Γαρίδες στην εγκυμοσύνη: Η διατροφική αξία, τα οφέλη και τι να προσέξετε
- Επιτρέπονται όλες οι τροφές στην εγκυμοσύνη;
- Οι γαρίδες στη διατροφή της εγκύου
- Η διατροφική αξία της γαρίδας
- Γαρίδες στη διατροφή της εγκύου – Τα οφέλη
Η διατροφή της εγκύου είναι καθοριστικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και την υγεία της μέλλουσα μητέρας. Οι ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά αυξάνονται την περίοδο της κύησης και το διαιτολόγιο της εγκύου πρέπει να περιλαμβάνει τροφές υψηλής διατροφικής αξίας.
Επιτρέπονται όλες οι τροφές στην εγκυμοσύνη;
Τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης απαγορεύεται η κατανάλωση ωμών ψαριών και κρεάτων καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος για λιστερίωση και είναι σημαντικό τρόφιμα όπως τα αυγά, τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα κρέατα να μαγειρεύονται καλά πριν καταναλωθούν.
Οι γαρίδες στη διατροφή της εγκύου
Οι γαρίδες είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη, βιταμίνη D και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Περιέχουν επίσης καλά λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν σημαντικά οφέλη για τη μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Γυναικολόγων, οι γαρίδες είναι θαλασσινά μέτρια ως προς την περιεκτικότητά τους σε ψευδάργυρο και πλούσια σε πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά και η κατανάλωσή τους θεωρείται ασφαλής στην εγκυμοσύνη. Το US FDA επίσης παροτρύνει τις έγκυες να καταναλώνουν τουλάχιστον 225-285 γραμμάρια θαλασσινών με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο.
Εκτός από τις γαρίδες, υπάρχουν και άλλα θαλασσινά και ψάρια που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο και μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια στην εγκυμοσύνη, όπως είναι ο τόνος, ο σολομός κ.α.
Η διατροφική αξία της γαρίδας
Σύμφωνα με το momjunction.com, 85 γραμμάρια γαρίδες περιέχουν:
- 63,2 ml νερό
- 84,2 kcal θερμίδες
- 20,4 g πρωτεΐνης
- 0,283 g καλά λιπαρά
- 59,5 mg ασβέστιο
- 0,433 mg σίδηρος
- 33,5 mg μαγνήσιο
- 201 mg φώσφορο
- 220 mg κάλιο
Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Megan Bucknall
Γαρίδες στη διατροφή της εγκύου – Τα οφέλη
Οι γαρίδες περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά που ωφελούν την έγκυο και το έμβρυο. Για παράδειγμα, η επαρκής κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών διασφαλίζει την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού και την υγεία των ματιών του. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι η επαρκής κατανάλωση τέτοιων θρεπτικών συστατικών μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας και πρόωρου τοκετού. Επίσης, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης αλλεργιών στο νεογέννητων και τις πιθανότητες επιλόχειας κατάθλιψης.