Πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης: Ποιες τροφές να προτιμήσετε και ποιες να αποφύγετε

Bigstock

Ποιες τροφές να συμπεριλάβετε τη διατροφή σας το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. 

Η εγκυμοσύνη πυροδοτεί διάφορα συναισθήματα: χαρά, αγωνία, ανυπομονησία, ενθουσιασμός. Τα πρώτα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους ήδη από το πρώτες εβδομάδες μετά τη σύλληψη και όπως είναι λογικό κάθε γυναίκα θέλει από την αρχή της εγκυμοσύνης να κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει το μωρό της.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή της εγκύου το πρώτο τρίμηνο;

Η επαρκής πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και θρεπτικών συστατικών είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα το πρώτο τρίμηνο.

Οι ανάγκες για την έγκυο το πρώτο τρίμηνο σε ημερήσια βάση διαμορφώνονται ως εξής:

  • Φρούτα: 2-3 μερίδες (φρέσκα, κατεψυγμένα ή σε χυμό – τουλάχιστον ένα από αυτά πρέπει να είναι εσπεριδοειδές)
  • Λαχανικά: 3-5 μερίδες
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα: 3 φλιτζάνια (γιαούρτι, γάλα, τυρί)
  • Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη: 2-3 φλιτζάνια (φασόλια, κρέας, όσπρια, ψάρια, ξηροί καρποί)
  • Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες: 3 μερίδες (ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά)

Ποιες τροφές πρέπει να περιλαμβάνει το διαιτολόγιο της εγκύου το πρώτο τρίμηνο

Λαχανικά

Είναι σημαντικό να καταναλώνετε 3 με 5 μερίδες λαχανικών διαφόρων χρωμάτων την ημέρα. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε φολικό οξύ, ένα θρεπτικό απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου, συνεπώς μπορείτε να το εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή. Το μπρόκολο είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου το οποίο είναι απαραίτητο για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων του μωρού το πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, οι γυναίκες με υποθυρεοειδισμό θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωσή του. Ο αρακάς, οι ντομάτες, οι κόκκινες, οι κίτρινες και οι πράσινες πιπεριές, τα σπαράγγια και οι γλυκοπατάτες προτείνονται το πρώτο τρίμηνο επίσης.

Φρούτα

Unsplash.com / Monika Grabkowska

Τα εσπεριδοειδή είναι πηγή φολικού οξέος και βιταμίνης C. Φρούτα που μπορείτε επίσβς να εντάξετε στη διατροφή σας αυτό το διάστημα είναι τα αβοκάντο, οι μπανάνες, τα αχλάδια, τα μήλα, το ρόδι και τα μάνγκο.

Τροφές ζωικής προέλευσης

Εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, απαραίτητα στη διατροφή της εγκύου είναι και οι τροφές ζωικής προέλευσης. Τέτοιες είναι τα αυγά, το άπαχο κρέας, το κόκκινο κρέας και τα ψάρια. Το κόκκινο κρέας είναι πηγή σιδήρου, ενώ τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Unsplash.com / Anastasia Eremina

Μία πολύ καλή επιλογή είναι το τυρί cottage το οποίο εκτός από πρωτεΐνη περιέχει επίσης ασβέστιο που είναι απαραίτητο για τη δημιουργία των οστών και των μυών. Το γιαούρτι και το γάλα χαμηλό σε λιπαρά, καθώς επίσης και διάφορα τυριά μπορούν επίσης να συμπεριληφθούν στη διατροφή σας την περίοδο αυτή.

Ολικής άλεσης

Το σιτάρι ολικής αλέσεως, η βρόμη, το κριθάρι, το καλαμπόκι, και το καστανό ρύζι είναι μερικά δημητριακά ολικής αλέσεως που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας το πρώτο τρίμηνο. Τα δημητριακά παρέχουν ενέργεια στο μωρό σας και είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του πλακούντα.

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη

Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη όπως επίσης και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί cottage που αναφέρεται παραπάνω. Καλή πηγή πρωτεΐνης είναι επίσης τρόφιμα όπως το ψάρι, το κρέας, το γάλα και κάποιοι ξηροί καρποί.

Ποιες τροφές να αποφεύγετε το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

  • Ψάρια πλούσια σε υδράργυρο όπως είναι ο ξιφίας
  • Ωμά θαλασσινά, αυγά και γενικά κρέατα και ψάρια που δεν έχουν μαγειρευτεί καλά
  • Μη παστεριωμένο γάλα
  • Μαλακά τυριά
  • Φούτα και λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά
  • Συγκεκριμένα φρούτα όπως η παπάγια και ο ανανάς
  • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
  • Ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη

Με πληροφορίες από parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved