Κυστική ίνωση στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Aγγελική Ρέβελα
Bigstock

Τι είναι η κυστική ίνωση, πώς επηρεάζει την εγκυμοσύνη και πώς αντιμετωπίζετε.

Οι περισσότερες γυναίκες με κυστική ίνωση (ΚΙ) μπορούν να μείνουν έγκυες, ωστόσο ορισμένα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά για μια γυναίκα με ΚΙ κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης. Δεδομένου ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία σας, είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με την ιατρική σας ομάδα και να προσπαθήσετε να προγραμματίσετε μια εγκυμοσύνη όταν είστε όσο το δυνατόν πιο υγιείς. Αυτό θα σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε τα καλύτερα αποτελέσματα για εσάς και το μωρό σας

Η κυστική ίνωση μεταδίδεται από τους γονείς στα παιδιά μέσω γονιδίων. Μπορείτε να κάνετε ένα τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για να μάθετε εάν έχετε το γονίδιο για ΚΙ.

Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε ΚΙ ή είστε φορέας ΚΙ, μπορείτε να κάνετε προγεννητικό έλεγχο για να μάθετε εάν το μωρό σας έχει ΚΙ ή είναι φορέας ΚΙ..

Οι περισσότεροι γονείς που έχουν ΚΙ μπορούν να έχουν μια υγιή εγκυμοσύνη.

Τι είναι η κυστική ίνωση;

Η κυστική ίνωση ( ΚΙ) είναι μια χρόνια πάθηση υγείας κατά την οποία συσσωρεύεται πολύ παχιά βλέννα στο σώμα. Αυτό προκαλεί προβλήματα με την αναπνοή και την πέψη. Η πέψη είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας επεξεργάζεται την τροφή που τρώτε.

Η βλέννα είναι ένα υγρό που συνήθως επικαλύπτει και προστατεύει μέρη του σώματος. Συνήθως είναι ολισθηρό και υδαρές. Αλλά σε άτομα που έχουν ΚΙ, η βλέννα είναι πιο παχιά και κολλώδης. Συσσωρεύεται στους πνεύμονες και το πεπτικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τον τρόπο αναπνοής και πέψης της τροφής. Η συσσώρευση βλέννας στο σώμα διευκολύνει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ΚΙ μπορούν να έχουν μια υγιή εγκυμοσύνη. Όμως η ΚΙ μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μπορεί η ΚΙ να προκαλέσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εάν έχετε ΚΙ, έχετε υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη και μπορεί να έχετε προβλήματα με την αναπνοή, τη διατροφή και τη λειτουργία του ήπατος. Τα συμπτώματα της ΚΙ μπορεί να επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, είναι πιο πιθανό να έχετε πνευμονικές παροξύνσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό είναι όταν η αναπνοή σας χειροτερεύει. Είναι επίσης πιο πιθανό να έχετε δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης .

Αυτό συμβαίνει όταν δεν έχετε κενώσεις ή δεν συμβαίνουν συχνά, ή όταν τα κόπρανα σας είναι δύσκολο να περάσουν.

Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη λόγω κυστικής ίνωσης

Γενικά, η εγκυμοσύνη δεν φαίνεται να έχει αρνητικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ΚΙ. Ωστόσο, το άγχος της μεταφοράς ενός μωρού μπορεί να περιπλέξει τα συμπτώματα που σχετίζονται με την πάθηση.

Γι' αυτό οι έγκυες γυναίκες με ΚΙ έχουν πιο συχνές προγεννητικές επισκέψεις από τη μέση μέλλουσα μαμά, έτσι οι γιατροί σας μπορούν να παρακολουθούν στενά τις ακόλουθες πιθανές επιπλοκές:

Πρόωρος τοκετός. Αυτό συμβαίνει όταν το μωρό σας γεννιέται νωρίς, πριν από την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Τα μωρά που γεννιούνται νωρίς έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας κατά τη γέννηση και αργότερα στη ζωή τους από τα μωρά που γεννιούνται την ημερομηνία λήξης ή κοντά στην ημερομηνία τοκετού .

Διαβήτης κύησης. Αυτό είναι ένα είδος διαβήτη που παθαίνουν μερικοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο διαβήτης είναι μια ιατρική κατάσταση κατά την οποία υπάρχει υπερβολική ποσότητα σακχάρου (ονομάζεται επίσης γλυκόζη) στο αίμα. Αυτό μπορεί να βλάψει όργανα, συμπεριλαμβανομένων των αιμοφόρων αγγείων, των νεύρων, των ματιών και των νεφρών.

Εάν έχετε ΚΙ και δεν έχετε διαβήτη πριν μείνετε έγκυος, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε διαβήτη κύησης.

Δεν παίρνετε αρκετό βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι διατροφικές σας ανάγκες αλλάζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό μπορεί να σας κάνει να χάσετε βάρος ή να μην πάρετε αρκετό βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η απόκτηση του σωστού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθά στην υποστήριξη της ανάπτυξης και της ανάπτυξης του μωρού σας.

