Οστρακιά στα παιδιά – Συμπτώματα, επιπλοκές, θεραπεία

Η οστρακιά είναι παιδική ασθένεια που οφείλεται στο μικρόβιο που λέγεται β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος.

Οστρακιά στα παιδιά – Συμπτώματα, επιπλοκές, θεραπεία
Bigstock

Η οστρακιά είναι μία από τις συχνότερες παιδικές ασθένειες, που αφορά κυρίως παιδιά μικρής ηλικίας και προκαλείται από το β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α (Streptococcus pyogenes), ο οποίος παράγει μία ερυθρογόνο τοξίνη. Η τοξίνη αυτή είναι υπεύθυνη για την εκδήλωση ενός ερυθηματώδους εξανθήματος με ιδιαίτερη υφή υαλόχαρτου, που είναι χαρακτηριστικό της νόσου.

Οστρακιά - Πότε εμφανίζεται το εξάνθημα;

Το πορφυρό εξάνθημα εμφανίζεται μετά από 2-7 ημέρες και ξεκινά από την περιοχή του λαιμού και στη συνέχεια προχωρά σε όλο το πρόσωπο, εκτός από την περιοχή γύρω από το στόμα.

Οστρακιά στα παιδιά: Συμπτώματα, επιπλοκές, θεραπεία

Συμπτώματα οστρακιάς που πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Επιπρόσθετα, οι γονείς μπορεί να παρατηρήσουν τις γραμμές Pastia, περιοχές γραμμοειδούς υπέρχρωσης στις πτυχές του δέρματος και κυρίως στον αγκώνα. Ανάλογα με το περιστατικό το παιδί μπορεί επίσης να εμφανίσει και άλλα συμπτώματα όπως πυρετό, ρίγος, κεφαλαλγία και εμέτους. Επιπλέον, αρκετές φορές αναφέρονται και συμπτώματα όπως η πυοδερμία ή η εμφάνιση μολυσματικού κηρίου.

ostrakia-paidia.jpg

Μεταδίδεται η οστρακιά και αν ναι, πώς;

Σταδιακά τα συμπτώματα υποχωρούν, ωστόσο το δέρμα του παιδιού μπορεί να δείχνει πως έχει την τάση να ξεφλουδίζει ακόμη και 15 ημέρες μετά. Η νόσος μεταδίδεται εύκολα σε πολυσύχναστους χώρους, κυρίως μέσω της άμεσης επαφής με εκκρίσεις του ασθενούς, όπως είναι οι σχολικές τάξεις, αλλά ακόμη και με επαφή με μολυσμένα αντικείμενα όπως μία πετσέτα.

Πότε να ανησυχήσουν οι γονείς

Εάν οι γονείς παρατηρήσουν τα εξανθήματα σε συνδυασμό με την εκδήλωση και άλλων συμπτωμάτων, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον παιδίατρο. Ο παιδίατρος, θα πάρει δείγμα για επιβεβαίωση της νόσου από τις εκκρίσεις του λαιμού με ειδικό βαμβάκι, προκειμένου να προχωρήσει στη χορήγηση αντιβίωσης. Το παιδί θα πρέπει να παραμένει ξεκούραστο, λαμβάνοντας αντιπυρετικά εάν χρειάζεται και καταναλώνοντας άφθονα υγρά. Το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο εφόσον λάβει για τουλάχιστον 48 ώρες αντιβίωση.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved