Σολομός στη διατροφή της εγκύου: Τα οφέλη και τι να προσέξετε
Η διατροφή την περίοδο της εγκυμοσύνης παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία της εγκύου και την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.
- Ο σολομός στη διατροφή της εγκύου
- Τι να προσέξετε
- Τα οφέλη του σολομού στην εγκυμοσύνη
Η διατροφή την περίοδο της εγκυμοσύνης παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία της εγκύου και την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου. Τα ψάρια δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιο της μέλλουσας μαμάς καθώς είναι πλούσια σε καλά λιπαρά και πληθώρα ακόμα θρεπτικών συστατικών.
Ο σολομός στη διατροφή της εγκύου
Ο σολομός είναι ένα θρεπτικό ψάρι με ήπια γεύση, συνεπώς ιδανικό για τους πρώτους μήνες που πιθανά να ταλαιπωρείστε με πρωινές ναυτίες και εμετούς. Οι δύο με τρεις μερίδες την εβδομάδα θεωρείται μία ασφαλής ποσότητα και προσφέρει πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε την περίοδο της εγκυμοσύνης.
«Ο σολομός είναι εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη του εμβρύου και την εξέλιξη της εγκυμοσύνης» αναφέρει ο γυναικολόγος dr Daniel Roshan. «Μεταξύ αυτών η θετική επίδραση στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του μωρού και ότι μειώνει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού και υπέρτασης κατά την κύηση»
Η διαιτολόγος Rachel McBryan προσθέτει: «Ο σολομός είναι πλούσιος ωμέγα-3 λιπαρά και πιο συγκεκριμένα σε δύο είδη, EPA και DHA, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».
Τι να προσέξετε
Το σημαντικό είναι να μαγειρεύετε πολύ καλά τον σολομό πριν τον καταναλώσετε. Η dr Roshan αναφέρει: «Ο καπνιστός και ο ωμός σολομός δεν έχει μαγειρευτεί εντελώς και πρέπει να αποφεύγεται στην εγκυμοσύνη, καθώς μπορεί να προκαλέσει λιστερίωση»
Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Caroline Attwood
Τα οφέλη του σολομού στην εγκυμοσύνη
Ο σολομός περιέχει δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), ένα συγκεκριμένο είδος ωμέγα-3 λιπαρού οξέος. «Την περίοδο της εγκυμοσύνη υπάρχει φυσική μείωση στο DHA εκτός και αν προστεθεί στη διατροφή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μόλις το ¼ των εγκύων να προσλαμβάνει τις απαραίτητες DHA για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου».
Τα ψάρια γενικά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ωμέγα-3 λίπαρά είναι μία εξαιρετική τροφή για την περίοδο της εγκυμοσύνης, ωστόσο κάποια πρέπει να αποφεύγονται λόγω του ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου. Στην κατηγορία αυτή δεν ανήκει ο σολομός.
Άλλα οφέλη από την κατανάλωση σολομού στην εγκυμοσύνη είναι:
Πιθανά μειώνει τις πιθανότητες επιλόχειας κατάθλιψης
Σχεδόν το 12% των μαμάδων βιώνει συναισθήματα άγχους και θλίψης μετά τον τοκετό. Για το πώς τα ωμέγα-3 λιπαρά μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση του νέου γονιού δεν έχει δοθεί ακριβής απάντηση, ωστόσο επειδή οι ανάγκες του οργανισμού αυξάνονται την περίοδο της εγκυμοσύνης, το ίδιο πιθανολογείται ότι συμβαίνει και την περίοδο του θηλασμού, αμέσως μετά τον τοκετό.
Ενισχύει την νευρολογική ανάπτυξη του εμβρύου
Το DHA είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. «Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά των οποίων οι μαμάδες κατανάλωναν τουλάχιστον 225 με 340 γραμμάρια ψαριού την εβδομάδα την περίοδο της εγκυμοσύνης τους, σημείωναν καλύτερα αποτελέσματα σε τεστ IQ που έκαναν» αναφέρει η dr McBryan.
Μειώνει τις πιθανότητες υπέρτασης στην εγκυμοσύνη
Η συχνή κατανάλωση ψαριού στην εγκυμοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις λαμβάνεται υπόψη η συνολική διατροφή που ακολουθεί η έγκυος και όχι η κατανάλωση μία τροφής μεμονωμένα.
Η υπέρταση στην εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε προεκλαμψία. Εάν λοιπόν σας αρέσει το ψάρι καλό είναι να το περιλαμβάνετε στην εβδομαδιαία διατροφή σας όπως και τα προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και τροφές πλούσιες σε ασβέστιο.
Πιθανά μειώνει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού
Η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών στην εγκυμοσύνη, φαίνεται να μειώνει τις πιθανότητες για πρόωρο τοκετό.
Πηγή: verywellfamily.com