Τοξικότητα της βιταμίνης Α. Αυτό σημαίνει ότι έχετε πάρα πολύ βιταμίνη Α στο σώμα σας. Η βιταμίνη Α βοηθά το σώμα σας να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και σας βοηθά να έχετε υγιές δέρμα, όραση και έντερα. Εάν έχετε ΚΙ, μπορεί να μην απορροφήσετε τόση βιταμίνη Α όσο θα έπρεπε, επομένως μπορεί να χρειαστεί να πάρετε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Α για να σας βοηθήσει να λάβετε τη σωστή ποσότητα. Αλλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να έχετε πάρα πολύ βιταμίνη Α και αυτό μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού σας.

Υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό συμβαίνει όταν η δύναμη του αίματος στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων είναι πολύ υψηλή. Μπορεί να στρεσάρει την καρδιά σας και να προκαλέσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αναπνευστικές λοιμώξεις. Επειδή οι λοιμώξεις του αναπνευστικού μπορούν να κλιμακωθούν γρήγορα σε άτομα με ΚΙ, είναι ακόμη πιο σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να τις αντιμετωπίζετε επιθετικά, ώστε να μην διακυβεύεται η ποσότητα οξυγόνου που παρέχεται στο σώμα σας και στο μωρό σας.

Τι προκαλεί την κυστική ίνωση;

Η ΚΙ είναι μια γενετική πάθηση. Αυτό σημαίνει ότι περνά από τους γονείς στα παιδιά μέσω των γονιδίων. Ένα γονίδιο είναι ένα μέρος των κυττάρων του σώματός σας που αποθηκεύει οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται και λειτουργεί το σώμα σας. Τα γονίδια έρχονται σε ζεύγη - παίρνετε ένα από κάθε ζευγάρι από κάθε γονέα.

Μερικές φορές οι οδηγίες στα γονίδια αλλάζουν. Η γονιδιακή αλλαγή στην ΚΙ επηρεάζει μια πρωτεΐνη που ελέγχει την ισορροπία αλατιού και νερού στο σώμα. Αυτό κάνει το σώμα να παράγει παχύρρευστη, κολλώδη βλέννα και αλμυρό ιδρώτα.

Οι γονείς μπορούν να μεταδώσουν γονιδιακές αλλαγές στα παιδιά τους. Μερικές φορές μια γονιδιακή αλλαγή μπορεί να κάνει ένα γονίδιο να μην λειτουργεί σωστά. Μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες ή άλλες καταστάσεις υγείας.

Πρέπει να κληρονομήσετε τη γονιδιακή αλλαγή για την ΚΙ και από τους δύο γονείς για να έχετε ΚΙ. Εάν κληρονομήσετε τη γονιδιακή αλλαγή από έναν μόνο γονέα, έχετε τη γονιδιακή αλλαγή για την ΚΙ, αλλά δεν έχετε την πάθηση. Όταν συμβεί αυτό, ονομάζεστε φορέας ΚΙ.

Εάν εσείς και ο σύντροφός σας είστε και οι δύο φορείς ΚΙ, το μωρό σας μπορεί να λάβει δύο αλλαγές γονιδίου ΚΙ (μία από τον καθένα σας) και να έχει ΚΙ. Περίπου 1 στα 20 άτομα είναι φορέας

ΚΙ. Εάν εσείς και ο σύντροφός σας είστε και οι δύο φορείς ΚΙ, υπάρχει ένα: 3 στις 4 πιθανότητες (75 τοις εκατό) ότι το μωρό σας δεν θα έχει ΚΙ:

  • 1 στις 2 πιθανότητες (50 τοις εκατό) ότι το παιδί σας δεν θα έχει ΚΙ αλλά θα είναι φορέας ΚΙ
  • 1 στις 4 πιθανότητες (25 τοις εκατό) ότι το παιδί σας θα έχει ΚΙ
  • 1 στις 4 πιθανότητες (25 τοις εκατό) το παιδί σας να μην έχει ΚΙ και να μην είναι φορέας

Εάν εσείς και ο σύντροφός σας έχετε και οι δύο ΚΙ, το μωρό σας θα έχει ΚΙ. Ωστόσο, η ΚΙ επηρεάζει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στο σπέρμα, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο για έναν γονέα με ΚΙ να γονιμοποιήσει ένα ωάριο με το σπέρμα του. Η γενετική συμβουλευτική μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις πιθανότητές σας να μεταδώσετε ΚΙ στο μωρό σας. Ο γενετικός σύμβουλος είναι ένα άτομο που μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε πώς λειτουργούν τα γονίδια, οι γενετικές ανωμαλίες και άλλες ιατρικές καταστάσεις στις οικογένειες και πώς μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σας και την υγεία του μωρού σας.

