Ποια είναι τα σημάδια μόλυνσης μετά από μια καισαρική τομή;

Μαργαρίτα Νικολάου

Μετά από μια καισαρική τομή, ο κίνδυνος λοιμώξεων στη μήτρα, την κοιλιά ή το σημείο της τομής είναι υπαρκτός.

Η τομή και οι λοιμώξεις της μήτρας είναι σχετικά συχνές μετά από μια καισαρική τομή. Μάθετε για τα κοινά συμπτώματα μιας λοίμωξης από καισαρική τομή, καθώς και συμβουλές για την πρόληψη μιας λοίμωξης.

Εκατομμύρια μωρά γεννιούνται με καισαρική τομή σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το 31% των μωρών στην Αμερική γεννιούνται με αυτόν τον τρόπο. Και ενώ η Whitney B. You, M.D., MPH, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής Feinberg του Northwestern University, λέει ότι οι καισαρικές τομές είναι γενικά ασφαλείς, μπορεί να εμφανιστούν λοιμώξεις . Περίπου το 6% έως 11% των γυναικών θα πάθει λοίμωξη μετά από καισαρική τομή, είτε στη μήτρα, στην κοιλιά είτε στο σημείο της τομής.

Να τι πρέπει να γνωρίζετε:

Ποια είναι τα σημάδια της μόλυνσης μετά από μια καισαρική τομή

Η τομή της καισαρικής τομής μπορεί να μολυνθεί εάν εισέλθουν βακτήρια - και, εάν αυτά τα βακτήρια εξαπλωθούν, μπορεί να αναπτυχθεί λοίμωξη της μήτρας ή της κοιλιάς. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγες ημέρες από την επέμβαση.

Ο τοκετός με καισαρική συνοδεύεται από πόνο αλλά και απέραντη ευτυχία

Τα συμπτώματα μιας μολυσμένης καισαρικής τομής περιλαμβάνουν:

  • Ερυθρότητα γύρω από την τομή
  • Μη φυσιολογικό οίδημα γύρω από την τομή
  • Διαρροή υγρού από την πληγή

Τα κοινά συμπτώματα εσωτερικής ή λοίμωξης της μήτρας μετά από καισαρική τομή περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό
  • Αυξανόμενο πόνο στην κοιλιά
  • Δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις

Παράγοντες κινδύνου για λοιμώξεις

Ο κίνδυνος μόλυνσης εξαρτάται από πολλά πράγματα, αναφέρει η Pamela Promecene, M.D., καθηγήτρια και μαιευτήρας στην Ιατρική Σχολή McGovern στο UTHealth/UT Physicians στο Χιούστον. Για παράδειγμα, μια προγραμματισμένη καισαρική τομή έχει ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο από μια επείγουσα καισαρική τομή, καθώς οι γιατροί και οι ασθενείς έχουν περισσότερο χρόνο να προετοιμαστούν για την επέμβαση.

Επιπλέον, ορισμένοι άλλοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης μετά από καισαρική τομή, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η προηγούμενη καισαρική τομή και η λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, αναφέρει η δρ Promecene.

Τα άτομα με αλλεργία στην πενικιλλίνη μπορεί επίσης να έχουν υψηλότερες πιθανότητες, προσθέτει ο David Colombo, M.D., διευθυντής ιατρικής μητρικής-εμβρυϊκής ιατρικής στο Spectrum Health. "Όταν χορηγούμε αντιβιοτικά, προσαρμόζουμε τον τύπο που δίνουμε στον ασθενή με βάση το βάρος και τις αλλεργίες του. Εάν κάποιος δεν είναι σίγουρος αν έχει αλλεργία στην πενικιλλίνη, θα πρέπει να μιλήσει με έναν αλλεργιολόγο για να κάνει εξέταση ", λέει.

Για όποιο λόγο κι αν επέλεξες την καισαρική, το σώμα σου δεν σε πρόδωσε

Μπορεί να αποτραπεί μια μόλυνση της τομής που γίνεται στην καισαρική;

Εάν έχετε προγραμματίσει καισαρική τομή, ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε ντους με ειδικό αντιβακτηριακό σαπούνι πριν από τη διαδικασία. Θα ζητήσει να μην γίνει οποιοδήποτε ξύρισμα στην ευαίσθητη περιοχή και θα χορηγούνται τακτικά αντιβιοτικά πριν από την καισαρική για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης της μήτρας.

Οι ασθενείς με διαβήτη μπορούν επίσης να λάβουν μέτρα για να περιορίσουν τις πιθανότητες μόλυνσης. «Εάν έχετε διαβήτη, είναι καλύτερο να ελέγχετε τα σάκχαρά σας λίγο πριν και αμέσως μετά την επέμβαση», λέει ο δρ Promecene. «Ο γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό».

Μόλις επιστρέψετε στο σπίτι από το νοσοκομείο, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες φροντίδας του τραύματος για να αποτρέψετε τη μόλυνση της καισαρικής τομής. Αυτό συνήθως σημαίνει καθαρισμό της τομής και τακτική αλλαγή των επιδέσμων. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε να τοποθετείτε το βάρος του μωρού απευθείας πάνω στην πληγή σας.

Διατροφή μετά την καισαρική τομή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πώς αντιμετωπίζονται

Μια λοίμωξη της τομής ή λοίμωξη της μήτρας πιθανότατα θα αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά - ενδοφλέβια εάν είστε ακόμα στο νοσοκομείο και με συνταγή εάν είστε σπίτι. Οι γιατροί θα επιλέξουν το σωστό αντιβιοτικό για τη συγκεκριμένη λοίμωξη. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ενδέχεται να ζητηθεί και μια μικρή χειρουργική επέμβαση για να αποτραπούν περαιτέρω επιπλοκές .

πηγή: Parents.com

Πρώτη δημοσίευση 08/01/2022, ανανεώθηκε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved