Κοιλιοκάκη στην εγκυμοσύνη: Συμπτώματα και αντιμετώπιση
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την κοιλιοκάκη στην εγκυμοσύνη;
Η κοιλιοκάκη είναι μία αυτοάνοση πάθηση κατά την οποία το σώμα παρουσιάζεται ιδιαίτερα ευαίσθητο στη γλουτένη. Η κοιλιοκάκη είναι συνήθης και την περίοδο της εγκυμοσύνης και είναι σημαντικό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση.
Ποια είναι τα αίτια και στα συμπτώματα της κοιλιοκάκης στην εγκυμοσύνη;
Η κοιλιοκάκη στην εγκυμοσύνη είναι συνήθως ασυμπτωματική. Ωστόσο οι γυναίκες που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και εξακολουθούν να καταναλώνουν τροφές που περιέχουν γλουτένη, ίσως παρουσιάσουν τα εξής συμπτώματα:
- Πόνος στην περιοχή της κοιλιάς
- Πρήξιμο και φούσκωμα
- Διάρροια
- Απώλεια βάρους
- Κούραση
- Εξάνθημα στο δέρμα
- Πόνος στις αρθρώσεις
Πώς επηρεάζει η κοιλιοκάκη την εγκυμοσύνη;
Η κοιλιοκάκη στην εγκυμοσύνη ενδέχεται να έχει και μερικές ακόμα συνέπειες για την έγκυο. Σύμφωνα με το Celiac Disease Foundation, οι γυναίκες με κοιλιοκάκη έχουν μειωμένη γονιμότητα και είναι πιο πιθανό να θηλάζουν για μικρότερο διάστημα.
Οι έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με την επίδραση της κοιλιοκάκη στην εγκυμοσύνη, είναι περιορισμένες. Ωστόσο, οι περισσότερες καταλήγουν στις εξής δύο συνέπειες:
- Ανεπάρκεια σε θρεπτικά συστατικά: Η κατανάλωση τροφών με γλουτένη στην κοιλιοκάκη ενδέχεται να βλάψει την εσωτερική επένδυση του λεπτού εντέρου κάτι που επηρεάζει την απορρόφηση του σιδήρου, του σελένιου και του φολικού οξέος.
- Αυτοάνοσοι μηχανισμοί: Τα αντισώματα κατά της τρανσγλουταμινάσης (tTG), ενδέχεται να προκαλέσουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα αντισώματα μπορεί επίσης να βλάψουν τον κυτταροσκελετό των ενδομητριακών κυττάρων της μητέρας. Όλα αυτά θα περιόριζαν την εμφύτευση εμβρύου και μπορεί επηρεάσουν αρνητικά την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης.
Οι επιπλοκές οι οποίες σχετίζονται με την εγκυμοσύνη είναι:
- Χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού
- Πρόωρος τοκετός
- Υπέρταση κύησης
- Αποκόλληση πλακούντα
- Αναιμία
Ποιες οι πιθανότητες να έχει και το μωρό κοιλιοκάκη;
Η νόσος κοιλιοκάκη σχετίζεται με τα γονίδια. Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε κοιλιοκάκη, το μωρό διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο να αποκτήσει κοιλιοκάκη. Ακόμα, ωστόσο και αν το μωρό σας έχει τα γονίδια, η ασθένεια μπορεί να μην εκδηλωθεί ενεργά εκτός και εάν το βρέφος εκτεθεί στη γλουτένη στη διατροφή τους. Η έκθεση στη γλουτένη στη διατροφή του βρέφους θεωρείται απαραίτητη για να εκδηλωθεί η ασθένεια.
Κοιλιοκάκη στην εγκυμοσύνη: Πρόληψη και αντιμετώπιση
Η έγκαιρη διάγνωση θα σας βοηθήσει να προλάβετε τυχόν συμπτώματα. Κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις ειδικά εάν έχετε άτομα στην οικογένεια που επίσης έχουν κοιλιοκάκη. Εάν έχετε κοιλιοκάκη ακολουθήστε συγκεκριμένη διατροφή χωρίς γλουτένη.
Με πληροφορίες από momjunction.com