Πώς μπορείτε να μάθετε εάν είστε φορέας ΚΙ;

Μπορείτε να κάνετε προσυμπτωματικό έλεγχο φορέα πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να μάθετε εάν είστε φορέας ΚΙ. Υπάρχουν δύο είδη δοκιμών διαλογής φορέα:

  • Μια εξέταση αίματος
  • Τεστ σάλιου

Ο γιατρός σας στέλνει το δείγμα αίματος ή σάλιου σε εργαστήριο για εξέταση. Και οι δύο εξετάσεις είναι ασφαλείς για λήψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο έλεγχος φορέα είναι επιλογή σας. Δεν χρειάζεται να το κάνετε αν δεν το θέλετε, ακόμα κι αν σας το προτείνει ο γιατρός. Όλες οι έγκυες ή όσες σκέφτονται να μείνουν έγκυες μπορούν να υποβληθούν σε έλεγχο για ΚΙ. Εάν ο έλεγχος δείξει ότι είστε φορέας ΚΙ, ο σύντροφός σας μπορεί επίσης να υποβληθεί σε έλεγχο.

Μπορείτε να μάθετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εάν το μωρό σας έχει ΚΙ ή είναι φορέας ΚΙ;

Ναί. Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε ΚΙ ή είστε φορέας ΚΙ, μπορείτε να κάνετε προγεννητικό έλεγχο για να μάθετε εάν το μωρό σας έχει την πάθηση ή είναι φορέας. Μπορείτε να κάνετε ένα από αυτά τα τεστ:

  • Δειγματοληψία χοριακής λάχνης
  • Αμνιοπαρακέντηση

Εάν πιστεύετε ότι το μωρό σας μπορεί να έχει ΚΙ ή να είναι φορέας, μιλήστε με τον γιατρό ή τον γενετικό σας σύμβουλο σχετικά με αυτές τις εξετάσεις.

Πώς αντιμετωπίζεται η ΚΙ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Όλοι οι γιατροί συνεργάζονται για να διασφαλίσουν ότι η θεραπεία με ΚΙ είναι ασφαλής για εσάς και το μωρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά για τη θεραπεία λοιμώξεων
  • Εισπνευστήρες για το άνοιγμα των αεραγωγών προς τους πνεύμονες και τη λεπτή βλέννα
  • Θεραπεία που βοηθά στον καθαρισμό των αεραγωγών προς τους πνεύμονες
  • Ένα σχέδιο γυμναστικής
  • Συμπληρώματα που βοηθούν το σώμα σας να πάρει θρεπτικά συστατικά που μπορεί να μην είναισε θέση να λάβει από τα τρόφιμα

Πιθανότατα μπορείτε να συνεχίσετε την τακτική θεραπεία με κυστική ίνωση καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά μπορεί να χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές. Για παράδειγμα, ορισμένα αντιβιοτικά που παίρνετε για τη θεραπεία λοιμώξεων μπορεί να μην είναι ασφαλή για το μωρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ίσως χρειαστεί να μεταβείτε σε ένα ασφαλέστερο φάρμακο. Ή μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε το χρονοδιάγραμμα ορισμένων θεραπειών. Η ομάδα των γιατρών σας μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία που είναι καλύτερες τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας.

Εάν έχετε ΚΙ τι μπορείτε να κάνετε για να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη:

  • Λάβετε έγκαιρη και τακτική προγεννητική φροντίδα και πηγαίνετε σε όλους τους προγεννητικούς ελέγχους, ακόμα κι αν αισθάνεστε καλά.
  • Ενημερώστε τον γιατρό σας για οποιοδήποτε φάρμακο παίρνετε, ακόμα κι αν έχει συνταγογραφηθεί από άλλο γιατρό.. Βεβαιωθείτε ότι κάθε γιατρός που σας συνταγογραφεί φάρμακο γνωρίζει ότι είστε έγκυος. Μην ξεκινήσετε ή σταματήσετε να παίρνετε οποιοδήποτε συνταγογραφούμενο φάρμακο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χωρίς να μιλήσετε πρώτα με τους γιατρούς σας. Η ξαφνική διακοπή του φαρμάκου σας μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε εσάς και το μωρό σας.
  • Λάβετε τακτική θεραπεία για ΚΙ. Μην σταματήσετε να λαμβάνετε θεραπεία με κυστική ίνωση επειδή πηγαίνετε στις προγεννητικές εξετάσεις σας.

Μπορείτε να θηλάσετε εάν έχετε ΚΙ;

Ναί. Ακόμα κι αν έχετε κυστική ίνωση, το ανθρώπινο γάλα είναι καλό για το μωρό σας, αλλά χρειάζεται πολλή ενέργεια για να κάνει ο οργανισμός γάλα. Αυτό μπορεί να σας δυσκολέψει να πάρετε όλες τις θερμίδες που χρειάζεστε τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας. Συνεργαστείτε με τον διαιτολόγο σας σε ένα πρόγραμμα γευμάτων για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετές θερμίδες κάθε μέρα.

Τα φάρμακα που παίρνετε μερικές φορές περνούν στο μωρό σας μέσω του γάλακτος σας και μερικά μπορεί να είναι επιβλαβή για το μωρό σας. Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας γνωρίζουν για οποιοδήποτε φάρμακο παίρνετε.

Αγγελική Ρέβελα
Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός ΜD,MSc,PhD
email: drrevela@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved