννητικές εξετάσεις
Στη συνέχεια, ο γιατρός θα υπολογίσει την πιθανή ημερομηνία τοκετού σας , σύμφωνα με την ημέρα έναρξης της τελευταίας εμμήνου ρύσεως. Αυτή η ημερομηνία χρησιμεύει ως οδηγός για την αξιολόγηση της εξέλιξης της εγκυμοσύνης και της ανάπτυξης του εμβρύου. Ταυτόχρονα, είναι χρήσιμο για τον προγραμματισμό του τοκετού.
Παράλληλα, ο γιατρός θα ζητήσει ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις , όπως εξέταση αίματος, εξέταση ούρων ή τεστ ανοσίας.
Υπερηχογράφημα εμβρύου
To υπερηχογράφημα είναι ο πλέον ασφαλής τρόπος παρακολούθησης της ανάπτυξης του εμβρύου μέσα στη μήτρα και γίνεται συνήθως:
- Μεταξύ της 11ης και 14ης εβδομάδας προκειμένου να προσδιοριστεί η ηλικία κύησης του μωρού και να αξιολογηθεί η δομή και η λειτουργία του πλακούντα
- Από την 20η έως τη 22η εβδομάδα , πραγματοποιείται υπερηχογράφημα , στο οποίο ο γιατρός θα εξετάσει την ανάπτυξη του εμβρύου, τον σχηματισμό οργάνων, το φύλο, τη θέση του πλακούντα και τον ομφάλιο λώρο. Επιπλέον, χρησιμεύει για τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών συγγενών δυσπλασιών.
- Η ανάπτυξη του εμβρύου, η θέση του, η ποσότητα αμνιακού υγρού και η ακεραιότητα του πλακούντα αξιολογούνται μεταξύ της 32ης και 38ης εβδομάδας.
- Η έγκαιρη διεξαγωγή όλων των προγεννητικών ελέγχων είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε μια υγιή εγκυμοσύνη έως την 40η εβδομάδα της κύησης.
Εκτός από τους προγραμματισμένους ελέγχους, είστε σε συνεχή επικοινωνία με τον γιατρό σας εάν έχετε πυρετό, έντονο κοιλιακό άλγος ή αιμορραγία και όταν εμφανίζονται συμπτώματα για τα οποία ο γιατρός σας έχει παρατηρήσει.
Πηγή: youaremom.com